Nämä kahdeksan puhelinmallia säteilivät liikaa – ranskalaisviranomaisen testin reputti lähes joka viides

 

Suomessakin suosittu Honor 8 reputti säteilytestin, mutta tilanne on sittemmin korjattu.
Suomessakin suosittu Honor 8 reputti säteilytestin, mutta tilanne on sittemmin korjattu.

 

Merkittävä osa jo markkinoillekin ehtineistä älypuhelimista ylitti sallitun SAR-arvon, eli säteili liikaa. Puhelimia testannut Ranskan säteilyvirasto ANFR hyllytti yhteensä kahdeksan mallia.

Matkapuhelinten säteilyturvallisuutta valvotaan EU:n alueella tarkkaavaisesti. Säteilyn mittaamiseksi on kehitelty niin kutsuttu SAR-arvo, jonka avulla erilaisia malleja on myös helppo vertailla. Arvon yksikkö on W/kg (wattia kilogrammaa kohden) ja se kertoo, kuinka suuri osa puhelimen lähettämästä säteilystä imeytyy kehoon joko pään tai lantion kohdalla. EU:n alueella suurin sallittu SAR-arvo on 2 W/kg, minkä useimmat puhelimet alittavat helposti.

Ranskalaisviranomaisen testauksessa löytyi kuitenkin kahdeksan mallia, joiden SAR-arvot olivat jopa selkeästi liian korkeat. Yhteensä älypuhelimia testattiin 51 kappaletta, joista siis kahdeksan, eli runsaat 16 prosenttia, reputti kokeen. Seuraavat mallit säteilivät ANFR:n mukaan liikaa:

  • Honor 8
  • Orange HAPI
  • NEFFOS XI TP902
  • Echo Star Plus
  • Alcatel Pixi 4-6″
  • Wiko Tommy 2
  • Wiko View
  • Hisense F23

Malleista Suomessakin myytävänä olleet Honor 8 ja Alcatelin Pixi -älypuhelimet saivat neljän muun ohella ohjelmistopäivityksen, joka laski säteilyarvot sallitulle tasolle. Orangen ja Neffoksen liikaa säteilevät laitteet jouduttiin puolestaan lopulta vetämään markkinoilta, ja takaisinkutsu lähetettiin kaikille malliin sijoittaneille.

Yhdysvaltalaisen verykoolin vuoden 2013 Vortex RS90:llä on historian alhaisin mitattu SAR-arvo, 0,21 W/kg.
Yhdysvaltalaisen verykoolin vuoden 2013 Vortex RS90:llä on historian alhaisin mitattu SAR-arvo, 0,21 W/kg.

Honor 8:n SAR-arvo on päivityksen jälkeen tätä nykyä 1,45 W/kg ja Alcatelin Pixi -mallien puolestaan 1,58 W/kg. Tarkat mittaustulokset ovat nähtävissä ANFR:n sivuilta.

Säteilyä mittaavia SAR-arvoja tarkasteltaessa on hyvä aina varmistaa, onko kyseessä pään vai lantion kohdalta mitattu lukema, sillä ne vaihtelevat toisinaan merkittävästi. Lisäksi Euroopan Unionin ulkopuolella arvo mitataan hieman eri tavalla, mikä kannattaa ottaa niin ikään ottaa huomioon.

Useimmiten puhelinten säteilyarvot ovat helposti saatavilla, mutta valmistajilla on myös velvollisuus kertoa asiasta lisää pyydettäessä. Suurin osa älypuhelimista alittaa vaaditun säteilyrajan kirkkaasti, ja ANFR:n testissä keskiarvoksi saatiin 1,16 W/kg.