Kotitoimiston työergonomiaan panostaminen auttaa jaksamaan

Etätöissä työergonomia unohtuu herkästi, ja tällä on suora vaikutus työskentelijän hyvinvointiin.

Viimeisen parin vuoden aikana monet ovat siirtyneet tekemään töitänsä joko osittain tai kokonaan kotoa käsin. Etätyöskentely vaikuttaisi myös jäävän osaksi monien arkea tulevaisuudessakin. Eräs ongelma etätyöskentelyyn liittyen on kuitenkin työergonomia, tai pikemminkin siihen kiinnitetyn huomion vähäisyys, ainakin toimistotarvikkeisiin erikoistuneen Martelan tekemän kyselyn mukaan. Huonon työergonomian seurauksena muun muassa sairaspoissaolojen määrä saattaa lisääntyä ja työntekijän hyvinvointi saattaa kärsiä myös arjen ulkopuolella.

Martela työergonomia 1

Esimerkiksi Martelan myymät toimistotarvikkeet tarjoavatkin etätyöergonomiaan päteviä ratkaisuja. Tietynlaiset kalusteet kotitoimistolla voivat nimittäin parantaa ergonomian lisäksi myös viihtyvyyttä ja työn tehokkuutta. Tällaisia kalusteita voi jokainen halutessaan hankkia myös suoraan Martela Outlet -myymälästä.

Beat-sähköpöytä

Perinteisen työpöydän korvaajaksi on suositeltavaa harkita sähköpöytää, joka mahdollistaa työn tekemisen myös seisaaltaan. Seisomisen ja istumisen välillä vaihteleminen työpäivän aikana parantaa kehon aineenvaihduntaa ja pitää mielen virkeämpänä täyspäiväiseen istumatyöhön verrattuna.

Martela Beat
Martela Beat

Martelan Beat-sähköpöytä on järkihintainen, laadukas ja monipuolinen vaihtoehto sähköpöytien joukossa. Sen yksinkertainen ja ajaton ulkonäkö tekee pöydän sulauttamisesta ympäristöönsä helppoa, ja sitä on lisäksi saatavilla useassa eri kokoluokassa. Itse ominaisuuksiltaan Beat tarjoaa mittavan korkeudensäätövälin sekä törmäyksenestojärjestelmän, mikä tekee sen käyttämisestä turvallisempaa. Beat-pöydässä on myös erillinen korkeudensäädön muisti, jonka ansiosta käyttäjä voi vaihdella pöydän korkeutta istuma- ja seisomakorkeuden välillä entistäkin helpommin.

Tekniset tiedot: Beat-sähköpöytä (Martela Outlet)

 • Saatavilla olevat koot: 100×70 cm, 100×80 cm, 120×70 cm, 120×80 cm, 140×80 cm, 160×80 cm
 • Saatavilla olevat värit: Valkoinen ja musta (kokovaihtoehdot vaihtelevat värin mukaan)
 • Korkeuden säätöväli: 71-118 cm
 • Korkeudensäädön muisti: ylä- ja ala-asennoissa
 • Törmäyksenestojärjestelmä

Logic-työtuoli

Myös oikeanlaisen työtuolin rooli on tärkeä etenkin silloin, kun työtä ei tehdä seisaaltaan. Työtuolin on toki oltava riittävän mukava, jotta siinä voidaan istua pidempiäkin aikoja ilman, että tuolin eri osat painavat käyttäjän lihaksia tai tekevät ergonomisen asennon saavuttamisesta hankalaa tai jopa mahdotonta.

Martela työergonomia 2

Oikeanlaisen istuma-asennon saavuttaminen onnistuu, mikäli tuolin eri osia voidaan säätää tarpeeksi tarkasti sopimaan kunkin käyttäjän kehon muotoihin. Oikeaoppisessa ja ergonomisessa istuma-asennossa istuimen korkeus tulee säätää niin, että istujan polvet ovat 90:n asteen kulmassa ja polvitaipeen sekä istuimen väliin jää pieni rako normaalin verenkierron varmistamiseksi. Myös istujan alaselän kaarre tulisi olla tuettuna asiaan kuuluvalla ristiselän tuella ja käsinojien tulisi olla työpöydän tasolla ikään kuin pöydän jatkeena.

Martela Logic 200
Martela Logic 200

Martelan tuotteista tällaiset säädöt mahdollistaa esimerkiksi Logic 200 -työtuoli, jonka istuinta, selkänojaa sekä käsinojia voidaan liikutella ja säätää suuntaan jos toiseenkin. Logic 200 -tuolissa olevalla, ilmapumpulla toimivalla ristiselän tuella voidaan myös varmistaa oikeanlainen tuki käyttäjän alaselälle, mikä mahdollistaa selän oikeanlaisen rentoutumisen istuessa. Tämä taas puolestaan vähentää istumisesta johtuvien selkäkipujen aiheutumista. Mukavana lisänä Logic 200 -tuolista löytyy myös keinumekanismi.

Tekniset tiedot: Logic 200 -työtuoli (Martela Outlet)

 • Istuimen säädöt: Korkeus, syvyys ja kallistus
 • Selkänojan säädöt: Korkeus ja kallistus
 • Käsinojien säädöt: Korkeus, kulma, syvyys ja leveys
 • Keinumekanismi: Portaaton lukitus, vastuksen säätö ja turvallinen vapautus
 • Sisäänrakennetulla ilmapumpulla säädettävä ristiselän tuki

Ziggy-aktiivijakkara

Aktiivijakkarat ovat erinomainen lisä varsinaisten työtuolien kaveriksi kotitoimistolle. Oikeanlainen aktiivijakkara voi tehostaa käyttäjänsä aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa, ja parhaimmassa tapauksessa ne voivat myös parantaa käyttäjänsä lihaskuntoa esimerkiksi vatsan alueen lihaksissa. Monet aktiivijakkarat toimivat hyvin yhteen myös sähköpöytien kanssa, sillä niitä voidaan käyttää myös seisomatukena.

Martela Ziggy
Martela Ziggy

Martelan Ziggy-aktiivijakkara tarjoaa muun muassa yllä mainitut edut käyttäjälleen. Korkeudensäätönsä ansiosta se sopii myös seisomatueksi, ja jokaiseen ilmansuuntaan kallistuva istuin auttaa hyvän ryhdin ylläpitämisessä jakkaralla istuessa. Kompaktin muotoilunsa ansiosta Ziggy voidaan myös siirtää vaivattomasti sivuun silloin, kun sitä ei käytetä.

Tekniset tiedot: Ziggy -aktiivijakkara (Martela Outlet)

 • Istuimen säätö: Korkeus (59-85 cm)
 • Istuimen kallistus: 8 astetta
 • Jalan halkaisija: 40 cm

Martelan asiantuntijoiden arvion mukaan etätyöskentely tulee jäämään jokseenkin pysyväksi mahdollisuudeksi työpaikalla työskentelyn ohella. Mikäli näin on, lienee aiheellista itse kunkin miettiä kotitoimistonsa ergonomiaa tarkemmin. Kaikissa tapauksissa kotitoimiston kalusteita ei tarvitse välttämättä kustantaa itse, vaan esimerkiksi Epassin Ergosafe-ominaisuudella voidaan kyseisiä kalusteita hankkia Martela Outlet -myymälästä tai verkkokaupasta. Lisäksi Martela kertoo hankintojen olevan mahdollisia joustavalla kuukausimaksulla, ja työnantajille hankinnat onnistuvat myös joustavan palvelun muodossa.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Martelan vinkit virkeään etätyöpäivään
Testi: Oura Ring – älysormus hyvinvoinnin tueksi
Testi: LG C1 – pätevä OLED etenkin pelikäyttöön
Erityisesti juoksukäyttöön suunniteltu Huawei Watch GT Runner -älykello tuli myyntiin Suomessa 279 euron suositushinnalla