Apple sallii pian iPhonen korjaamisen käytetyillä alkuperäisosilla - aktivointilukitus estämään osien käyttöä varastetuista puhelimista

Apple on kertonut mahdollistavansa jatkossa käyttäjien itsensä sekä itsenäisten huoltoliikkeiden hyödyntävän käytettyjä Apple-alkuperäisosia iPhone-korjauksissa syksystä 2024 alkaen.

Aluksi uusi mahdollisuus avautuu iPhone 15 -puhelinten osalta ja laajenee tulevilla malleilla.

Osien osalta mukana ovat ensin näytöt, akut ja kamerat. Myöhemmin Applen mukaan käytettyjen osien käyttömahdollisuus laajenee kattamaan myös biometriset Face ID / Touch ID -anturit tulevissa iPhone-malleissa.

Käytettyjen osien käyttömahdollisuuden myötä jatkossa esimerkiksi useammasta eri tavoin rikkinäisestä puhelimesta voi koota yhden ehjän.

Muutoksessa Apple ei luovu komponenttien tarkistamisesta, joka varmistaa käytössä olevan aidon Apple-osan ja tukee näin tietoturvan, yksityisyyden ja turvallisuuden toteutumista.

Syksystä alkaen Applen mukaan sekä uusien että käytettyjen Apple-alkuperäisosien kalibrointi tapahtuu itse laitteessa asentamisen jälkeen.

Jos iPhoneen on vaihdettu osia, ilmestyy tästä kertova tieto-osio Asetukset – Yleiset – Tietoja -valikkoon, ja jatkossa valikko kertoo myös, onko puhelimeen vaihdetut osat olleet uusia vai jo käytettyjä.

Suomessa Applen Self Service Repair -omatoimikorjausohjelma on ollut saatavilla joulukuusta 2023 alkaen.

”Viimeisten kahden vuoden ajan Applen tiimit ovat innovoineet tuotteiden suunnittelua ja valmistusta tukeakseen korjauksia käytetyillä Applen osilla, jotka eivät vaaranna käyttäjien turvallisuutta tai yksityisyyttä. Tämän korjausohjelman viimeisimmän laajennuksen myötä olemme innoissamme voidessamme tarjota asiakkaillemme entistä enemmän valinnanvaraa ja mukavuutta ja samalla pidentää tuotteidemme ja niiden osien käyttöikää”, kommentoi Applen laitekehityksen johtaja John Ternus.

Toisena muutoksena Apple kertoi nyt, ettei asiakkaiden ja huoltoliikkeiden tarvitse enää jatkossa toimittaa laitteen sarjanumeroa tilatessaan osia Self Service Repair -kaupasta korjauksiin, jossa piirilevyä ei vaihdeta.

Estääkseen varastettujen iPhone-puhelinten purkamista osiksi, Apple laajentaa aktivointilukitusta iPhone-osiin. Alun perin aktivointilukitus on estänyt kadonneen tai varastetun iPhonen ottamisen uudelleen käyttöön vaatimalla aktivointia Apple ID -tilillä. Applen mukaan jatkossa korjatun laitteen havaitessa siihen liitetyn osan tulleen laitteesta, jossa on käytössä aktivointilukitus tai Kadonnut-tila, osaan liittyvää kalibrointia rajoitetaan eikä osa näin ollen toimi normaalisti.