Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen

Viime vuoden puolella julkaistu Epson EH-LS500-laserprojektori pyrkii syrjäyttämään suuremmat LCD-televisiot kuluttajien ensisijaisina viihdekeskuksina.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Täydellä valoteholla melko äänekäs
  • Liitäntöjä voisi olla vielä monipuolisemmin
  • Ei Dolby Vision-, Dolby Atmos- tai HDR10+-tukea

Vuoden 2019 IFA-messuilla Epson julkaisi EH-LS500-mallin ultralyhyen heiton laserprojektorin, joka pystyy sijoittelustaan riippuen tarjoamaan käyttäjälleen jopa 130-tuumaisen kuvaruudun. Mikä parasta, tämä onnistuu ilman tarvetta ripustaa projektoria kattoon ja usean metrin päähän valkokankaasta. Ultralyhyen heiton teknologiansa ansiosta EH-LS500 heijastaa 130-tuumaisen kuvan alle metrin päästä, joten sen voi sijoittaa vaikkapa TV-tasolle valkokankaan tai valkoisen, sileän seinän eteen. Epson EH-LS500 -mallia on saatavilla kahdessa värissä: EH-LS500B (musta) ja EH-LS500W (valkoinen).

Kyseessä on laservalolähteellä ja LCD-paneelilla toteutettu videoprojektori, jonka natiiviresoluutio on FullHD-tasoa. Tästä huolimatta projektori tukee myös 4K-sisältöä, jota se kykenee näyttämään Epsonin 4K-ylösskaalausteknologian ansiosta. Epson EH-LS500 on varustettu kahdella 10 W kaiuttimella, kolmella HDMI-liitännällä (joista jokaisessa HDCP 2.2 ja yhdessä myös ARC-tuki), sekä analogisella ääniulostulolla. Itse projektorin saa liitettyä myös verkkoon joko nettikaapelilla tai erikseen ostettavalla Wi-Fi-adapterilla. Projektorin mukana tulevassa Android-mediatoistolaitteessa on sisäänrakennettu Wi-Fi.

LS500 white
Epson EH-LS500W

Suurissa televisioissa on pidetty huonona puolena sitä, että TV:n ollessa pois päältä sen suuri, musta ruutu ei juurikaan miellytä silmää. Esimerkiksi TV-valmistaja Samsung on pyrkinyt korjaamaan tätä ongelmaa QLED-televisioidensa Ambient modella, jossa suljettu TV näyttää mustan ruudun sijasta esimerkiksi kaunista maisemakuvaa. Tätä ongelmaa ei videoprojektoreissa esiinny, ja tästäkin syystä Epson uskoo laseprojektoreidensa olevan käyttäjäystävällisempi vaihtoehto verrattuna suuriin televisioihin; suunnilleen viritinvahvistimen kokoinen projektori sopii yleensä olohuoneen sisustukseen paremmin, kuin valtava, musta näyttö.

Kuvanlaadun puolesta Epson lupaa EH-LS500:lle jopa 4 000 lumenin kirkkauden ja 2 500 000:1 kontrastisuhteen. Tämän mahdollistaa Epsonin 3LCD-tekniikka, joka Epsonin mukaan poistaa myös ns. sateenkaariefektin tästä videoprojektorista kokonaan. Projektorin liiketoisto nopeasti liikkuvissa kuvissa paranee tästä syystä huomattavasti, etenkin kun mukaan lasketaan projektorin jopa 240 hertsin 2D-virkistystaajuus. Projektorissa ovat mukana myös HDR10-, HLG- sekä aktiivisen 3D:n tuki.

Suhteellisen vaivaton asentaa käyttöön

LS500:n pakkauksessa tulee itse laitteen lisäksi mukana perinteisesti virtajohto, käyttöohjeet, takuudokumentit sekä projektorin kaukosäädin paristoineen. Tämän lisäksi saamassamme testilaitteessa tuli mukana myös projektorin HDMI-porttiin liitettävä “multimediatikku” kaukosäätimineen ja tarvittavine johtoineen.

Itse projektori oli heti pakkauksesta poistettaessa melkeinpä käyttövalmis. Käytännössä ainoa asia, mitä heti alkuun piti tehdä, oli säätää kuva tilaan sopivaksi kokonsa ja muotonsa puolesta. Tämä on tietysti aina tarpeellista uutta projektoria asennettaessa, ja kokeneemmalle käyttäjälle jopa suhteellisen helppoa. Projektorin valikoiden seasta löytyy myös selkeät ohjeet testikuvineen, joilla kuvan saa aseteltua optimaaliseksi suhteellisen vaivattomasti.

LS500 installation guide picture
Projektorin testikuvalla kuvan asettelu ja tarkentaminen sujuvat helposti.

Myös Android-tikun käyttöönotto on suhteellisen helppoa. Tikulle löytyy oma paikkansa projektorin etupaneelin alta kaiuttimien välistä, ja sen saa liitettyä projektoriin mukana tulevilla lyhyillä johdoilla. Tikku saa virtansa USB-liittimestä, ja lähettää kuvasignaalinsa HDMI:n kautta. Lisäksi se tarvitsee langattoman verkkoyhteyden, jotta sovellukset, kuten Netflix ja Youtube, saataisiin toimimaan.

Heti saatuaan virtaa tikku pyytää käyttäjää parittamaan projektorin kaukosäätimen tikkuun, ja näyttää selkeästi, kuinka tämä onnistuu. Kaukosäätimen parittamisen jälkeen käynnistyy Android-käyttöjärjestelmän käyttöönottoprosessi, johon kuuluu muun muassa langattoman verkon yhteyden määrittäminen, erilaisten käyttöehtojen hyväksyminen, ja Google-tiliin kirjautuminen. Useimmat sovellukset tikussa toimivat myös ilman Google-tilille kirjautumista, mutta esimerkiksi Play-kauppaa voidaan käyttää vasta sen jälkeen. Lisäksi esimerkiksi Netflixiin kirjautuminen hoituu automaattisesti, mikäli se on linkitettynä Google-tiliin ja Google Smart Lock on käytössä. Google-tilille kirjautuminen tikulla siis helpottaa sen käyttöönottoa, ja tekee sen käytöstä monipuolisempaa.

LS500 front panel
Android-tikulle löytyy oma piilonsa projektorin kangassäleikön takaa.

Monipuolinen, mutta helppokäyttöinen

Itse projektorin käyttäminen on melko helppoa, sillä kuvasäätöjä lukuunottamatta valikkojen sisältö on melko suppeaa. Kuvasäätöjä taas löytyy senkin edestä, mikä on puolestaan erittäin hyvä asia. Kuvan säätäminen kirkkauden, kontrastin ynnä muiden asetusten osalta on käytännössä samanlaista, kuin missä tahansa televisiossa, ja näiden lisäksi esimerkiksi projektorin tuottaman kuvan valkotasapaino on säädettävissä 10:ssä eri pisteessä. Kuva on siis säädettävissä hyvinkin tarkasti, mikäli käyttäjällä riittää tietotaitoa ja mielenkiintoa sellaiseen.

Projektorin omat valikot ovat melko selkeitä, ja niissä liikkuminen on nopeaa ja sitä kautta mielekästä. Myös Android TV -käyttöjärjestelmä tuntuu mukavalta käyttää, varsinkin, kun kaukosäädin kommunikoi Android-tikun kanssa Bluetooth-yhteyden välityksellä perinteisen infrapunasignaalin sijasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei kaukosäädin tarvitse esteetöntä näköyhteyttä Android-tikkuun pystyäkseen antamaan sille käskyjä, minkä ansiosta tikku on ylipäänsä kätkettävissä projektorin sisään.

Android TV -käyttöjärjestelmä on taas erittäin monipuolinen sovellusvalikoimansa sekä ominaisuuksiensa puolesta. Android-tikussa on valmiiksi asennettuna Netflix- ja Youtube-sovellukset, joiden käyttö onnistuu ilman Google-tilille kirjautumista. Googlen Play -sovelluskaupasta löytyy myös muita suoratoistopalveluita, kuten Yle Areena, C More, Google Play Elokuvat sekä HBO, mutta sovelluskauppaan päästäkseen käyttäjän on kirjauduttava laitteella sisään Google-tiliinsä. Mainittakoon kuitenkin, että kyseisessä tikussa on myös “sisäänrakennettuna” Google Chromecast, jonka ansiosta kaikkia yllämainittuja suoratoistopalveluita voidaan käyttää myös kirjautumatta tikulla omalle Google-tililleen.

Sekä projektoria että Android-tikkua käytetään yhdellä ja samalla kaukosäätimellä, mikä parantaa niiden käyttömukavuutta entisestään. Samalla on ajoittain jopa helppoa unohtaa, että kyseessä on todellisuudessa kaksi eri laitetta, sillä ne toimivat niinkin hyvin yhteen.

Epson Android remote
Projektorin kaukosäädin käskyttää myös Android-tikkua.

Tarkka ja yksityiskohtainen kuva koostaan huolimatta

LS500-projektorin kuvanlaatu miellyttää silmää monellakin tavalla. Yksi syy tälle on LS500:ssa käytetty 3LCD-tekniikka. Ensinnäkin 3LCD-tekniikkansa ansiosta projektori tarjoaa erittäin kirkkaan, jopa 4000 lumenin valko- sekä värivalotehon, mikä mahdollistaa selkeän ja kirkkaan väritoiston lisäksi myös erittäin suuren kontrastisuhteen. Toisekseen, saman teknologian ansiosta, monissa muissa projektoreissa esiintyvää “sateenkaariefektiä”, eli kuvassa nopeasti liikkuvien kuvioiden ääriviivoilla näkyvää ylimääräistä väriä, ei esiinny LS500-projektorin kuvassa ollenkaan. Yksinkertaisesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi urheilun katsominen on LS500:lla mielekkäämpää, kuin monilla muilla projektoreilla.

Nopeasti liikkuvan kuvan toistamiseen vaikuttaa myös kuvan virkistystaajuus, jonka Epson ilmoittaa LS-500-projektorissa olevan 192-240 Hz 2D-kuvasignaalilla. Tämä on sinänsä helppoa uskoa, sillä kuvassa ei juurikaan näy repeämistä tai nykimistä, vaikka siinä olisi paljonkin nopeasti liikkuvia kuvioita. Päinvastoin, kuvassa näkyvä liike on yhtenäistä, sulavaa sekä silmää miellyttävää, minkä huomaa erityisesti juuri urheilua tai vauhdikkaita elokuvakohtauksia katsellessa. Halutessaan liiketoistoa voi myös muokata projektorin kuva-asetuksista löytyvällä Frame Interpolation -asetuksella. Tämä asetus ei kuitenkaan ole säädettävissä 4K-signaalien kohdalla.

Vaikka projektorin varsinainen kuvan tarkkuus onkin vain FullHD-tasoa, sillä pystytään myös katsomaan 4K-sisältöä. Tästä saadaan kiittää projektorin Pixel shift -tekniikkaa, joka siirtää jokaista pikseliä hieman sivulle ja ylöspäin. Myös FullHD-tarkkuuden kuvaa saadaan näyttämään enemmän 4K-kuvalta kytkemällä projektorin 4K Enhancement -asetus päälle. Tällöin kuva näyttää huomattavasti tarkemmalta, mikä on erittäin tärkeää katsellessa FullHD-sisältöä suurelta ruudulta. 4K Enhancement ei myöskään vaikuttanut lisäävän kuvaan negatiivisia puolia, kuten ylikorostunutta terävyyttä tai värimuutoksia, joten sen voi huoletta pitää kytkettynä päälle. Varsinaista 4K-sisältöä katsellessa 4K Enhancement on aina käytössä.

Kuten kaikki projektorit, LS500 on parhaimmillaan pimeässä ympäristössä, jolloin kuvan erinäköiset yksityiskohdat erottuvat selkeimmin. Kirkkautensa ansiosta se suoriutuu kuitenkin hyvin myös valoisammassa ympäristössä. LS500 ei siis tarvitse tehokkaasti pimennettyä huonetta näyttääkseen selkeän kuvan, vaan sen voi huoletta sijoittaa myös tavalliseen olohuoneeseen, vaikka ympärillä olisi paljonkin ikkunoita ja luonnonvaloa. LS500:n valovoima ja kontrastisuhde korostuvat entisestään katsottaessa HDR-sisältöä, jolloin yksityiskohdat kuvan tummimmilla ja kirkkaimmilla alueilla näkyvät entistä selkeämpänä.

Vaikka LS500:n kuvasta on vaikeaa löytää huonoja puolia, sen HDR-tuesta voi yhtenä sellaisena mainita suppean HDR-formaattien tuen. Projektorista löytyy HDR10-tuki, mikä on HDR-standardien perusta ja edellytys HDR-sisällön katseltavuudelle näyttölaitteissa. Tästä edistyneempiä HDR-formaatteja, kuten Dolby Vision tai HDR10+, ovat kuitenkin jääneet pois LS500:n sisältä.

LS500 homescreen

Peliprojektoreiden parhaimmistoa

Hyvä liiketoisto, eloisat värit sekä suuri kontrastisuhde tekevät tästä projektorista hyvän laitteen elokuvien sekä urheilun katsomiseen. Nykypäivänä tällaisia näyttölaitteita, kuten projektoreita ja televisioita, käytetään kuitenkin laajalti myös pelaamiseen. Tästä johtuen päätimme testata LS500-projektoria myös pelikäytössä, missä näytön tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu edellä mainittujen lisäksi myös ns. vasteaika, tai input lag. Vasteajalla viitataan siihen, kuinka nopeasti pelaajan antamat käskyt näkyvät kuvaruudulla. Esimerkiksi, jos pelaaja painaa peliohjaimestaan jotakin näppäintä, ja kyseisen toiminnon vaikutus näkyy ruudulla 50 millisekunnin päästä, on näyttölaitteen input lag 50 millisekuntia.

Projektoreissa tähän ei olla menneisyydessä kiinnitetty yhtä paljoa huomiota, kuin televisioissa, sillä projektorin ensisijainen tehtävä on yleensä ollut tuottaa suuri kuva hyvällä kuvanlaadulla. LS500 puolestaan suoriutuu pelikäytössä yllättävän hyvin, mihin vaikuttaa suuresti sen noin 20 millisekunnin vasteaika. Lyhyen vasteaikansa ansiosta projektorilla voi pelata visuaalisesti vaativien ja hidastempoisten pelien lisäksi myös kilpailuhenkisempiä ja nopeaa reagointia vaativia pelejä. Kun tämän lisäksi otetaan huomioon projektorin visuaalinen suorituskyky ja kuvan suuri koko, LS500 tarjoaa käyttäjälleen myös erinomaisen ja immersiivisen pelikokemuksen.

Suurta ruutua etsivälle erinomainen valinta

Epson LS500 on kuvanlaadultaan erinomainen projektori, ja se taipuu monenlaiseen käyttöön. Kuvanlaatunsa lisäksi sen mukana tulevan Android-tikun helppokäyttöisyys ja monipuolisuus tekevät siitä yhtä älykkään, kuin nykypäivän älytelevisiot. Myös sijoitettavuutensa puolesta LS500 on erittäin hyvä vaihtoehto perinteiselle televisiolle varsinkin, jos olohuoneeseen kaavaillaan yli 75-tuumaista ruutua.

Vaikka LS500 ei olekaan halpa laite (noin 3000 euroa), se antaa ostajansa rahalle paljon vastinetta. 65-tuumaista ruutua etsiessä vastaan tulee varmasti paljonkin halvempia vaihtoehtoja, jopa hyvällä kuvanlaadulla sekä muilla ominaisuuksilla, mutta suurempaa ruutua harkitessa LS500 alkaa olemaan erittäin houkutteleva laite myös hintansa puolesta. Mikäli siis haluaa nauttia laadukkaasta ja erittäin suuresta kuvasta sekä monipuolisista älyominaisuuksista, Epson LS500 -projektori kannattaa pitää mielessä.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 3125,01 euroa (Epson)
  • Kuvan tarkkuus: FullHD (4K ylösskaalaus)
  • Kuvan koko: 65” – 130”
  • Heijastusetäisyys: 0,4 m – 0,82 m
  • Projektiojärjestelmä: 3LCD-tekniikka, RGB, nestekidesuljin
  • Värivaloteho: jopa 4000 lumen
  • Valkovaloteho: jopa 4000 lumen
  • Kontrastisuhde: 2 500 000:1
  • Valonlähde: Laser
  • Ääni: 2x 10 W kaiuttimet
  • Liitännät
    • 3x HDMI (HDCP 2.2), yhdessä ARC
    • 1x LAN
    • 1x 3,5 mm Audio out
    • 2x USB

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.