Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa

EB-992F mahdollistaa jopa 300-tuumaisen kuvaruudun heijastamisen projektorista, joka kulkeutuu helposti mukana paikasta toiseen.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Langaton kytkeminen älylaitteeseen ei onnistu ilman erillistä sovellusta

Epsonin projektorit ovat epäilemättä tuttuja monille kodinelektroniikasta kiinnostuneille, etenkin kotiteatteriharrastajille. Osa Epsonin projektoreista onkin tarkoitettu nimenomaan videosisällön, kuten elokuvien ja sarjojen, katselemiseen. Hyvä esimerkki tällaisesta videoprojektorista on Teknavin lokakuussa testaama EH-LS500.

Epson kuitenkin valmistaa myös niin kutsuttuja dataprojektoreita, jotka ovat suunniteltu puhtaasti esimerkiksi koulu- ja toimistokäyttöön. Näissä projektoreissa HDR-tukea ja suoratoistopalveluiden helppoa käytettävyyttä tärkeämpää ovat muun muassa laajemmat liitäntämahdollisuudet. Yksi tällainen dataprojektori, Epson EB-992F, löysi tiensä Teknavin testipenkkiin.

EB-992F front
EB-992F:n linssi on suojattu sivulle siirtyvällä muoviluukulla.

Epson on nimennyt EB-992F:n langattomaksi FullHD-näytöksi. Projektoriin voidaan siis liittää esimerkiksi tietokone, jolloin se toimii kyseisen tietokoneen näyttönä. Yhteys voidaan muodostaa joko langallisesti, esimerkiksi HDMI- tai VGA-kaapelilla, tai langattomasti WiFi-yhteydellä. Jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla projektoriin voidaan myös liittää esimerkiksi älypuhelin. Langaton näytön jakaminen vaatii kuitenkin Epsonin iProjection-sovelluksen asentamista älylaitteeseen.

EB-992F on varustettu muun muassa 3LCD-tekniikalla, ja sen heijastaman kuvan halkaisija voi Epsonin mukaan olla jopa 300 tuumaa. Sen maksimikirkkaudeksi on ilmoitettu 4 000 lumenia, minkä ansiosta se soveltuu käytettäväksi myös kirkkaasti valaistuissa tiloissa. Epson lupaa myös projektorin lampun käyttöiäksi jopa 17 000 tuntia Eco-tilassa.

Käyttöönottoasennus

EB-992F:n käyttöönotto on projektoreiden mittapuulla erittäin vaivatonta, sillä kellonajan asettamisen jälkeen liitetyn laitteen kuva saadaankin jo näkyviin. Toki heijastetun kuvan asetteleminen oikean kokoiseksi ja muotoiseksi vie oman aikansa ja vaivansa, mutta käyttöönottoprosessin pakolliset osiot loppuvatkin kutakuinkin siihen.

EB-992F top
EB-992F:n päällä olevien painikkeiden ansiosta sen käyttäminen onnistuu pitkälti myös ilman kaukosäädintä.

Kuvan asettelemisen suhteen EB-992F tarjoaa melko monipuoliset fyysiset säätömahdollisuudet. Muun muassa kuvan tarkentaminen sekä manuaalinen kuvan suurennus onnistuvat fyysisillä painikkeilla, jotka löytyvät suoraan projektorin kannesta. Kuvaa voidaan asetella ja säätää monipuolisesti myös sen asetusvalikoista. EB-992F:n valikot ovatkin käytännössä identtisiä aiemmin testaamaamme Epsonin EH-L500-projektoriin verrattuna.

Kytkemällä EB-992F esimerkiksi älypuhelimen kanssa samaan WiFi-verkkoon se voi muun muassa toistaa kyseisen puhelimen ruudulla näkyvää kuvaa reaaliajassa, aivan kuten esimerkiksi Miracast-yhteydellä. Tämä vaatii kuitenkin Epsonin iProjection-sovelluksen asentamista älypuhelimeen.

Helposti kytkettävissä sekä käytettävissä

EB-992F:n perustoimintoja voitaisiin pitää suhteellisen yksinkertaisina, ja tätä kautta kyseisen laitteen käyttökokemusta melko helpon tuntuisena. Erilaisia asetuksia ja säätöjä projektorista löytyy kuitenkin todella monipuolisesti, ja yllättävän moni näistä säädöistä on tehtävissä jopa ilman kaukosäädintä. Tästä sopii kiittää itse projektorin kannessa olevia painikkeita.

Kiitos tästä onkin sinänsä paikallaan, sillä projektorin kaukosäätimen käyttäminen on suhteellisen ikävä kokemus. Itse säädin on muodoltaan sellainen, että se on hyvin vaikeaa saada istumaan käteen niin, että sen käyttäminen olisi luonnollista. Toisekseen, kaukosäätimessä olevat painikkeet ovat nekin melko hankalia operoida, ainakin monien televisioiden ja muiden projektoreiden kaukosäätimiin verrattuna.

EB-992F connections
EB-992F:n liitännät.

Kuten aiemmin todettu, EB-992F:ssä on liittimiä melko lailla joka lähtöön. Kahden VGA-liitännän sekä analogisen videoliitännän lisäksi projektorin takaa löytyy kaksi HDMI-liitäntää sekä kaksi eri USB-liitäntää. Lisäksi siitä löytyy VGA-ulostulo ääniliitäntöineen. Tällaisella liittimien arsenaalilla voidaan varmistaa se, että EB-992F:ään saadaan liitettyä myös vanhemman sukupolven laitteita, kuten tietokoneita tai vaikkapa digibokseja. Kaikkien näiden lisäksi projektori on myös kytkettävissä verkkoon joko langallisesti tai langattomasti, jonka myötä siihen voidaan liittää myös älylaitteita aiemmin mainitulla tavalla.

Kuten aiemmin mainittu, Epsonin iProjection-sovellus mahdollistaa projektorin käyttämisen myös langattomasti. WiFi-verkon kautta toimivalla, langattomalla yhteydellä ja iProjection-sovelluksella projektorin heijastamaan kuvaan saadaan näkyviin esimerkiksi Youtube-videoita ja älylaitteelle tallennettuja kuvia. Lisäksi EB-992F:llä voidaan suoratoistaa älylaitteen näytöllä näkyvä sisältö reaaliajassa, mikä tarjoaa käyttäjälle käytännössä rajattoman määrän sisältöä näytettäväksi suurella ruudulla. Tämä helpottaa esimerkiksi älypuhelimelle tallennettujen PowerPoint-esitysten näyttämistä projektorin ruudulta.

Kuvanlaatu

EB-992F on kuvaltaan kutakuinkin juuri sellainen, kuin dataprojektorin kuuluukin olla; suuri maksimikirkkaus sekä häkellyttävän suuri kuvan maksimihalkaisija varmistavat sen toimivuuden sellaisissakin käyttöympäristöissä, joissa ympäröivä valaistus on kirkasta ja heijastetun kuvan täytyy näkyä pidempienkin matkojen päähän. Lisäksi 3LCD-tekniikkansa sekä 10-bittisen värimaailmansa ansiosta värien eri sävyt erottuvat toisistaan hyvin, mikä ymmärrettävästi parantaa kuvan selkeyttä entisestään.

Vaikka EB-992F:n ei olekaan tarkoitus tarjota kummoista katseluelämystä esimerkiksi elokuville tai muulle vaativammalle videosisällölle, on siinä jonkin verran ominaisuuksia, jotka vaikuttavat positiivisesti siihen, miltä liikkuva kuva projektorin heijastamana näyttää. Elokuva-kuvatila tarjoaa suuren määrän erilaisia säätöjä kuvan valkotasapainolle sekä väritykselle, ja jopa 120:n hertsin virkistystaajuus takaa mahdollisuuden sujuvaan liiketoistoon vaativammankin videosisällön kohdalla.

EB-992F suoriutuu esimerkiksi PowerPoint-esitysten ja valokuvien näyttämisestä erinomaisesti, eikä käyttöympäristön haittavaikutuksilla ole tähän juurikaan vaikutusta ainakaan normaaleissa olosuhteissa. Sillä voidaan katsella myös videosisältöä samankaltaisissa olosuhteissa ilman huolta siitä, että paljoakaan videon yksityiskohdista jäisi näkemättä.

EB-992F topfront

Monipuolinen ja näppärästi mukana kulkeva projektori

Epson EB-992F on hintaisekseen erittäin suorituskykyinen ja käytettävyydeltään monipuolinen dataprojektori. Laajan liitäntävalikoimansa ansiosta se soveltuu käytettäväksi monenlaisten laitteiden näyttönä, vanhemmat tietokoneet ynnä muut mukaan lukien. Käytettävyyden puolesta ainoat negatiiviset huomiot EB-992F kerää lievästi epäkäytännöllisestä kaukosäätimestä sekä hitaasti toimivista ja päivettyneen näköisistä valikoista. Näitäkään asioita ei voida pitää niin harmillisina, että ne jotenkin pilaisivat käyttökokemuksen.

Kuvanlaadullisesti EB-992F suoriutuu tehtävistään myös niin ikään mallikkaasti. Mainittakoon kuitenkin vielä kerran, että EB-992F ei ole tarkoitettu niin kutsuttuun kotiteatterikäyttöön. Syitä tälle ovat esimerkiksi sekä HDR-tuen että 4K-ylösskaalauksen puutteet, kuten myös kuvan pienehkö kontrastisuhde. Vaikka projektorista saadaankin erittäin kirkkaat valkoisen sävyt irti ja värit erottuvat toisistaan selkeästi, sen kuvan mustan värin toisto jää melko valoisaksi. Tämä näkyy suhteellisen selkeästi kuvan tummien kohtien yksityiskohdissa, tai tarkemmin sanottuna niiden puutteessa. Tästä johtuen: mikäli tätä projektoria kaavaillaan kotiteatterin näyttölaitteeksi, kannattaa katsella muita vaihtoehtoja.

EB-992F:n hintataso yhdistettynä sen kuvanlaatuun, käyttökokemukseen sekä Epsonin lupaamaan pitkään käyttöikään tekevät siitä vähintäänkin kelvollisen laitteen juuri siihen käyttöön, mihin se on tarkoitettukin. Kaiken tämän lisäksi on hyvä mainita, että EB-992F on painoltaan suhteellisen kevyt ja sen kuva on nopeasti ja suhteellisen vaivattomasti säädettävissä tilaan kuin tilaan. Kaiken tämän sekä liitäntöjensä ansiosta se on projektoriksi yllättävän sopiva myös liikkuvaan käyttöön.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 999,01 Euroa (teknavi.com)
  • Valonlähde:
    • Lamppu
  • Projektiojärjestelmä:
    • 3LCD
  • Heijastettavan kuvan koko:
    • 30 – 300 tuumaa
  • Resoluutio:
    • FullHD (1 920 x 1 080)
  • Virkistystaajuus:
    • 100 – 120 Hz
  • Kontrastisuhde:
    • 16 000 : 1
  • Liitännät:
    • 2 x USB (1 x USB A, 1 x USB B)
    • 1 x Ethernet
    • 2 x VGA-sisääntulo
    • 1 x VGA-ulostulo
    • 2 x HDMI-sisääntulo
    • 1 x Komposiittisisääntulo
    • 2 x 3,5 mm -audiosisääntulo
    • 1 x 3,5 mm -audioulostulo
    • 1 x mikrofonisisääntulo
    • Wi-Fi 4

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung The Sero – testissä somettajan unelma-TV
Testi: Canon Pixma TR150: Kätevä tulostin tien päälle ja kevyeeseen kotikäyttöön
Älykkäät etäkokousratkaisut ja infonäytöt tekevät videopalavereista aiempaa laadukkaampia