Testi: Epson EF-12 – älykäs pikkuprojektori Yamahan äänillä

Epsonin EF-12 tarjoaa hyvän kuvan lisäksi Android TV:n älyominaisuudet sekä Yamahan suunnitteleman äänentoistojärjestelmän.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Ei sovellu pelikäyttöön

Epsonin pienempikokoisiin projektoreihin lukeutuva EF-12 on laservalonlähteellä, Android TV -käyttöjärjestelmällä sekä Yamahan äänentoistolla varustettu videotykki. Näillä tiedoilla voidaan jo arvioida, että kyseessä on pitkäikäinen ja älykäs projektori. Testasimme EF-12:a nähdäksemme, minkälaisen käyttökokemuksen ja kuvanlaadun se oikeasti tarjoaa.

Epson EF-12 front left

Trapetsikorjaukset ja tarkentaminen napin painalluksella

Kuten sanottu, EF-12 on suhteellisen pieni projektori. Sen design vastaa paljolti aikaisemmin testaamaamme EF-11-mallia. Yksi selvä ero tässä on kuitenkin EF-12:n kaksinkertainen korkeus EF-11:n verrattuna, mikä on selitettävissä sen Yamaha-äänentoistojärjestelmällä. 

EF-12:n liitännät ovat yllättävän kattavat sen kokoon verrattuna. Toinen sen kahdesta HDMI-liitännästä tukee ARC-tekniikkaa, minkä ansiosta siihen voidaan liittää monentyyppisiä äänentoistolaitteita. Projektorissa on lisäksi myös 3,5 mm äänilähtöliitäntä ja kaksi USB-liitäntää.

Epson EF-12 connections
Ef-12:n liitännät.

Projektorin käyttöönottoasennus on Android TV -käyttöjärjestelmälle hyvinkin ominainen. Siihen liittyy täten suhteellisen monta vaihetta, ainakin Epsonin omaan projektoreiden käyttöjärjestelmään verrattuna. Tämä tekee kyseisestä asennusprosessista hieman pitkästyttävää, mutta ei onneksi sentään työlästä. Itse kuvan säätäminen paikoilleen hoituu kirjaimellisesti napin painalluksella, sillä EF-12 on varustettu automaattisella trapetsikorjauksella sekä pysty- että vaakasuunnassa. Myös kuvan tarkentuminen on automatisoitu. Näiden ominaisuuksien johdosta EF-12 ansaitsee ehdottomasti kehuja ainakin käyttäjäystävällisyyden suhteen. Juuri näin helppoa projektorin kuvan kohdilleen asettamisen pitäisikin olla. Mainittakoon vielä se, että sekä trapetsikorjaus on tottakai mahdollista säätää myös manuaalisesti.

Epsonin kuva, Yamahan äänet ja Android TV -käyttöjärjestelmä ovat hyvä yhdistelmä

EF-12:n kaukosäädin on mukavan kompakti ja käteensopiva. Siinä ei myöskään ole juurikaan tarpeettomia painikkeita, jotka veisivät turhaa tilaa säätimen pinnalta ja saisivat sen näyttämään sekavalta tai vaikealta käyttää. 

Epson android remote
EF-12:n kaukosäädin.

EF-12:n Android TV -käyttöjärjestelmä on tervetullut lisä projektorin ominaisuuksien joukkoon. Kyseiselle käyttöjärjestelmälle tuttuun tapaan tässäkin projektorissa on laaja tarjonta erilaisia suoratoistopalveluita ja muita sovelluksia käyttäjän viihdykkeeksi. Tässäkin projektorissa Android TV toimii sujuvasti, ja valikot ovat selkeitä sekä käyttäjäystävällisiä. Mainitsemisen arvoinen asia tämän projektorin versiossa Android TV -käyttöjärjestelmässä on kuitenkin Netflix-sovelluksen puute, mikä saattaa monille tulla yllätyksenä. Edes projektorin sisäänrakennetulla Chromecastillä ei voida katsella Netflix-sisältöä. On toki mahdollista, että Netflix-tuki saadaan myöhemmin mukaan tähänkin projektoriin.

Yamahan tarjoama äänentoisto tuo projektorille hieman lisäarvoa ja -kokoa, eikä kyseessä ole todellakaan mikään turha lisä tähän projektoriin. Elokuvakäyttössä projektorin äänentoisto tarjoaa hämmästyttävän hyvän tuen sen heijastamalle kuvalle. Varsinkin projektoreiden mittapuulla EF-12:n kaiuttimet ovat todella laadukkaat, ja ne tarjoavat jämäkästi tehoa elokuvien vauhdikkaimpiinkin toimintakohtauksiin. Kaiuttimien äänimaailma on melko bassopainotteinen, mikä lisää esimerkiksi räjähdyksien vakuuttavuutta. Toisaalta, tämä heikentää aavistuksen verran esimerkiksi puheäänen kuulumista.

Epson EF-12 top
EF-12:n kannessa olevasta hallintapaneelista projektoria voidaan operoida myös ilman tarvetta kaukosäätimelle.

Hyvä elokuville, huono pelikäyttöön

EF-12:n kuva on säädettävissä halkaisijansa pituuden puolesta 30:n ja 150:n tuuman välille. Tässä projektorissa kuvan kokoon voidaan kuitenkin vaikuttaa vain ja ainoastaan siirtämällä projektoria lähemmäs tai kauemmas heijastuspinnasta. Minkäänlaista zoom-asetusta siitä ei siis löydy. Tämä voi muodostua ongelmaksi silloin, kun kuvan koko halutaan sovittaa tarkasti esimerkiksi valkokankaan mittojen mukaan.

Itse kuvan ominaisuudet ovat pitkälti samanlaiset, kuin EF-11-mallissa. Valoisampi katseluympäristö ei ole este EF-12:n kuvan näkymiselle, mutta sillä on selvä negatiivinen vaikutus ainakin tummimpien yksityiskohtien näkymiseen. Pimeämmässä katseluympäristössä projektorin kuva näyttää jo huomattavasti paremmalta.

3LCD-tekniikka mahdollistaa projektorin kuvalle sulavan liiketoiston sekä kirkkaat ja eloisat värit. Kuvan värimaailmakin toki kärsii valoisammissa katseluympäristöissä, mutta pimeämmässä huoneessa katsellessa projektorin kuvasta voidaan nähdä eri värisävyt selkeämmin erottuneina, ja kuva vaikuttaa tämän myötä luonnollisemmalta.

Pelikäytössä EF-12 voisi suoriutua paremminkin. Erillistä kuvatilaa pelaamiselle ei tässä projektorissa ole, mikä jo sinänsä kertoo hieman siitä, ettei EF-12 ole suunniteltu pelikäyttöön. Projektorin liiketoisto sekä muut kuvan ominaisuudet tottakai saavat pelitkin näyttämään hyvältä, mutta valitettavasti EF-12:n vasteaika alkaa hipomaan jo sellaisia lukemia, että ainakaan nopeaa reagointia vaativia pelejä sillä ei mielellään pelaa kukaan. Toisaalta, sellaisissa peleissä, missä nopea reagointikyky ei ole välttämättömyys, EF-12 voi olla jollain tasolla sopiva näyttölaite, mutta tällaisissakin peleissä projektorin vasteaika on suhteellisen selkeästi huomattavissa.

Monipuolinen projektori elokuvien katselemiseen

EF-12 on kokoisekseen projektoriksi monin tavoin yllättävän monipuolinen ja suorituskykyinen laite. Automatisoidut trapetsikorjaukset ja kuvan tarkennus sekä projektorin pieni koko tekevät sen käyttöönotosta todella helppoa, ja Android TV -käyttöjärjestelmä puolestaan mahdollistaa todella laajan tarjonnan esimerkiksi suoratoistopalveluiden suhteen. Projektorin liitännätkään eivät ole jääneet suppeiksi, vaikka näin pienessä projektorissa sekin olisi jokseenkin ymmärrettävää.

Epson EF-12 front right

Yksi projektorin parhaista ominaisuuksista on Yamahan äänentoisto. Projektoreiden kaiuttimien ollessa monesti hyvin pelkistettyjä ja heikkolaatuisia, näin vakuuttava ja laadukas kaiutinjärjestelmä yllättää positiivisesti. Toki, varsinkin elokuvia katseltaessa, monet ulkoiset kaiuttimet tarjoavat paremman äänentoiston, mutta esimerkiksi äänimaailmaltaan kevyempiä sarjoja katseltaessa itse projektorin kaiuttimet riittävät varsin hyvin.

Kuvaltaan EF-12 on hintaansa nähden kutakuinkin sellaista tasoa, mitä voitaisiin odottaakin. Pitkän vasteajan takia se ei sovellu pelaamiseen kovinkaan hyvin, mutta elokuvia ja muuta videosisältöä EF-12:sta voidaan katsella todella mielellään. Näin ollen, EF-12:a voidaan hyvinkin suositella niille, jotka vaativat projektoriltaan kehittyneitä älyominaisuuksia ja hyvää kuvanlaatua järkevään hintaan.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1 445,63 e (Epson)
  • Kuvan tarkkuus: FullHD (1920 x 1080 pikseliä)
  • Kuvan koko: 30 – 150 tuumaa
  • Projektiojärjestelmä: 3LCD
  • Valoteho: 1 000 Lumen
  • Valonlähde: Laser
  • Liitännät:
    • 2 x HDMI (1 x ARC)
    • 2 x USB (1 x Type-A, 1 x Type-B)
    • 3,5 mm äänilähtö
    • WiFi

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Epson EH-LS300 – edullinen UST-projektori
Testi: Epson EH-TW740 – halpa, mutta hyvä elokuvaprojektori
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED