Pikatesti: Samsung Galaxy Note 20 Ultra - Samsungin lippulaivaa koko rahalla

Samsungin Galaxy Note 20 Ultra oli yksi syksyn odotetuimpia puhelinuutuuksia. Kyseessä on monipuolinen lippulaivapuhelin, joka on tämän hetken johtava valinta, kun halutaan hintava mutta hyvä puhelin.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Järjettömän kokoinen takakamera
 • Exynos-piirin ongelmat tehokäytössä

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: Hinta alkaen: 1149 euroa, Testikappaleen hinta 1149 euroa

Samsung Galaxy Note 20 Ultra on todellinen huippupuhelin. Testimallin Ruusukulta-väritys on tyylikäs ja sopii hyvin metallista ja lasista koostuvan puhelimen runkoon. Materiaali tuntuu kädessä laadukkaalta ja hyvin viimeistellyltä. Ulkonäkö on takakameroita lukuunottamatta hyvin siisti ja yhtä aikaa asiallinen sekä tyylikäs.

Valitettavasti vain takakamerat tosissaan hajoittavat hienon harmonian, jonka muuten hyvä suunnittelu saa aikaan. Iso kameramoduuli on melkein yhtä paksu kuin koko muu puhelin, joten se vaikeuttaa puhelimen kuljettamista taskuissa ja saa helposti pelkäämään ottaako kookas kameramoduuli osumaa tai naarmuja.

Galaxy Note 20 kameramoduuli

Toki isot kamerat saavat aikaan laadukkaita kuvia, mutta niihin pystyvät muutkin lippulaivamallit ilman aivan näin kookkaita kameroita. Lisäksi huomattavasti edullisempi Galaxy S20 FanEdition saa aikaan lähes samantasoisia kuvia huomattavasti vähemmän tilaa vievien kameroiden avulla.

Note 20 Ultran arkinen käyttö on todella sulavaa. Siitä pitävät huolen tehokas suoritin ja sulavan kuvan tarjoava 120 hertsin näyttö. Nykyisten huippupuhelimien tapaan uudessa Notessa alkaa olla jo turhankin paljon tehoa tavalliseen nettiselailuun, suoratoiston katseluun, toimisto-ohjelmien käyttöön ja yhteydenpitoon. Moniajo on jouhevaa eikä puhelinta saa oikein muulla käytöllä, kuin todella vaativia pelejä ajamalla oikeasti takkuamaan.

Samsungin oman Exynos-suorittimen haasteet tulevat kuitenkin esiin, jos puhelinta todella sattuu kuormittamaan. Puhelin lämpenee ja hidastuu. Kova kuormitus näkyy myös hieman odotettua heikompana akkukestona. Note 20 Ultra on kyllä päivän jaksava puhelin, mutta kaksi päivää tai puolitoistakaan on liikaa pyydetty. Oletusasetuksilla akkukesto on aika huono, mutta adaptiivinen virransäästö tuo puhelimen suunnilleen samalle tasolle muiden lippulaivamallien kanssa.

S-Pen on edelleen uniikki

Käytänössä Samsung Galaxy Note 20 Ultran tai minkä vaan Note-sarjan puhelimen ostopäätös riippuu paljolti siitä, kokeeko S-Pen -styluksen hyödylliseksi työkaluksi.

S-Pen on parhaimmillaan pienten muistiinpanojen ja merkintöjen teossa sekä puhelimen kauko-ohjaimena. Kuvatessa kynä on näppärä etälaukaisin. Toinen Samsungin runsaasti markkinoima käyttökohde on kauko-ohjaimen käyttö esitystä pidettäessä. Samsung Dex -toiminto mahdollistaa puhelimen käytön työpöytätilassa ja sen kanssa stylus on näppärä apuväline.

Kenelle? Puhelimen tehokäyttäjälle, joka haluaa tyylikkään näköisen puhelimen hyvällä kameralla, näytöllä ja Note-kynällä. 

Se, kokeeko kynän moninaiset ominaisuudet itselleen tarpeelliseksi, määrittää pitkälti sen onko juuri Note-sarjan puhelin järkevä ostos. Kynän akku kestää useamman tunnin irtiolon puhelimesta ja käytön. S-Pen latautuu langattomasti ollessaan puhelimen sisälle kytkettynä.  Kauko-ohjain -toimintojen lisäksi siitä on kiistatta apua tarkkuutta vaativissa tehtävissä, kuten kuvanmuokkauksessa tai videoeditoinnissa. 

Tekniset tiedot: Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Näyttö: 6,9 tuumaa, 3088 x 1440 QHD+
 • Järjestelmäpiiri: Samsung Exynos 990
 • Keskusmuisti: 12 Gt
 • Tallennustila: 256 Gt
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Android-kustomointi: Samsung OneUI
 • Kamerat: 108Mp pääkamera, 12Mp telekamera, ultralaajakulmakamera 12Mp, etukamera 10Mp
 • Akku: 4500 mAh
 • Paino: 208 gr
 • Hinta: Alkaen 1149 euroa

Kuvat: Joonas Koivisto

Lue myös:
Testi: Samsungin mobiililaitteiden pyhä kolminaisuus: Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live ja Galaxy Note 20 Ultra

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista,Instagramista,Twitteristä ja YouTubesta