Applen älykellot pikavauhtia takaisin myyntiin Yhdysvalloissa - oikeus keskeytti myyntikiellon toimeenpanon

Apple tuo viimeisimmät älykellonsa Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n takaisin myyntiin Yhdysvalloissa.

Presidentti Joe Bidenista ei ollut apua Applelle, sillä hän ei käyttänyt veto-oikeuttaan Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komission määräämän Applen älykellojen maahantuonti- ja myyntikliellon kumoamiseksi. Sen sijaan Apple onnistui saamaan valitustuomioistuimen määräämän kiellon toimenpainon keskeytettäväksi 10. tammikuuta asti, kunnes tuomioistuin on ehtinyt käsitellä asiaa laajemmin.

ITC määräsi kiellon Applen älykelloille perustuen Masimon veren happipitoisuuden mittaukseen liittyvien patenttien loukkaamiseen.

Apple valmistautui kieltoon lopettamalla jo 21. joulukuuta alkaen Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myynnin verkkokaupassaan. Tämän lisäksi 24. joulukuuta jälkeen Apple lopetti myynnin myös kaikissa omissa Apple Store -kaupoissaan Yhdysvalloissa. Jälleenmyyjiltä laitteiden myynti jatkui niiden varastojen riittäessä, eikä tilanteella ole vaikutusta Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Keskiviikkona Apple sai kuitenkin valitustuomioistuimesta (U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit) mieluisan päätöksen, kun se keskeytti kiellon toimeenpanon. Apple kertoikin Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myynnin jatkuvan valituista Apple Storeista jo keskiviikosta alkaen sekä verkkokaupastaan perjantaista alkaen. Laajemmin kaikkien Apple Store -myymälöiden kellot palaavat 30. joulukuuta.

Apple on jo toimittanut oikeuden arvioitavaksi ohjelmistopäivityksen, jonka se uskoo ratkaisevan patenttien loukkaamiseen liittyvät ongelmat. Päätöstä päivityksen riittävyyden osalta odotetaan 12. tammikuuta.

Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komissio ITC määräsi Apple Watchin maahantuonnille kiellon lokakuussa.

Tämän hetken Apple Watch -malleista Apple Watch SE:ssä ei ole veren happipitoisuuden mittausta, joten sen myynti jatkuu tavalliseen tapaan.

Applen ja terveyslaitevalmistaja Masimon välinen patenttikiista on jatkunut pitkään.

Masimo on syyttänyt Applea patenttiloukkauksista sekä yrityssalaisuuksien varastamisesta, erityisesti mitä tulee veren happipitoisuuden mittaamiseen Apple Watchissa. Applen ja Masimon välinen oikeustaisto on ollut eri tavoin käynnissä jo vuosien ajan.

Masimo on myös syyttänyt Applen tehneen sille ruman tempun menneisyydessä. Masimo kertoo tavanneensa Applen kanssa tämän ilmaistua kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Masimon mukaan Apple teki myös salassapitosopimuksen sen kanssa. Lopulta keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet yhteistyöhön. Sen sijaan Apple rekrytoi avainhenkilöitä Masimolta ja siitä irrotetulta Cercacorilta omille palkkalistoilleen ja otti käyttöön tuotteissaan väitetysti Masimon patentteja loukkaavaa teknologiaa.

Masimo on hakenut oikeuden kautta Applelta jopa 1,85 miljardin dollarin korvauksia sen teknologian luvattomasta käytöstä. Haetut korvaukset ehtivät tosin jo pienentyä oikeuskäsittelyn aikana alkuperäisestä 3,1 miljardista dollarista, kun tuomari hylkäsi monia Masimon vaatimuksia jo ennen valamiehistön arviointia tapauksesta.

Esimerkiksi sairaaloille tuotteitaan myyvä Masimo on erikoistunut tuotteissaan ja kehitystyössään erilaisiin mittaus- ja seurantaominaisuuksiin, ja erityinen osaamisen alue sille ovat pulssioksimetrit, jolla voidaan mitata veren happipitoisuutta – juurikin siis sitä, minkä Apple lisäsi uutena ominaisuutena Watch Series 6:sta alkaen omiin älykelloihinsa. Masimo on aiemmin todennut, että Apple Watch Series 6 ja myöhemmät Apple-älykellot loukkaavat useita sen patentteja liittyen veren happipitoisuuden mittaukseen.

Apple on kerrottu rekrytoineen henkilöstöä Masimolta jo ennen alkuperäisen Apple Watchin vuonna 2015 tapahtunutta lanseerausta. Esimerkiksi Masimon lääketieteellinen johtaja hyppäsi Applelle vuonna 2013.

Apple haastoi myös vastavuoroisesti Masimon oikeuteen lokakuussa 2022 väittäen Masimo W1 Advanced Health Tracking Watch -kellon olevan Apple Watchin kopio samankaltaisen designinsa ja toiminnallisuutensa vuoksi. Masimo ei ole aiemmin ollut mukana kuluttajalaitteiden liiketoiminnassa, mikä muuttui Masimo W1:n myötä. Apple on esittänyt kanteessaan, että Masimo olisi aiempien oikeuskäsittelyjen yhteydessä saanut Applen keksinnöistä tietoja, joita se olisi sitten hyödyntänyt Masimo W1:n suunnittelussa.

Applen mukaan se pyrki kanteellaan suojelemaan omia innovaatioitaan, kun taas Masimo on nähnyt Applen kanteen vain olevan kosto sille sen Applea vastaan nostamista kanteista.

Masimon lisäksi Applella on käynnissä toinenkin merkittävä patenttikiista Apple Watchiin liittyen AliveCor-yhtiön kanssa. Myös AliveCor on hakenut Apple Watchille maahantuontikieltoa Yhdysvalloissa, mutta Applen valitukset ovat lykänneet toimeenpanoa.