Testi: Epson EF-11 – pikkuruinen leffaprojektori hyvällä kuvalla

Epsonin tuore kotiteatteriprojektori, EF-11, näyttää päällepäin pieneltä lasten leikkiprojektorilta. Ulkonäkö voi kuitenkin pettää.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Suppeat liitäntämahdollisuudet

Epsonin kotiteatteriprojektoreiden joukosta löytyy monenlaisia, -kokoisia ja -hintaisia vaihtoehtoja uuden projektorin hankkimista harkitseville. Tähän joukkoon kuuluva EF-11 on hellyttävän pienikokoinen ja kevyt projektori, eikä sitä olla pilattu kohtuuttoman korkealla hinnalla.

EF-11 front-left

Hinnastaan ja pienestä koostaan huolimatta EF-11 ei kuitenkaan ole mikään pilipali-projektori, sillä sen sisälmyksistä löytyvät muun muassa Epsonin 3LCD-tekniikka sekä laservalonlähde. Se kykenee myös heijastamaan seinälle jopa 150-tuumaisen kuvan, mistä kelpaa ilman muuta katsella kutakuinkin minkälaista sisältöä tahansa.

Suurella ruutukoolla on kuitenkin yksi varjopuoli tämän projektorin kohdalla, nimittäin kuvan tarkkuus. EF-11:n resoluution ollessa vain FullHD-tasoa, etenkin suurimmillaan sen heijastama kuva saattaa pahimmillaan vaikuttaa epätarkalta ja jopa rakeiselta, ainakin teoriassa. Tähän vaikuttaa toki myös se, kuinka pitkä etäisyys kuvan ja katsojan välillä on.

Laajat mahdollisuudet paikalleen sijoittamisen suhteen

Projektorin sijoittamisessa katseluympäristöön sen pienestä koosta sekä painosta on reippaasti hyötyä. Oikeastaan mikä tahansa hylly tai heikostikin kiinnitetty kattoteline pitää tämän projektorin paikallaan. Sijoittamista voi kuitenkin hieman hankaloittaa projektorin suurehko virtalähde, joka muistuttaa kutakuinkin kannettavan tietokoneen laturia. EF-11:n virtalähde voi olla hankalaa saada pois näkyviltä, mikäli itse projektoria ollaan sijoittamassa esimerkiksi katonrajaan. Helpottava asianhaara tässä ongelmassa on kuitenkin projektorin pakkauksessa mukana tuleva erillinen kiinnitysteline itse virtalähteelle. Sen ansiosta tämä painava pötkö saadaan piilotettua hieman siistimmin projektorin lähettyville.

EF-11 power source
EF-11:n virtalähde.

Kuten arvata saattaa, EF-11:ssa ei ole päätä huimaavaa määrää liitäntöjä (sillä eihän sellaisia edes saisi mahtumaan näin pieneen projektoriin juuri mitenkään). Yksi HDMI-liitäntä, kaksi USB-liitäntää sekä 3,5 mm äänilähtö ovat fyysisten liitäntöjen ainoat edustajat tämän projektorin kyljessä. Mikäli projektoria halutaan siis käyttää useamman kuvalähteen katselemiseen, EF-11 ei välttämättä ole se helpoin ratkaisu. Älyominaisuuksien puuttuminen tämän projektorin kohdalla tarkoittaa myös sitä, että eri suoratoistopalveluiden katseleminen EF-11:sta ei onnistu ilman erillistä laitetta. EF-11:ssa on kuitenkin sisäärakennettu Miracast, mikä avaa mahdollisuuksia tällaiseen käyttöön ainakin hieman.

Projektorin käyttöönottoasennus ei vaadi muuta, kuin kuvan muotojen säätämisen kohdilleen. Tätäkin on helpotettu lisäämällä EF-11:een automaattinen pystysuuntainen trapetsikorjaus, joten käyttäjän vastuulle jää vain vaakasuuntaisen trapetsikorjauksen hiominen suoraksi. Tämäkin on huomattavasti helpompaa silloin, kun pystysuuntainen trapetsikorjaus on jo valmiiksi kohdillaan. Myös laajojen trapetsikorjaussäätöjensä ansiosta projektorin sijoittaminen helpottuu, sillä se mahdollistaa projektorin sijoittamisen muutenkin, kuin kohtisuoraan kuvan heijastuspintaan nähden.

EF-11 connections
EF-11:n liitännät eivät juurikaan loista monipuolisuudellaan.

Käyttökokemus herättää ristiriitaisia tunteita

EF-11:n käyttöjärjestelmä on tuttua Epsonin käsialaa. Sen ulkonäkö ei juurikaan hivele silmiä, ja valikoiden rakenteet voisivat olla hieman selkeämpiä helpomman käyttökokemuksen mahdollistamiseksi. Kuten sanottu, älyominaisuuksia tälle projektorille ei olla suotu, joten esimerkiksi suoratoistopalveluiden sisällön katseluun se tarvitsee rinnalleen jonkinmoisen mediantoistolaitteen, esimerkiksi Chromecastin tai Blu-Ray-soittimen. Juuri tästä syystä siihen voitaisiin kaivata edes yksi HDMI-liitäntä lisää siltä varalta, että projektorin liittäminen esimerkiksi viritinvahvistimeen ei ole mahdollista.

Projektorin kaukosäädin on juuri sopivan yksinkertainen tällaiselle projektorille. Painikkeita ei ainakaan ole liiaksi, ja tärkeimmät pikavalinnat löytyvät täten helposti niiden joukosta. Kaiken lisäksi säädin on kooltaan sekä muodoltaan käteen sopiva. Näin ollen, siitä on vaikeaa löytää valittamisen aihetta. Itse painikkeetkin tuntuvat miellyttäviltä ja intuitiivisilta, mikä parantaa säätimen käyttökokemusta entisestään.

Epson projector remote
EF-11:n kaukosäädin.

Kaukosäädintä ja käyttöjärjestelmää lukuun ottamatta projektorin käyttökokemuksesta ei juuri muuta sanottavaa keksikään. Kyseessä on kuitenkin melko yksinkertainen laite, jonka pääominaisuudet keskittyvät lähinnä kuvanlaatuun käytettävyyden sijasta. Projektorin yksinkertaisuus tekee siitä kuitenkin osittain suhteellisen helpon käyttää. Suurempi määrä liitäntämahdollisuuksia tekisi tämän projektorin käyttökokemuksesta toki vieläkin paremman.

Parempi kuvanlaatu, kuin mitä odottaisi

EF-11:n heijastama kuva voi olla halkaisijaltaan pienimmillään 30 ja suurimmillaan 150 tuumaa. Hyvä joustavuus kuvan koon suhteen tarkoittaa sitä, että kuvan koko saadaan sopimaan kutakuinkin minkälaiseen tilaan tahansa. Toki tätä mietittäessä kannattaa myös pitää mielessä, että projektorin resoluutio on FullHD-tasoa. Toisin sanoen, mikäli kuva venytetään katseluetäisyyteen nähden liian suureksi, se voi helposti alkaa näyttää epätarkalta 4K-kuvaan verrattuna. Kuvan suuruuden suhteen kannattaa siis pysyä maltillisena.

Laadultaan tätä kuvaa voidaan pitää vähintäänkin kelvollisena tämän hintaiselle projektorille. Kirkkaassa ympäristössä kuvasta tosin uupuu hieman valoisuutta, minkä takia siltä ei voida odottaa tajunnanräjäyttäviä katseluelämyksiä. Tällaisissakin olosuhteissa projektorin heijastama kuva on kuitenkin vaivatta nähtävissä, joten käyttökelvoton se ei todellakaan ole edes kirkkaan valaistuksen keskellä. Pimeämmässä katseluympäristössä puolestaan projektori tarjoaa yllättävänkin hyvän kuvanlaadun suuren kontrastisuhteensa ansiosta.

HDR-tuen puuttuminen projektorista rajoittaa kontrastin lisäksi hieman myös projektorin värientoistokykyä, mutta hintaisekseen projektoriksi EF-11 suoriutuu niidenkin näyttämisestä hyvin. Projektorin 3LCD-tekniikalla on tähän epäilemättä suora vaikutus.

Pelikäyttöön EF-11 soveltuu projektoreiden mittapuulla loistavasti. Tähän vaikuttaa eniten projektorin lyhyt vasteaika, mikä mahdollistaa myös sellaisten pelien pelaamisen, missä nopea reagointikyky on tärkeää. Myös liiketoistonsa puolesta EF-11 tarjoaa varsin miellyttävän pelaamiskokemuksen, eikä hyvästä liiketoistosta todellakaan ole haittaa urheilun tai elokuvien katselemisessa.

Pieni projektori, joka on kehunsa ansainnut

EF-11 on varsin vakuuttava projektori. Tämä voi johtua osittain sen pienestä koosta, mikä luo lähinnä kuvan jonkinnäköisestä halvasta leluprojektorista. Ironista kyllä, EF-11:n pieni koko onkin yksi sen vahvuuksista, ainakin mitä tulee sen sijoittamismahdollisuuksiin katseluympäristössä. Tätä vahvuutta tukevat myös sen laajat trapetsikorjausmahdollisuudet.

EF-11 front-right

Projektorin pienessä koossa on kuin onkin silti kääntöpuolensa, nimittäin se, että siihen ei olla saatu mahtumaan enempää liitäntöjä. Tähän voi toki olla muitakin syitä kuin projektorin fyysiset mitat, mutta on selvää, että niillä on oma vaikutuksensa asiaan. Joka tapauksessa, liitäntöjen määrää voidaan pitää yhtenä projektorin heikkouksista.

Kuvaltaan EF-11 on varsin sopiva elokuvien, tv-sarjojen ja muun videosisällön katselemiseen. HDR-tuen puuttuminen on kuitenkin sellainen asia, jonka takia uuden projektorin hankkimista harkitsevat saattavat kiertää tämän projektorin kaukaa. Nykypäivän HDR-tarjonnan ollessa hyvinkin laajalle levinnyttä ja laadukasta, tämä onkin täysin oikeutettua. Muilta osin EF-11:n kuva on varsin laadukas, ja etenkin pelikäyttöön projektori sopii yllättävän hyvin.

EF-11:a voidaan pitää sopivana projektorina sellaisille käyttäjille, joilla ei ole tarvetta katsella HDR-laadun videosisältöä tai pelata HDR-kuvanlaadulla varusteltuja pelejä. Hinnaltaan EF-11 ei kuitenkaan ole kalleimpia projektoreita markkinoilla. Mikäli kuitenkin laadukkaampaa tykkiä ollaan hakemassa, ei sekään kuitenkaan vaadi ostajalta kovinkaan suurta lisäsijoitusta.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1 187,30 e (Epson)
  • Kuvan tarkkuus: FullHD (1920 x 1080 pikseliä)
  • Kuvan koko: 30 – 150 tuumaa
  • Projektiojärjestelmä: 3LCD
  • Valoteho: 1 000 Lumen
  • Valonlähde: Laser
  • Liitännät:
    • 1 x HDMI
    • 2 x USB (1 x Type-A, 1 x Type-B)
    • 1 x 3,5 mm äänilähtöliitäntä
    • Miracast

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Epson EF-12 – älykäs pikkuprojektori Yamahan äänillä
Testi: Epson EH-LS300 – edullinen UST-projektori
Testi: Epson EH-TW740 – halpa, mutta hyvä elokuvaprojektori
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED