Testi: Samsung Galaxy S20 Fan Edition: Loistava tehopuhelin hintatietoiselle ostajalle

Samsungin Galaxy S20 Fan Edition on Samsungilta uudenlainen huippupuhelin, jota voi helposti suositella uutta huipputehokasta puhelinta mielivälle.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition: Hinta alkaen 679 (4G-versio), testikappale 779e (5G-versio)

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Haptinen palaute
  • Upday-uutissyöte

Samsung Galaxy S20 FE on mutkaton huippupuhelin. Yksinkertaisuus alkaa mallin kohdalla jo myyntipakkauksesta, johon kuuluu itse puhelimen lisäksi ainoastaan laturi ja työkalu SIM-korttipaikan avaamiseen. Ylimääräiset kilkkeet on karsittu tehokkaasti pois.

Puhelimen ulkonäkö on yksinkertainen ja hintaluokkaan sopiva. Näytön reunat ovat yksinkertaisesti tasaiset ja etukamera on upotettu Samsungin muiden puhelimien tapaan näytön yläreunan keskikohtaan. Näytön koko on 6,5 tuumaa, päivitystaajuus 120 hertsiä ja resoluutio 1080 x 2400.

Puhelimen oikealla sivulla on lukituspainike ja äänenvoimakkuuden säätö. Alareunassa on USB-C -liitäntä, kaiutin ja mikrofoni. Yläreunasta löytyy taustahälyä suodattava mikrofoni ja SIM-korttipaikka. Mattamuoviseen takakuoreen on upotettu kolme linssiä sisältävä kameramoduuli.

Muovin käytöstä huolimatta puhelin tuntuu yleisesti todella laadukkaalta ja sopii osaksi Samsungin S20 -sarjaa laatuvaikutelman puolesta.

Suorituskyky Sisuksiltaan Galaxy S20 FE on melkeinpä täysverinen lippulaivapuhelin. Testatussa 5G-mallissa on järjestelmäpiirinä Qualcommin Snapdragon 865. Keskusmuistia on varsin riittävät kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. 4G-version erottaa kalliimmasta järjestelmäpiiri, joka on 4G mallissa Samsungin oma Exynos 990.

Suorituskyvyssä on huomattavaa myös se, että Samsung saa Geekbench-suorituskykytestistä kovemmat lukemat samalla Qualcommin järjestelmäpiirillä kuin OnePlus 8T tai OnePlus 8 Pro. Piirin suorittimen optimointi S20 FE -malliin on siis onnistunut hyvin.

Kovien speksien myötä puhelimen käyttö on odotetusti todella sulavaa. Nopeasti päivittyvä 120 hertsin näyttö tekee myös tähän oman osansa eikä FE:n käyttö oikeastaan eroa kovemmistakaan lippulaivapuhelimista.

Kamerat Takaa löytyvä kolmoiskamera on taattua Samsungin laatua. Pääkenno on tarkkuudeltaan 12 megapixeliä ja hyödyntää isompaa pixelikokoa, jotta kuvaan saadaan enemmän valoa.

Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan myöskin 12 megapixeliä ja kestää oivasti vertailun oikeastaan kaikkiin markkinoilta nyt löytyviin vaihtoehtoihin. Zoomauksen tarjoaa kahdeksan megapixelin telekamera.

Optinen zoomaus on kameroissa enintään kolminkertainen ja digitaalinen zoomaus yltää enintään 30-kertaiseksi. Ultralaajakulmakameran kulma on 123 astetta. Kameroista löytyy myös sarjakuvausominaisuus, joka ottaa kerralla 14 kuvaa ja tekoäly valitsee niistä parhaat automaattisesti.

Kamera on todella hyvä ja kestää vertailua Samsungin omiin lippulaivamalleihin. Automatiikka pärjää hyvin haastavammassakin valotuksessa kuvattaessa ja värit tallentuvat oletusasetuksilla mukavan tasapainoisesti.

Laajakulmakuvaus on sekin oikein hyvällä tasolla etenkin maisemakuvia otettaessa. Telekamera on optisen zoomin alueella käyttökelpoinen, mutta digitaalisen zoomauksen käyttö ei ole järkevää.

Etukamera on oikein hyvällä tasolla ja laajakulmatila on hyödyllinen isomman porukan selfieitä varten.

Käyttökokemus Samsungin Galaxy S20 FE:n käyttökokemuksen ytimessä on Android 10 -käyttöjärjestelmä ja sen päälle rakennettu Samsung One UI 2. One UI on selkeä ja yksinkertainen versio Androidista, jonka käytön oppii nopeasti.

Aloitusnäyttöön saa tuttuun tapaan erilaisia pienoisohjelmia, sovellusten pikakuvakkeita ja eri sovelluksia sisältäviä kansioita. Vasemalle pyyhkäistäessä aukeaa Samsungin oma syötenäkymä, joka on osa tekoälyavustaja Bixbyn ominaisuuksia. Syöte mainostaa eri sovellusten sisältöjä ja tarjoaa uutisia Upday-uutissyötteen kautta. 

Updayn käyttö Suomessa ei ole mitenkään erityisen hyvä kokemus. Ongelmana on ulkoasu joka tuntuu sisältävän herkästi paljon tyhjää tilaa ja katkovan silti tekstejä kesken. Sisällön ajankohtaisuuden puolesta syötteeseen valikoituu kuitenkin ihan hyvin uutisia.

Pyyhkäisy ylös tai alas aloitusnäytössä avaa kaikki sovellukset sisältävän valikon. Yläpalkista löytyy pikavalinnat ja laajemmaksi avattuna pikavalikossa on pääsy pitkälti kaikkiin puhelimen tärkeisiin ominaisuuksiin.

Muutoin One UI ei tarjoa ihmeitä ja se lieneekin monien käyttäjien mielestä vain hyvä. Yhtenä vedenjakajana voi olla runsas määrä Samsungin omia sovelluksia Androidin oletussovellusten sijaan. Esimerkiksi kalenteri, laskin ja galleria on korvattu Samsungin omilla versioilla. Sentään sovelluksia ei löydy päällekkäin.

Galaxy S20 FE:ssä on monien muiden puhelimien tapaan upotettu sormenjälkilukija näytön alle. Ilman minkäänlaista näytönsuojaa lukija toimii nopeasti ja puhelimen saa auki nopeasti herättämällä ensin näytön yhdellä painalluksella ja lukemalla sen jälkeen sormenjäljen. Erilaiset panssarilasit voivat kuitenkin hankaloittaa näyttöön upotettujen lukijoiden toimintaa.

Pelaaminen Galaxy S20 FE:n kanssa on helppoa. Vaativimmatkin FPS-räiskinnät kuten Call of Duty: Mobile ja PUBG toimivat hyvin. Tätä avittaa tietenkin tehokas järjestelmäpiiri. Puhelin lämpenee kyllä pelatessa, mutta noin puolen tunnin aikana pelaaminen ei vaikuttanut hidastuvan mitenkään huomattavalla tavalla. Samsungin omalla järjestelmäpiirillä varustettu 4G-malli voi tosin toimia eri tavalla pelikäytössä kuin 5G-versio.

Akku kestää 5G-versiossa varsin hyvin. Ruudun käyttöaikaa rekisteröityi testiaikana kymmenestä kuuteen tuntia päivässä käytön raskaudesta riippuen. Kuuden tunnin päivänä suurin osa akusta kului mobiilidatan yli pidettyyn noin kolmen tunnin videopalaveriin. Silti akku jaksoi koko muunkin päivän ongelmitta, kun aamulla lähdettiin täydestä latauksesta.

Käyttökokemuksen pohjalta voi huomata yhden pienen yksityiskohdan, jossa Samsung on todennäköisesti säästänyt Fan Edition -mallissa. Haptisen palautteen antava värinämoottori on nimittäin huomattavan halvan tuntuinen. Tämän takia värinäpalautetta ei halua pitää päällä puhelimella kirjoitettaessa.

Kenelle? Tehopuhelinta tarvitsevalle, joka ei kaipaa varsinaisten lippulaivamallien pienempiä hienouksia ja vivahteita. Erityisesti Samsungin laite-ekosysteemiä jo valmiiksi käyttävä voi innostua puhelimesta.

Tekniset tiedot: Samsung Galaxy S20 Fan Edition

  • Näyttö: 6,5 tuumaa, 120 hertsiä, 1080 x 2400
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 865 (5G), Exynos 990 (4G)
  • Keskusmuisti: 6 Gt
  • Tallennustila: 128 Gt
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10
  • Android-kustomointi: Samsung OneUI 2
  • Kamerat: 12Mp pääkamera, 8Mp telekamera, ultralaajakulmakamera 12Mp, etukamera 32Mp
  • Akku: 4500 mAh
  • Paino: 189 gr
  • IP68-luokitus
  • Langaton Qi-lataus

Kuvat: Joonas Koivisto

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, InstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.

Lue myös
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Testi: Samsung Dex – Puhelin tai tabletti taipuu jo hyvin työpöytäkäyttöön
Testi: Samsungin mobiililaitteiden pyhä kolminaisuus: Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live ja Galaxy Note 20 Ultra
Pikatesti: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – Samsungin lippulaivaa koko rahalla