Samsung The Sero – testissä somettajan unelma-TV

Samsungin The Sero -televisio toimii paitsi televisiona, myös älypuhelimen jatkeena sekä sisustuselementtinä.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Ohjelmistossa joitakin pieniä vikoja

Samsungin The Sero -mallin televisio saapui markkinoille aiemmin tänä vuonna. 43-tuumaisena 1 500:n euron hintaan myytävä Sero aiheutti kohua jo viime vuoden puolella, kun kyseinen malli julkaistiin. Sero-mallissa on nimittäin yksi ominaisuus, jota ei muista Samsungin (tai edes välttämättä maailman) televisioista löydy.

Sero on suunniteltu käyttäjille, jotka katselevat paljon sisältöä sosiaalisesta mediasta, missä varsinkin videosisältö on yleisesti ottaen kuvattu älypuhelimella ja useimmiten pystysuunnassa. Koska pystysuunnassa kuvattu video jättää perinteisessä televisiossa paljolti ruudun tilaa käyttämättä, Samsung otti asiakseen suunnitella TV:n, joka kääntyy jalallaan tarvittaessa myös pystysuoraksi. Tällöin TV:n ruutu pystyy toistamaan sosiaalisessa mediassa yleistynyttä, pystysuunnassa kuvattua videosisältöä suuremmassa koossa.

Tätä ajatellen lienee ymmärrettävää, että Sero aiheutti jonkin verran ihmettelyä ja sai ajoittain jopa ankaraa kritiikkiä. Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että myös televisioissa ja niiden kehityksessä kannattaa pitää mieli avoimena. Saimme Sero TV:n Teknaville testattavaksi, jotta voisimme selvittää, miten tällainen televisioiden outolintu toimii.

Huippuunsa hiottu design

Seron mariininsininen väriviimeistely on tyylikäs ja silmää miellyttävä. Itse televisioruudun raamit ovat kuitenkin tummempaa sävyä, minkä ansiosta televisio sopii paremmin katseluympäristönsä muihin väreihin. Tällöin televisio toimii nimenomaan sisustuselementtinä paremmin, eikä vie liikaa huomiota muusta sisustuksesta.

Televisio on jalallaan hieman takakenossa, mikä on design-mielessä hieno ratkaisu. Toisaalta television takakeno tarkoittaa sitä, että sen kuvanlaatu kärsii, kun sitä katsellaan istumakorkeudelta. Television ruutu on nimittäin jalalla ollessaan melko korkealla, ja alaviistosta katseltaessa LCD-televisioiden kuvanlaatu yleensä heikkenee hieman etenkin värien osalta.

Sero horizontal side
The Sero vaakatasossa.

Seron käyttöönottoasennus on suoritettavissa vain Samsungin Smart Things -sovelluksen kautta. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä Sero on suunniteltu käytettäväksi pääasiallisesti älypuhelimen jatkeena. Toisaalta taas, koska kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi televisio, on perin oudoksuttavaa, ettei käyttöönottoasennus tunnu onnistuvan pelkästään kaukosäätimen voimin, vaikka televisio käyttöönottoasennuksen yhteydessä toisin väittääkin. Smart Things -sovelluksen käyttö vaatii puolestaan Samsung-tilin luomista, mikä voidaan tehdä näppärästi myös Google-tilin avulla.

Käyttöönottoasennus onnistuu kuitenkin Smart Things -sovelluksella suhteellisen helposti, ja esimerkiksi langattoman kotiverkon salasanan kirjoittaminen onkin huomattavasti helpompaa älypuhelimella, kuin television kaukosäätimellä. Smart Things -sovelluksella televisio liitetään samalla Smart Things -laitteeksi ja se voidaan rekisteröidä käyttäjän Samsung-tiliin. Käyttöönottoasennuksen jälkeen älypuhelin toimii myös tarvittaessa Seron kaukosäätimenä.

Itse kaukosäädin on QLED-televisioista tuttu, muovinen One Remote Control, joka Seron kohdalla on väriltään valkoinen. Kaukosäätimessä on monista muista vastaavista säätimistä poiketen painike television pyörittämiselle pysty- sekä vaakasuoran asennon välillä. Televisio kääntyykin näiden asentojen välillä erittäin sulavan oloisesti, eikä sitä pyörittävä sähkömoottori pidä juuri ollenkaan ääntä.

One Remote Control white
Seron kaukosäädin on väriltään valkoinen.

Uutta perspektiiviä käyttöjärjestelmään

Niin kutsuttuna “perinteisenä” televisiona Sero käyttäytyy paljolti samoin, kuin monet muutkin Samsungin smart-televisiot. Television käyttöliittymänä toimii Samsungin muista älytelevisioista tuttu Tizen, jonka sovellusvalikoima ja älykkäät ominaisuudet tekevät siitä itsessään hienosti toimivan smart-television. Sero voidaan liittää käyttäjän Smart Things -sovellukseen, jolloin se voi myös hallinnoida mahdollisia ympärillään olevia älykodin laitteita, jotka ovat myös niin ikään yhdistettynä Smart Things -sovellukseen. Televisiota voidaan käyttää myös etäyhteyden väylänä vaikkapa työtietokoneeseen Remote Access -ominaisuuden avulla.

Televisiolähetyksiä sekä muita vaakatasossa katseltavia kuvalähteitä voidaan katsella myös television ollessa pystysuorassa. Toki tällöin näkyvä ruutu on huomattavasti pienempi, kuin television ollessa vaakatasossa. Jotkin sovellukset, kuten esimerkiksi Netflix, eivät kuitenkaan toimi ollenkaan TV:n ollessa pystysuorassa. Avattaessa tällaista sovellusta TV kääntyy automaattisesti sovelluksen vaatimaan asentoon.

Television kääntyminen on hypnoottista katseltavaa.

Kuten aiemmin mainttu, suurin syy sille, että televisio on ylipäänsä käännettävissä pystysuuntaan, on se, että se on pääasiassa suunniteltu älypuhelimella pystysuorassa kuvattujen videoiden toistamiseen. Tällaisten videoiden katselemiseen paras tapa on se, että älypuhelimen näyttö peilataan television ruudulle, jolloin kaikki puhelimen näytöllä oleva sisältö näkyy Serossa reaaliajassa. Älypuhelimen näytön peilaaminen onnistuu Android-laitteiden kohdalla esimerkiksi Miracastin avulla, ja Applen laitteita varten televisiossa on Airplay 2. 

Kaikkein parhaiten peilaaminen sujuu Samsungin älylaitteiden avulla, sillä Samsungin oma peilaustekniikka, Smart View (entiseltä nimeltään Screen Share), tuntuu tarjoavan mutkattomimman peilauskokemuksen. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Smart View -peilaamista käytettäessä televisio kääntyy vaaka- ja pystysuuntaan sitä mukaa, kun peilattavana olevaa puhelinta käännellään samalla tavoin. Useissa Samsungin laitteissa on myös mahdollista aloittaa peilaaminen niin sanotulla Tap View -ominaisuudella, jolloin peilattavalla älylaitteella kopautetaan (mieluiten varovasti) Seron TV-ruudun reunaa. Sero tunnistaa peilattavan älylaitteen tätä kautta, ja älylaitteelle ilmestyy valintaruutu, josta peilaaminen voidaan aloittaa asianmukaista painiketta painamalla. Smart View ja Tap View vaativat toimiakseen Smart Things -sovelluksen asentamista ja kyseisten ominaisuuksien sallimista sen asetuksista.

Samsung Smart View -peilaaminen toimi testilaitteessamme hienosti. Miracast-peilaamiseen verrattuna Smart View oli huomattavasti mutkattomampaa ja toimi intuitiivisemmin. Miracast taas toimi vain television ollessa aktiivisena päällä, ja mikäli Miracast-peilaamista yritettiin käynnistää television ollessa Portrait Mode -tilassa, televisio tuntui jumittuvan melko useasti. Smart View -peilaaminen taas pystyttiin aloittamaan myös suoraan Portrait Mode -tilasta.

Katseet vangitseva koriste-TV

Serossa löytyy Samsungin QLED-televisioista tuttu Ambient Mode. Ambient Mode -tilassa TV:n ruudulle voidaan asettaa näkymään erilaisia kuvia tai animaatioita. Tämän toiminnon tarkoituksena on tarjota muutakin kuin mustaa ruutua silloin, kun televisiota ei käytetä. Ambient Mode toimii siis ikään kuin television valmiustilana.

Ambient Mode -tilan lisäksi Serosta löytyy myös Portrait Mode, joka toimii kutakuinkin samalla periaatteella. Selkeimpänä erona Ambient Mode -tilaan on se, että Portrait Mode toimii nimensä mukaisesti television ollessa pystysuorassa. Molemmissa tiloissa television ruudulle saadaan näkymään kellonaika, päivämäärä sekä säätietoja. 

Sero Portrait Mode
Sero Portrait Mode -tilassa.

Niin hieno keksintö kuin Ambient Mode onkin, nimenomaan Sero-mallissa Portrait Mode tuntuu toimivan paremmin. Syy tähän lienee se, että Ambient Mode toimii pelkästään television ollessa vaakatasossa, ja televisio tuntuu olevan kompaktimpi ja huomaamattomampi ollessaan pystysuorassa. Lisäksi Portrait Mode -tilan animaatiot, etenkin niin kutsutut Cinemagraafit, ovat jostain syystä silmää miellyttävämpiä, kuin Ambient Mode -tilan vastaavanlaiset animaatiot. Toki tämä on lähinnä mielipidekysymys.

Portrait Mode -tilassa ollessaan Sero toimii myös ikään kuin Bluetooth-kaiuttimena. Kun älylaite yhdistetään Bluetoothilla Seroon, kaikki älylaitteesta soiva ääni kuuluu Seron kaiuttimista ja television yläreunassa näkyy esimerkiksi soivan kappaleen nimi sekä muita tietoja. Nimenomaan tätä ominaisuutta varten Portrait Modesta löytyy myös Ääniseinä-animaatio, joka elää Bluetoothin välityksellä Serosta soivan musiikin tahtiin. Bluetooth-yhteys katkeaa automaattisesti, kun televisio poistuu Portrait Modesta.

Portrait Mode- tai Ambient Mode -tiloille ei löydy kaukosäätimestä omia pikapainikkeitaan. Portrait Mode -tilaan voidaan kuitenkin siirtyä nopeasti pitämällä kaukosäätimen Takaisin-painiketta pohjassa pari sekuntia. Tämä toimii kuitenkin vain television ollessa jo pystysuunnassa.

Tekoälyn ohjaama, älykäs äänimaailma

Seron äänentoistoon on panostettu keskivertotelevisiota enemmän. Siinä on 4.1-kanavainen kaiutinjärjestelmä, jonka tarkoituksena on tarjota parempi äänenlaatu musiikin toistamista sekä elokuvia varten. Seron äänentoistojärjestelmä on teholtaan tuntuvat 60 wattia. 

Tämä äänentoistojärjestelmä on paitsi tehokas, myös yllättävän älykäs. Television tekoäly kykenee tarkkailemaan sen katseluympäristön muita ääniä, ja aktiivisen äänentoiston vahvistin (AVA, Active Voice Amplifier) vahvistaa television toistamaa puheääntä, mikäli sille on tarvetta. Tällöin ympäriltä kuuluvat hälyäänet eivät haittaa esimerkiksi TV-sarjojen katselukokemusta, vaan puheääni kuuluu selkeänä ja ymmärrettävänä. Kun katseluympäristön hälyäänet laantuvat, AVA vähentää puheäänen vahvistuksen normaalille tasolle.

Tehostetusta äänentoistostaan huolimatta Seron kaiutinjärjestelmä ei tue esimerkiksi Dolby Atmos -äänentoistoformaattia millään tasolla. Toisaalta kyseisenlaisella kaiutinjärjestelmällä, ja varsinkin sen kaiuttimien asettelulla, kovinkaan kummoista Atmos-ääntä toistava järjestelmä olisi erittäin vaikeaa rakentaa. Sitäpaitsi, Sero tukee myös eARC-teknologiaa, minkä ansiosta siihen voidaan liittää erillinen äänentoistojärjestelmä, jolla vaikkapa Dolby Atmos -ääni saadaan kuulumaan.

Musiikin kuuntelua varten Seron kaiutinjärjestelmä toimii myös loistavasti. Musiikki kuuluu yllättävän tasalaatuisena kuulijan paikasta riippumatta, ja eri soittimet erottuvat toisistaan selkeästi. Oli kuunneltava musiikki tai videosisällön ääniraita minkälaista tahansa, Sero toistaa sen erittäin luonnollisena ja miellyttävänä.

QLED-televisiolle ominainen kuvanlaatu

Vaikka Seron nimessä ei asiasta suoraan mainita, sekin on täysiverinen QLED-televisio, jossa on tekoälyn ohjaama 4K-ylösskaalaus. Samsungin ylösskaalaustekniikka on yleisesti ottaen toiminut aina todella hyvin, ja sen avulla jopa perinteisestä televisiolähetyksestä saadaan miellyttävän näköistä kuvanlaadullisesti. Sero tukee myös HDR10+-sisältöä, mikä ei sinänsä ole yllättävää QLED-televisioiden kohdalla, mutta tietenkin tervetullut lisä Seron tukemiin kuvaformaatteihin.

Seron kuvanlaatu on yllättävän hyvä katseltaessa 4K-materiaalia esimerkiksi Youtubesta tai Netflixistä. Myös Seron 4K-ylösskaalausteknologia toimii erittäin hyvin katsellessa FullHD-tasoista videokuvaa, joskin ero varsinaiseen 4K-sisältöön näkyy varsinkin kuvan liikkuvien osien kohdalla: FullHD-liiketoisto näyttää hieman sumealta, mutta staattisessa kuvassa yksityiskohdat näkyvät kutakuinkin yhtä selkeästi, kuin 4K-sisällönkin kohdalla.

Seron kuvanlaadun suurin ongelma lienee mustan värin toistaminen, ja varsinkin kuvan tummimpien yksityiskohtien näyttäminen selkeästi. Tämä tuntuu olevan edelleen QLED-televisioiden suurin kompastuskivi, vaikka Samsung onkin panostanut kyseisen ongelman ratkaisemiseen monin tavoin. Serossa ei kuitenkaan olla hyödynnetty aivan kaikkia Samsungin kehittämiä mustan värin toistamiseen parantavasti vaikuttavia ratkaisuja, kuten valonheijastuksia poistavaa suodatinkalvoa sekä suorasti valaisevia LED-taustavaloja.

Seron liiketoisto itsessään on erittäin sulavaa. Sitä voidaan säätää ja sulavoittaa kuva-asetusten avulla, mikä sekään ei aiheuta paljoa haittavaikutuksia kuvan muihin ominaisuuksiin. Kuitenkin Samsungin LED Selkeä Liike -asetus vaikuttaa melko suoraan television taustavalon kirkkauteen, mikä saattaa heikentää tummien kohtien yksityiskohtien näkyvyyttä jo entisestään.

Serossa on viisi eri kuvatilaa, joista Filmmaker Mode tuntuu antavan luonnollisimman ja parhaan katseluelämyksen elokuville. Kirkkaammissa katseluympäristöissä Seron kuva tuntuu kuitenkin Filmmaker Mode -kuvatilassa melko synkältä, vaikka sen taustavalon intensiteettiä säätäisi maksimiarvoonsa. Toki tähän voidaan vaikuttaa säätämällä mustan värin tasoa kirkkaammaksi, mutta tällöin mustakin väri alkaa vaikuttaa enemmänkin harmaalta ja kuvan luonnollisuus kärsii sen myötä.

Mielenkiintoinen ja uniikki televisio

Sero on ehdottomasti mielenkiintoinen televisio. QLED-teknologiansa ansiosta Seron kuvanlaatu on hyvä, joskin haasteita tummemman kuvan toistamisessa ilmenee erityisesti kirkkaammissa katseluympäristöissä.

Ohjelmiston puolesta Samsungilla on Seron kohdalla vielä ehkä hieman kehittämistä. Esimerkiksi television oma Spotify-sovellus olisi hienoa nähdä myös pystysuunnassa järkevästi näkyvänä versiona sen sijaan, että se näkyisi vaakatasossa myös television ollessa pystysuorassa. Myös älylaitteen näytön peilaaminen, varsinkin Miracastin avulla, voisi toimia paremmin. Nämä pienet onglemat ovat onneksi todennäköisesti korjattavissa ohjelmistopäivityksillä, ja vaikkeivat olisikaan, ne eivät alkuunkaan tee Serosta huonoa televisiota.

Sero toimii Portrait Mode -tilansa takia erittäin hyvin myös sisustuselementtinä silloin, kun sitä ei käytetä. Portrait Mode -tilan grafiikat ovat toinen toistaan silmää miellyttävämpiä, ja kykenevät muokkaamaan ympäristönsä tunnelmaa kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Seron kyky toimia oikeasti laadukkaana musiikintoistolaitteena tekee siitä myös itsessään erittäin hyvän lisän mihin tahansa huoneeseen etenkin siksi, että se ei vie paljoakaan tilaa ollessaan Portrait Mode -tilassa.

Sero soundwall animation
Seron Ääniseinä-animaatio Portrait Modessa elää Bluetoothin välityksellä soitettavan musiikin tahdissa.

Lyhyesti sanottuna Sero on televisiona hienosti toimiva laite, josta löytyy lisämausteena mahdollisuus kääntää kuvaruutu myös pystysuoraan ja täten katsella asianmukaisella kuvasuhteella varustettua kuvamateriaalia suuremmalta ruudulta. Sero sopii niille, jotka katselevat paljon pystysuunnassa kuvattua kuva- ja videomateriaalia ja haluavat keskivertoa paremmalla kuvanlaadulla varustetun television, joka toimii myös erinomaisesti sisustuselementtinä.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1 500 euroa
  • Näytön koko: 43 tuumaa
  • Näytön tarkkuus: 3 840 x 2 160 pikseliä
  • Liiketoisto:
    • Motion rate 100+
    • PQI (Picture Quality Index) 2800
  • HDR:
    • HDR10
    • HDR10+
    • HLG
  • Taustavalo:
    • Reunavalaistu
    • Supreme UHD Dimming
  • Ääni:
    • 4.1-kanavainen järjestelmä
    • 60 W
    • Active Voice Amplifier (AVA)
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen
  • Smart Things -tuki
  • Liitännät:
    • 3x HDMI
    • 1x DVB-T2/C/S2 -viritin
    • 1x CI+
    • 2x USB
    • eARC
    • Bluetooth 4.2
    • WiFi
  • Virrankulutus:
    • Energiatehokkuusluokka: B
    • Valmiustila: 0,5 W
    • Virransäästötila: 50,7 W
    • Käytössä: 96 W
    • Enintään: 135 W
    • Vuosittainen: 133 kWh

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.