Segwayn sähköiset kulkupelit testissä Teknavilla

Lyhyemmätkin kävelymatkat voivat joskus tuntua kuormittavilta, mutta näillä Segwayn kaksipyöräisillä tähän ongelmaan saadaan ratkaisu.

Kevät ja kesä ovat vuodenaikoja, jolloin ulkona tulee vietettyä paljon aikaa. Etenkin aurinkoisempina päivinä ulkoilmassa saattaa vierähtää huomaamatta useampikin tunti esimerkiksi pihatöitä tehdessä, järvissä uidessa tai vaikkapa puistossa istuskellessa. Teiden ollessa vailla jäätä tai hiekkaa myös paikasta toiseen siirtyminen on helpompaa, kuin talvella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aina jaksettaisiin kävellä paikasta toiseen. Toki esimerkiksi polkupyörällä kulkeminen on nopeaa, mutta siinäkin on aina oma vaivansa.

Kävelemiselle ja pyöräilylle hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sähköiset potkulaudat tai vaikkapa sähkömopot. Juuri tällaisia kulkupelejä pääsimmekin koeajamaan näin kevään korvilla, ja testaamiemme E125S-sähköskootterin sekä F40E-sähköpotkulaudan näppäryys ja ajettavuus pääsivätkin yllättämään positiivisesti.

Segway E125S

Näppärää ja pirteää sähköskootteria etsivälle Segwayn E125S on erinomainen vaihtoehto sekä ajettavuutensa että turvallisuutensa puolesta. Ajettavuutensa osalta tämän skootterin hyviä puolia ovat esimerkiksi sen matala painopiste, vakionopeudensäädin sekä riittävän vikkelä kiihtyvyys. Turvallisuudesta tämän skootterin kohdalla voidaan kiittää sen tehokkaita, energiaa varastoivia EBS-jarruja, jotka on myös varustettu ABS:llä. Lisäksi E125S:n monipuoliset varkaudenesto-ominaisuudet takaavat sen, että tämän skootterin varastaminen on itsessään erittäin haasteellista, ja pahimmassakin tapauksessa skootterin jäljittäminen ja löytäminen on tehty helpoksi. Segwayn kehittämään älypuhelinsovellukseen yhdistettynä E125S voidaan etsiä sovelluksen sisäisestä karttaohjelmasta, mikäli se joutuu vääriin käsiin.

Sovelluksen avulla käyttäjän älypuhelin voi myös toimia E125S:n avaimena, ja esimerkiksi skootterin ajohistoria, jäljellä oleva kantama sekä käyttövinkit löytyvät myös tämän sovelluksen sisältä. E125S toimii toki myös skootterin mukana toimitettavalla avaimella, joten itse sovellusta ei varsinaisesti skootterin käyttämiseen tarvita.

Segway E125S
Segway E125S

E125S toimii kahden 2 880:n watin akun voimalla. Nämä akut voidaan ladata joko skootterin sisään asennettuna tai irrallaan, kumpikin samaan aikaan. Akut latautuvat tyhjästä täysiksi noin neljässä tunnissa, mutta lyhyempiä matkoja varten vain 2,5:n tunnin lataamisella akut saadaan ladattua nollasta 80:aan prosenttiin. Näiden akkujen käyttöä tehostaa myös Segwayn BMS-järjestelmä (Battery Management System), joka optimoi esimerkiksi latausnopeuden tilanteeseen sopivaksi ja estää akkujen yli- sekä alilatautumisen.

E125S on monilta osin myös hyvin samanlainen, kuin mikä tahansa muukin skootteri. Sen 255:n kilogramman painorajan ansiosta se kestää kuskin lisäksi myös matkustajan painon. Lisäksi sen istuimen alta voidaan löytää myös 27:n litran tavarasäiliö, jossa esimerkiksi skootterin latauslaite tai käyttäjän kypärä säilyy turvallisesti tallessa.

E125S-sähköskootteria on saatavilla kahdessa eri mallissa, ja molemmista näistä malleista voidaan löytää yllä mainitut ominaisuudet. Erona näiden mallien välillä on lähinnä niiden moottoreiden ominaisuudet; toisesta mallista löytyvä 1 000:n watin moottori mahdollistaa jopa 45: kilometrin tuntivauhdin, kun taas 350-wattisen moottorin omaavan mallin huippunopeus jää 25:een kilometriin tunnissa. Näistä hitaampi malli voittaa nopeamman kuitenkin WMTC-kantamansa puolesta, sillä 350-wattisella moottorilla varustetun mallin WMTC-kantama on jopa 102 kilometriä, mikä on kohtuullisen paljon suurempi kuin 1000-wattisella moottorilla varustetun mallin 82:n kilometrin WMTC-kantama. Näiden vaihtoehtojen lisäksi E125S:ää myydään myös neljässä eri värissä.

Tekniset tiedot: Segway E125S

 • Hinta: 4499 €
 • Maksiminopeus: 45 km/h
 • Jarrut:
  • Levyjarrut edessä ja takana
  • ABS
  • EBS
 • Vakionopeudensäädin
 • Säilytystila: 27 litraa
 • Istuimen korkeus: 770 mm
 • Akseliväli: 1 356 mm
 • Iskunvaimennin: Hydraulinen & jousi
 • Latausaika 0-100 %: 4 h
 • Akun paino: 2 x 11 kg
 • Akun kapasiteetti: 2 880 Wh
 • Moottorin maksimiteho: 3 000 W
 • Vääntö: 120 Nm

Segway F40E

Segwayn kevyempien kulkuneuvojen listalta löytyvä F40E-sähköpotkulauta voi puolestaan olla suuri apu lyhyemmillä matkoilla. Esimerkiksi lähikauppaan tai kotoa hieman pidemmällä sijaitsevalle bussipysäkille kulkiessa sähköpotkulauta nopeuttaa matkaa huomattavasti. F40E ei ole tässä asiassa mikään poikkeus, sillä sen 350-wattinen moottori sallii potkulaudalle jopa 25:n kilometrin tuntivauhdin. Myös 40:n kilometrin kantamansa ansiosta sillä voidaan ajaa pidempiäkin matkoja ennen kuin sähköpistokkeelle ja laturille alkaa tulla tarvetta.

Segway F40E
Segway F40E

F40E:stä löytyvien eri ajotilojen ansiosta potkulaudan tehoa voidaan säätää kullekin matkalle sopivaksi. Esimerkiksi Eco-tila säästää potkulaudan akun varausta leikkaamalla pois tarpeetonta tehoa moottorilta, kun taas Sport-tilassa voidaan ajaa esimerkiksi jyrkempiä mäkiä sisältäviä reittejä. Mikäli potkulautaa halutaan taluttaa, voidaan ajotilaksi valita Walk-tila. Tässä ajotilassa potkulaudan kaasu toimii edelleen, mutta laudan huippunopeus on rajoitettu 5:een kilometriin tunnissa, minkä ansiosta potkulaudan taluttaminen on helpompaa, kuin sen ollessa kokonaan sammutettuna.

Kokoontaitettavan runkonsa ansiosta F40E on helppoa kantaa mukana esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä, ja sen säilyttäminen esimerkiksi kaapissa onnistuu näppärästi. Segway on jopa suunnitellut potkulaudan ohjaustangon taittolukon niin, että potkulaudan taittaminen kasaan onnistuu jopa vain yhdellä kädellä tehtynä. Tällä sähköpotkulaudalla pitkätkään kävelymatkat eivät tunnu ollenkaan pitkiltä.

Tekniset tiedot: Segway F40E

 • Huippunopeus: 25 km/h
 • Kantama: Jopa 40 km
 • Käyttäjän maksimipaino: 120 kg
 • Moottorin teho: 350 W
 • Akku: 367 Wh / 10,2 Ah
 • Latausaika: 6,5 h

Kävely on toki loistava tapa saada liikuntaa kesäpäivien aikana, ja sään suosiessa se voi olla jopa mieluisampaa, kuin esimerkiksi autolla ajeleminen paikasta toiseen. Nämä Segwayn kulkuneuvot ovat kuitenkin erinomainen helpotus niille päiville, jolloin esimerkiksi työmatkojen tai kauppareissujen taittaminen kävellen ei maistu.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
iRobot säästää kodin siivoamisesta aiheutuvaa vaivaa
Wiser tekee mistä tahansa kodista monella tapaa älykkään
Withings tarjoaa apua terveellisempään elämään
Testi: LG C1 – pätevä OLED etenkin pelikäyttöön
Koeajossa uusi Ford Fiesta X – Teknavin Anniina: ”Sport-modella auto on huomattavasti pirteämpi!”
Anssi myi A-Mersunsa Autovexin kautta – ”Odotukset ylittyivät”
Kotitoimiston työergonomiaan panostaminen auttaa jaksamaan