Testi: Galaxy Watch 4: Wear OS on nappivalinta

Galaxy Watch 4 -älykello on onnistunut siirtymä pois Samsungin omasta Tizen-käyttöjärjestelmästä Googlen kehittämään WearOS:ään.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Tahmeat ilmotukset

Samsung Galaxy Watch 4, hinta Classic 300e (WiFi-versio, ovh.), 350e (LTE-versio, ovh.), perusversio 270e (WiFi-versio, ovh.), 320e (LTE-versio, ovh.)

Galaxy Watch 4 on Samsungin syksyinen uutuusälykello. Yllättävintä uudessa kellossa oli Samsungin siirtyminen pois omasta Tizen-käyttöjärjestelmästä Googlen Wear OS:n alaisuuteen. Tuloksena on jämäkkä huipputason älykello aiemmin sekavaan ja eri tavoin puutteelliseen Wear OS -tarjontaan.

Tämän myötä Galaxy Watch voi olla helpommin koko Android-alustan johtava älykello ja haastaa Apple Watchia. Aiematkin mallit toimivat totta kai muidenkin Android-laitteiden kanssa, mutta Wear OS palvelee paremmin muiden Android-puhelimien, kuin Samsungin, käyttäjiä.

Uuden kellon ytimessä on sen yhteydessä esitelty Exynos W920 -järjestelmäpiiri, jonka tuotannossa on siirrytty viiden nanometrin viivaleveyteen. Saatavilla on Galaxy Watch 4- ja Galaxy Watch 4 Classic -versiot.

Classic (kuvassa oikealla) muistuttaa perinteistä kelloa ja on kaksikosta isompi vaihtoehto halkaisijaltaan 42 ja 46 millimetrin näytöillä. Siinä on aiemmista Samsungin kelloista tuttu näytön ympärillä pyöritettävä rengas fyysisenä versiona. Pienemmän mallin näyttökoot ovat 40 ja 44 millimetriä. Näissä näytön ympäri kierätävää rengasta on imitoitu virtuaalisesti tärinäpalautteen avulla.

Aina tarkempaa terveysdataa

Uusi Galaxy Watch 4 on jälleen edeltäjäänsä hieman parempi terveystietojen keräämisessä ja niiden käsittelyssä. Aiemmin EKG-mittaus oli Eurooppaan uusi ominaisuus ja nyt uutena toimintona on kehonkoostumusmittaus. Kehonkoostumus mitataan pitämällä kelloa ranteessa ja painamalla samalla sormenpäillä sivulla olevia painikkeita.

Tälä tapaa saadun kehokoostumusmittauksen tarkkuus tuskin on monimutkaisempia menetelmiä vastaavaa, mutta vaikuttaa antavan ainakin osviittaana oikeansuuntaista dataa.

Unen seuranta on toinen osa-alue, jolla nähdään uusia ominaisuuksia. Kellon ja puhelimen voi virittää yhdessä seuraamaan mahdollista kuorsausta ja mittamaan kuinka monen tunnin edestä kuorsaus heikentää unta. Tämä on hyvä ominaisuus, sillä kuorsaus on tärkeä osa unen seurantaa ja monesti tähän on joutunut käyttämään erillisiä sovelluksia.

Terveysdata viedään tuttuun tapaan Samsung Healthiin. Mitattu data alkaa olla todella monipuolista ja Samsung Health tarjoilee sen ymmärrettävänä kokonaisuutena. Sovellukseen saa myös ruokapäiväkirjan ja muistuksen veden juonnista. Nämä ominaisuudet vähentävät mukavasti tarvetta käyttää ylimääräisiä erillisiä sovelluksia.

Wear OS tuntuu olevan Samsungin omia käyttöjärjestelmiä vakaampi ja varmatoimisempi.

Kellon halinta tapahtuu edelleen kuitenkin Galaxy Wearables -sovelluksen kautta eikä Wear OS -sovellus tunnista kelloa, joten Samsung on pitänyt omasta ekosysteemistään kiinni vaikka käyttöjärjestelmä on vaihtunut. Tämä voi harmittaa niitä, jotka jostain syystä karttavat Samsungin laitteita.

Wear OS:n tuomat parannukset ovat ennen kaikkea näkymätöntä taustatyötä, sillä ulkoasu on pysynyt hyvin paljon samanlaisena, kuin Samsungin aiemmilla kelloilla. Ilmoitukset löytyvät kellotaulun vasemmalta puolelta, kellotaulun oikealla puolella ovat pikavalinta ja pienoisohjelmat, ja kaikki sovellukset löytyvät pinottuna päävalikkoon.

Vakaamman toiminnan lisäksi WearOS tuo myös kelloon saataville huomattavasti enemmän sovelluksia, kuin Samsungin omalle käyttöjärjestelmälle oli tarjolla. Lisäksi tämä tarkoittaa hyvää yleisesti Android-älykellojen tulevaisuudelle, sillä Samsung ei enää kilpaile sovelluksista Googlen kanssa.

Testissä ollut halkaisijaltaan 44 millimetrin Watch 4 jaksaa täydellä akulla kaksi vuorokautta jatkuvaa käyttöä. Täyteen lataaminen vie reilun tunnin.

Yksi miinus kellon yleisessä käytössä on: etenkin viesteistä tulevat ilmoitukset avautuvat turhan hitaasti eivätkä näy kovinkaan kätevästi. Nopealla vilkaisulla täytyy ensin katsoa animaatio, joka ilmoittaa saapuneesta viestistä. Sinänsä kyse on pienestä jutusta, mutta viestien ja ilmoitusten nopea vilkaisu puhelinta avaamatta on yksi parhaita puolia älykellon käytössä.

Toinen käytöstä noussut huomio on, että virtuaalisesti toteutettu pikavalintarengas tavallisessa Watch-mallissa kaipaa hiomista. Rengas otetaan käyttöön liu’uttamalla sormea näytön ympäri. Lopputuloksena kuvakkeet liikkuvat yleensä liian nopeasti tai liike lakkaa väärällä hetkellä. Tämä on todennäköisesti osin optimoitavissa päivitysten kautta paremmaksi. Fyysinen rengas olisi silti luonnollisesti varmempi valinta ja aiemmatkin virtuaaliset vaihtoehdot ovat toimineet Samsungin kelloissa paremmin.

Kenelle Galaxy Watch 4 on älykellona markkinoiden parhaimmistoa ja todennäköisesti paras vaihtoehto Android-puhelimen käyttäjälle. Watch 4 Classic on fyysisen ohjausrenkaan verran parempi valinta, ja tämä ominaisuus on aidosti hyödyllinen.

Galaxy Watch 4 Tekniset tiedot

Värit: Musta, vihreä, hopea (44mm), musta, pink gold, hopea (40mm); Watch Classic: Musta ja hopea

Mitat: Galaxy Watch 4 Classic: 46mm: 45,5 x 45,5 x 11 mm

Galaxy Watch 4: 44mm: 44,4 x 43,3 x 9,8 mm, 30,3 grammaa

40mm: 40,4 x 39,3 x 9,8 mm, 25,9gr

Näyttö 44mm/46mm Watch Classic: Super AMOLED 1,4 tuumaa 450×450

40mm/42mm Watch Classic: 1,2 tuumaa, 396×396 Super AMOLED

Exynos W920 1,18 gigahertsin kaksiydinsuoritin

Keskusmuisti: 1,5Gt

Tallennustila: 16Gt

Akku: 44 ja 46mm mallit: 361mAh, 40 ja 42mm mallit: 247mAh

Käyttöjärjestelmä: Wear OS, One UI Watch 3 -versio

Sensorit: Samsung Bio Active (Optinen sykemittaus, EKG, Bioelektrinen impedanssi), kiihtyvyysanturi, gyro-anturi, kompassi, valoanturi

Kestävyysstandardit: 5ATM vedenpaine, IP68, MIL STD-810G

Yhteensopivuus: Android 6 tai uudempi, vähintään 1,5Gt keskusmuistia puhelimessa

Kuvat: Joonas Koivisto, Samsung

Lue myös:
Testi: OnePlus Watch -älykello – Rautapuoli kunnossa, sovellus sakkaa
Pikatesti: OnePlus 9 Pro: Loistava huippupuhelin ilman puutteita
Testi: OnePlus 9: Uutuuskaksikosta se järkiostos
Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa
OnePlus julkaisi OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -puhelimet: Entistä isompi painotus kameroissa
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista,Instagramista,Twitteristä ja YouTubesta