Testi: Samsung Dex - Puhelin tai tabletti taipuu jo hyvin työpöytäkäyttöön

Samsung on pitkään kypsytellyt Dex-toiminnallisuutta älylaitteissaan, ja vihdoin Dex vaikuttaa olevan todella valmis säännölliseen käyttöön. Dex soveltuu nykyisellään ennekaikkea niille, jotka käyttävät Googlen tai Microsoftin pilvipalvelua työskentelyyn.

Samsungin Dex-ominaisuuden saa käyttöön Samsungin puhelimista ja tableteista kytkemällä ne langattomalla yhteydellä televisioon tai näyttöön tai liittämällä laitteeseen soveltuvaan USB-C -telakkaan.

Dex tunnistaa tavalliset hiiret ja näppäimistöt USB-hubin kautta, joten kokonaisuudesta saa helposti rakennettua täysverisen työpöytäkäytön. Googlen toimisto-ohjelmat löytyvät suoraan Android-laitteista valmiina ja toimivat suoraan, kunhan tarvittava Google-tili on yhdistetty laitteeseen. Microsoftin ohjelmat saa ladattua Play-kaupasta puhelimeen ja OneDrive For Business toimii helposti samalla tavalla kuin muillakin alustoilla.

Samsung Dex työpöytä

Dex ei aivan ole Chromebook tai Windows käyttöjärjestelmän puolesta, mutta työpöytänäkymän kanssa pääsee helposti sinuiksi. Työpöydälle ilmestyy automaattisesti tärkeimmät sovellukset ja sovellusvalikossa näkyvät kaikki työpöytätilassa toimivat sovellukset. Ohjelmat aukeavat ikkunoihin aivan kuten muutenkin tietokoneissa.

Samsung Dex valikko

Puhelinta voi myös käyttää puhelimena Dexin aikana ja irroittaminen USB-C -telakasta toimii nopeasti, jos tarvitsee esimerkiksi vastata puhelimeen. Puheluita voi myös hoitaa Dexin aikana kuulokkeiden kautta.

Galaxy Note 20 telakoituna Dex-käyttöön
Galaxy Note

Note-sarjan tapauksessa Samsung Dex toimii myös esitysten pitämisessä hyvin, sillä Note-puhelimen kynä toimii kaukosäätimenä vaikkapa Powerpointin klikkailuun eteenpäin. Muistitikkujen kanssa ei siis tarvitse enää säätää, kunhan sopivat liitännät tai langaton yhteys löytyy.

Samsung Dex selainnäkymä

Perustason toimisto-ohjelmat toimivat Galaxy Note 20 Ultralla moitteetta ja sama suoritin löytyy myös Samsungin kevään malleista, joten useassa puhelimessa riittää tehoa Dexin käyttöön helposti. Suorituskykyeroa muutaman sadan euron kannettavaan ei oikeastaan ole, joten jossain kohtaa Dex ja senkaltaiset toiminnot tulevat vähentämään tietokoneiden roolia työskentelyssä. Mitä jos oma tietokone voikin olla paikallaan yhdessä paikassa ja riittää että USB-C -telkkaan sopiva kännykkä kulkee muuten mukana.