Applen toimitusjohtaja kommentoi jälleen generatiivista tekoälyä - "meillä on työ käynnissä"

Myös Apple haluaa olla mukana kuumassa trendissä.

Applen edellisen neljänneksen tulosjulkistuksen jäkeisessä analyytikkopuhelussa toimitusjohtaja Tim Cookilta tiedusteltiin jälleen, miten Apple etenee tuottavan eli generatiivisen tekoälyn tutkimuksen ja kehityksen saralla.

Cook ei kommentoinut generatiivista tekoälyä nyt ensimmäistä kertaa, vaan on aiemminkin vahvistanut Applen kiinnostuksen alueeseen, joka on noussut muun muassa ChatGPT:n siivittämänä teknologia-alan keskipisteeseen viimeisen vuoden aikana.

”Mitä tulee generatiiviseen tekoälyyn, selvästikin, meillä on työ käynnissä. En aio mennä yksityiskohtiin siitä, mitä se on, koska kuten tiedätte, ei meillä ole tapana niin tehdä. Mutta voitte olla varmoja, että investoimme. Investoimme varsin paljon. Aiomme tehdä sen vastuullisesti, ja se tulee… tulette näkemään ajan myötä tuotteiden kehittymistä, missä nuo teknologiat ovat ytimessä”, kommentoi Cook erityisesti generatiivista tekoälyä.

Luonnollisesti Cook nosti aiempaan tapaansa esiin myös, kuinka Apple hyödyntää tekoälyä jo monissa tuotteissaan. Näitä tapoja ovat esimerkiksi EKG-sydänsähkökäyrämittaus Apple Watchissa, kolarintunnistus iPhoneissa ja Apple Watcheissa sekä iOS 17:ssä esitelty toiminto oman puheäänen tallentamiseksi käytettäväksi teksti puheeksi -toiminnallisuuden kanssa.

Applen on aiemmin raportoitu suunnittelevan uusia generatiivista tekoälyä hyödyntäviä toimintoja vuodelle 2024 ja Sirin voivan uudistua kielimalleja hyödyntäen toteuttamaan monimutkaisia tehtäviä tavoilla, jotka eivät ole olleet toistaiseksi mahdollisia.

Lokakuussa kuultiin myös raportti, jonka mukaan generatiivisen tekoälyn nousu yllätti Applen, ja parhaillaan Applen sisällä olevan käynnissä intensiivinen ja laaja-alainen panostus tekoälyn hyödyntämiseen jatkossa eri palveluissa ja sovelluksissa. Vuositasolla Applen kerrotaan käyttävän generatiivisen tekoälyn kehittämiseen jo 1 miljardia dollaria vuodessa.

Toukokuussa toimitusjohtaja Cook kommentoi, että generatiivisessa tekoälyssä ”olevan joukko ongelmia, jotka täytyy ratkaista, kuten on puhuttu monissa eri paikoissa”. Toistaiseksi julkaistuissa kielimalleissa ongelmat liittyvät muun muassa siihen, että ne tuottavat kyllä vakuuttavan oloista tekstiä, mutta faktat saattavat olla vähemmän tai enemmän pielessä. Tästä syystä toistaiseksi suuresta hypestä huolimatta kielimalleista ei ole vielä luotettaviksi vastausten tuottajiksi. Sen sijaan esimerkiksi ideoinnin apuna sekä tuotettaessa erilaisia yleisluontoisia tekstejä, ovat kielimallit jo selkeä läpimurto.