Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa

Samsungin valmistamat Galaxy Watch -älykellot ovat ottaneet Apple Watchia kiinni toiminnoissa, kun yhtiö sai Euroopan Unionissa läpi luvan mitata EKG-käyrää ja verenpainetta älykelloillaan.

EKG-mittaus on ollut Euroopassa myytävissä älykelloissa tiukassa EU:n muuta länsimaailmaa tiukempien säädösten vuoksi. Applen älykellojen lisäksi sydänkäyrää saavat nyt mitata Samsungin älykellot.

EKG, eli sydänkäyrä antaa pelkän sykkeen lisäksi tarkempaa tietoa sydämen toiminnan laadusta. Sydänkäyrästä voidaan havaita viitteitä rytmihäiriöistä tai joistakin muista sydänongelmista. Verenpaineen mittaaminen taasen on tärkeää, sillä kohonnut verenpaine voi olla ainoa ennusmerkki joistakin sairauksista.

Samsungin kelloilla EKG:n ja verenpaineen mittaamiseen vaaditaan yhteensopivan älykellon lisäksi riittävän uusi Samsung Galaxy -puhelin. Verenpainetta varten tarvitaan myös varsinanen verenpainemittari kellon mittauksen kalibrointiin.

Helmikuussa ilmestyneen ohjelmistopäivityksen asennuksen jälkeen Galaxy Watchista löytyy Samsung Health Monitor -sovellus. Se käynnistetään kellon kautta ja sen jälkeen puhelimella hyväksytään liuta vapautusvastuulausekkeita.

EKG:n voi tämän jälkeen mitata pitämällä kättä rennossa asennossa puoli minuuttia. Toisella kädellä pidetään kellon painikkeesta kevyesti. Sydänkäyrä ja analyysi siitä löytyy tämän jälkeen puhelimesta.

Verenpainemittausta varten täytyy ottaa ensin muutaman kerran verenpaine kello kädessä erillistä mittaria käyttäen. Näiden tulosten avulla kello kalibroi verenpaineen ja osaa sen jälkeen seurata käyttäjän verenpainetta. Ominaisuus on hyödyllinen etenkin niille, jotka haluavat jatkuvasti seurata verenpainettaan.

EKG:n mittaus on älykellolle hyvä ominaisuus ja antaa pelkkää sykemittausta kokonaisvaltaisemman kuvan käyttäjän kunnosta. Ominaisuus kannattaa ottaa käyttöön, jos löytyy sopiva kello ja puhelin tätä varten.

Näiden ominaisuuksien avulla Samsung vahvistaa asemaansa älykellojen markkinoilla selkeästi, sillä ainoastaan se ja Apple Watch tarjoavat nämä mittaukset EU:n alueella.

Lue myös tarkempi arvostelu Galaxy Watch 3 -kellosta

Kuvat: Kuvakaappaukset, Samsung, Joonas Koivisto

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, InstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Samsung Galaxy S20 Fan Edition: Loistava tehopuhelin hintatietoiselle ostajalle
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Testi: Samsung Dex – Puhelin tai tabletti taipuu jo hyvin työpöytäkäyttöön
Testi: Samsungin mobiililaitteiden pyhä kolminaisuus: Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live ja Galaxy Note 20 Ultra
Pikatesti: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Samsungin lippulaivaa koko rahalla