Applen uudet suojakuoret täysfloppi? Huhu: FineWoven-kuorten ja -rannekkeiden tuotanto jo lopetettu

FineWoven on pettänyt monien odotukset.

Apple luopui syksyn 2023 iPhone 15 -puhelinten ja uusien älykellojensa, Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n, lanseerauksen yhteydessä nahan käyttämisestä kaikissa Apple-tuotteissa osana ilmasto- ja ympäristötavoitteitaan.

Uusille iPhone 15 -puhelimille tai Apple Watch -kelloille Apple ei esitellytkään enää nahkaisia suojakuoria tai -rannekkeita.

Sen sijaan Apple esitteli uudeksi premium-materiaaliksi suojakuoriin ja rannekkeisiin kehittämänsä tekstiilimateriaalin nimeltään FineWoven. Nyt tuoreen huhun FineWoven-kuorten ja -rannekkeiden tuotanto on kuitenkin lopetettu.

Nimimerkillä Kosutami esiintyvän vuotajan mukaan Apple on lopettanut FineWoven-varusteiden tuotannon.

”FineWoven on mennyttä. Koska sen kestävyys oli huono. Kaikki tuotantolinjat pysäytettiin ja poistettiin. Apple siirtyy toiseen materiaaliin – ei edelleenkään nahkaa”, kommentoi Kosutami X-julkaisussaan.

Applen suunnitelmista FineWoven-varusteiden seuraajaksi ei ole tietoa.

Applen alun perin kertoman mukaan kestävästä mikro­tvillistä tehty FineWoven-materiaali tuntuu pehmeältä ja nahkamaiselta. Lisäksi se on toteutettu ympäristöystävällisesti hiilijalanjälkeä pienentäen. FineWoven-materiaali valmistetaan 68-prosenttisesti kierrätys­materiaalista ja se vähentää hiilidioksidi­päästöjä huomattavasti nahkaan verrattuna.

Valitettavasti FineWoven-kuoret iPhone 15 -puhelimille paljastuivat heti pettymykseksi.

Materiaali on osoittautunut erittäin alttiiksi jäljille ja kulumiselle. Toisin kuin Apple markkinoi, eivät FineWoven-kuoret lähtökohtaisesti ole vakuuttanut kestävyydellään. Kuoriin näyttää jäävän erittäin helposti jälkiä ja niistä tulee todella helposti sottaisen näköisiä.

Nahkakuoriinkin toki voi jäädä jälkiä, mutta yleisesti nahan patinoituminen ja kuluminen ajan myötä mielletään tyylikkääksi toisin kuin on FineWoven-kuorten kanssa.

FineWoven-kuorten tekstiilimateriaali on aiheuttanut haasteensa myös nesteiden kanssa. Ne imeytyvät osaksi kuorta, eivätkä tahrat näytä lähtevän kuorista ainakaan kaikilta osin helposti pois.

iPhone 15 -puhelinten FineWoven-kuoret eri väreissä.
iPhone 15 -puhelinten FineWoven-kuoret eri väreissä.

Sosiaalinen media ja verkon yhteisöpalstat täyttyivät heti syksyllä kuorten tultua saataville asiakkaiden pettyneistä reaktioista.

”FineWoven näyttää täydeltä roskalta”, kommentoi yksi.

Kuorten lisäksi Apple käyttää FineWoven-materiaalia myös MagSafe-lompakossa. The Vergen toimittaja Allison Johnson ei ollut tästä vakuuttunut. ”Kun poimin MagSafe-lompakon ulos laatikostaan, näin selvästi paikkoja, joissa sen reunoilla oli jo kulumista. Myös kankaaseen tarttui välittömästi pieniä nukkaa”, toteaa Johnson.

The Vergen toimittaja Allison Johnson haukkui myös artikkelissaan FineWoven-materiaalin varusteet. ”Applen uudet FineWoven iPhone -kuoret ja -tarvikkeet ovat huonoja. Todella huonoja. Olen tutkaillut niitä viimeisen viikon ajan ja katsellut niitä eri näkökulmista. Poiminut, laskenut alas ja kosketellut. Seitsemän päivää myöhemmin en vieläkään ymmärrä niitä, enkä voi muuta kuin sanoa sen ääneen: FineWoven on erittäin huono”, toteaa Johnson.

Myös The Wall Street Journalin kolumnisti Joanna Stern otti myöhemmin kantaa FineWoven-suojakuoriin käytettyään sellaista viitisen kuukautta. ”Tässä se on, iPhone 15 Pro Maxini FineWoven-suojakuori. Kuoriutuvat reunat, naarmuja ja ruskistuu kuin mädäntynyt banaani”, Stern kirjoitti X:ssä.

Yleisesti erityisesti FineWoven-kuorten tuntuma suhteessa niiden hintaan on pettänyt odotukset. FineWoven-kuorten hinta on 69 euroa, joten ne ovat varsin hintavat. Lukuisten arvioiden mukaan kuoret eivät tarjoa asiallista vastinetta tälle rahalle.