Tätä on luvassa iOS 12:ssa – vaikka Apple keskittyy laatuun ja lykkää joitakin uudistuksia, on luvassa paljon uutta

Applen on jo aiemmin raportoitu aikovan keskittyä tänä vuonna parantamaan ohjelmistojensa laatua ja osan täksi vuodeksi kaavailluista uudistuksista siirtyvän myöhemmäksi.

Nyt asiasta on saatu lisätietoa Bloombergin Mark Gurmanin uudesta kattavasta raportista.

Apple on siirtämässä ohjelmistojensa kehitystyötään uuteen malliin, jossa fokus vuosittaisiin julkaisuihin vähenee ja kehittäjät työstävät laajemmin yhtäaikaa kahta tulevaa versiota, jolloin mahdollisuus siirtää ominaisuuksia eteenpäin seuraavaan versioon paranee.

Ohjelmiston laadulle annetaan suurempaa painoarvoa sen jälkeen, kun Applen ohjelmistoista on paljastunut monia ikäviä tietoturva- ja muita virheitä viime kuukausien aikana. Lisäksi monet esimerkiksi Applen viime kesäkuussa iOS 11:n osana esittelemät uudistukset myöhästyivät syksyn julkaisusta – ja osaa ei ole julkaistu vieläkään, kuten viestien jatkuvaa ja täyttä tallennusta iCloudiin.

Aiemman kehitysjärjestelmän alla Bloombergin lähteen mukaan ”vääjäämättä osa asioista myöhästyi, koska niiden vaatima aika aliarvioitiin. Osa asioista pitää leikata pois, osaa pitää kiirehtiä. Tämä on lopputulos tuhansien ihmisten työskentelystä samalla aikataululla.”

Täksi vuodeksi alun perin suunnitelluista muutoksista uuden linjauksen myötä uudistetut kotinäkymät iPhonelle, iPadille ja CarPlaylle siirtyvät myöhemmäksi kuten myös Kuvat-sovelluksen uudistus, jonka myötä se olisi esimerkiksi oppinut ehdottamaan kuvia katseltavaksi.

Paljon uutta on kuitenkin iOS 12:ssakin, koodinimeltään Peace, tänä vuonna tulossa:

  • Samat sovellukset iPhonelle ja iPadille sekä myös Macille. iOS-sovellukset ovat tulossa Macille, ja uudistus on tärkeä osa macOS 10.14 -versiota (koodinimi Liberty). Myös osa Applen omista sovelluksista voi tulla tämän myötä Macille, kuten älykotilaitteiden hallinnan Koti-sovellus.
  • Uusi ominaisuus, joka antaa vanhemmille tietoa kuinka paljon lapset ovat käyttäneet puhelinta
  • Parannuksia Animojeihin eli animoituihin emojeihin: lisää Animoji-hahmoja sekä helpommin käytettävä Animoji-valikko. Lisäksi Animojit ovat tulossa myös iPadille uuden, iPhone X:n tavoin myös Face ID -kasvojentunnistusta tukevalla TrueDepth-kameralla varustetun iPadin myötä. Apple kehittää Animojeja myös osaksi FaceTime-videopuheluja liitettäväksi kasvojen päälle.
  • Uudistettu versio Pörssi-sovelluksesta
  • Päivitetty Älä häiritse -toiminto monipuolisemmilla mahdollisuuksilla hylätä automaattisesti puheluja ja hiljentää ilmoituksia
  • Apple kehittää myös Sirin syvempää integrointia osaksi iPhonen hakunäkymää, uudistettua näkymää kuvien tuomiseksi iPadiin sekä mahdollisuutta useille ihmisille pelata lisätyn todellisuuden pelejä yhdessä.

Mahdollisia uudistuksia ovat usean henkilön väliset FaceTime-videopuhelut, mutta niiden valmistuminen ja mukaantulo tänä vuonna ei ole vielä varmaa.

Edellä mainittu listaus ei myöskään ole muutenkaan kaiken kattava. Kaikista kehitteillä olevista uudistuksista ei ole vuotanut tietoa.

iPadien ohjelmisto sai merkittäviä uudistuksia nykyisessä iOS 11:ssä viime syksynä. Tuleva iOS 12 ei tulekaan tuomaan iPadeille merkittävästi erillisiä uudistuksia, mutta niitä pitäisi olla luvassa ensi vuonna iOS 13:ssa. Apple on tuomassa vasta silloin mahdollisuuden välilehtiin saman sovelluksen sisällä kuten jo macOS:ssä sekä käyttää jaetulla näytöllä samaa sovellusta rinnakkain.

Samoin myöhemmäksi on siirretty uudet ominaisuudet Apple Pencil -kynälle sekä mahdollisuus hiljentää Mail-sähköpostisovelluksessa tiettyjen viestiketjujen ilmoitukset.