Testi: Oura Ring - älysormus hyvinvoinnin tueksi

Oura keskittyy antamaan tietoa yksilön unesta sekä havaintoja päivittäisistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Oura on suomalainen hyvinvointisormus, jonka tavoitteena on parantaa elämänlaatua. Sormus kerää kehittyneiden sensorien avulla käyttäjältä tietoa tämän sykkeestä, sykevälivaihtelusta, kehon lämpötilalasta, aktiivisuudesta  ja unesta. Tiedot siirtyvät langattomasti Bluetooth-yhteydellä Ouran älypuhelinsovellukseen, josta niitä voi tarkastella laajemmin. Tiedot jaotellaan kolmeen kategoriaan, joihin Ouran muodostamat luvut keskittyvät: valmius, uni ja aktiivisuus.

Sormuksesta on tarjolla kaksi erilaista mallia: Balance ja Heritage. Ensimmäisessä vaihtoehdossa sormuksessa on kohoava kärki, kun taas toisessa tasainen yläosan muotoilu. Tilatessasi sormuksen Ouran omilta sivuilta hinnat lähtevät $299. Mikäli hankit kuitenkin Ouran Suomessa olevilta tarjoajilta hinnat ovat alkaen 314€ ja kalliimmat värit 419€. Ouran omilla sivuilla on myös tarjolla ylellinen sormus timanteilla hintaan $999. Värejä on tarjolla Black, Silver, Stealth ja Gold sekä tarjolla oleva Diamond-malli. 

Oura-sormus latausasemalla.
Ouran mukana tulee sen koon mukainen laturi.

Itse sormuksella painoa on vain noin 2-3 grammaa. Sen akku kestää noin 4-7 päivää ja lataus täydeksi tapahtuu noin 20-80 minuutissa. Sovellus muistuttaa sormuksen latauksesta, kun akku alkaa olla vähissä. Sovelluksesta on myös mahdollista kytkeä lentokonetila päälle, jos lataus mahdollisuutta ei ole tarjolla. Sormus on vesitiivis ja sen kanssa voi esimerkiksi hyvin saunoa ja uida.

Oura suositellaan sijoitettavaksi vähemmän aktiiviseen käteen eli mikäli on vasenkätinen Ouran olisi hyvä olla oikeassa kädessä ja toisin päin. Tällöin aktiivisuuden mittaamisessa ei tapahdu niin todennäköisesti virheitä. Sormuksen voi sijoittaa mihin tahansa sormeen, mutta suositeltavia ovat kolme keskimmäistä sormea ja niin, että Oura ei myöskään hankaisi viereisessä sormessa olevaan toiseen sormukseen. Sormus itsessään voi tuntua alkuun suurelta, mutta leveään muotoiluun tottuu suhteellisen nopeasti.

Ouraa voi pitää päivittäin koko ajan kädessä, mutta on myös hyvin yleistä, että osa on mieltynyt tapaan, jossa he ainoastaan nukkuvat sormuksen kanssa. Sovelluksen kautta käyttäjän on mahdollista lisätä jälkikäteen päivän aikana muodostuneet harjoitukset ja aktiivisuudet Ouran tietoihin, jolloin sormusta voi pitää sormessa ainoastaan kerätäkseen tietoa unesta ja palautumisesta nukkuessa.

Ouran sovellus

Ouran keräämät päivittäiset tiedot löytyvät älypuhelimille tarkoitetusta sovelluksesta. Tiedot on jaettuna kolmeen kategoriaan valmius, uni ja aktiivisuus. Jokainen alue sisältää monta tekijää, joista kerätään lukuja ja näiden tekijöiden summa muodostaaa jokaiselle kategorialle oman lukunsa väliltä 0-100, mikä kertoo kuinka käyttäjä on palautunut, levännyt ja liikkunut. 

Ouran sovelluksen esimerkkituloksia.
Esimerkkejä Ouran sovelluksen antamista päivittäisistä tiedoista.

Käyttäjän valmiutta määritettäessä Oura huomioi leposykkeen, sykevälivaihtelun, kehon lämpötilan, hengitystiheyden, palautumisindeksin, unen laadun sekä riittävyyden, edellisen päivän aktiivisuuden ja aktiivisuuden tasapainon. Valmius on arvio käyttäjän voimavaroista ja Oura antaakin suosituksen siitä kannattaako esimerkiksi lähteä tekemään keskivertoa rankempaa treeniä vai kannattaisiko käyttäjän panostaa lepoon.

Unesta Oura kerää unen keston, tehokkuuden, levollisuuden, unen eri vaiheiden pituudet ja korostaa etenkin REM-unen ja syvän unen riittävyyttä, nukahtamisviiveen sekä unen ajoituksen. Oura pyrkii tarjoamaan jatkuvasti tietoa siitä, kuinka käyttäjä voisi parantaa unenlaatua ja mihin tekijöihin tulisi suunnata huomiota. Sovellus alkaakin ehdottamaan optimaalista nukkumaanmenoaikaa ja varmistaa, että käyttäjällä olisi riittävä unensaanti  ja optimaalinen unirytmi. Tulokset voivat ollakin aika armottomia vuorotyössä käyvälle taikka baari-illan päätteeksi, kun rutiineja ei ole noudatettu.

Kolmantena osa-alueena Oura seuraa aktiivisuutta, jossa se kerää tietoa siitä, kuinka pitkään käyttäjä on pysynyt aktiivisena, onko tämä liikkunut vuorokauden jokaisena tuntina, täyttyvätkö Ouran asettamat päivittäiset tavoitteet, mikä on harjoittelutiheys ja harjoittelujen kokonaismäärä sekä mikä on käyttäjän palautumisaika. Sovellus muistuttaakin käyttäjää päivittäin jaloittelemaan, mikäli tämä ei ole liikkunut pitkään aikaan ja kannustaa käyttäjää pitämään yllä aktiivisuuttaan. Aktiivisuuden seuranta perustuu käden liikkeeseen, mutta sovelluksesta on mahdollista lisätä erikseen treeni, jota Oura ei ehkä tunnista kuten kotityöt tai venyttelyharjoitus.

Oura-sormus ja Ouran älypuhelinsovellus.
Ouran keräämät tiedot löytyvät Ouran sovelluksesta.

Sovellukseen on mahdollista lisätä tunnisteita, jotka voivat vaikuttaa kehon toimintaan esimerkkinä aikaerorasitus, juhlat, melatoniin tai surullisuus. Tietoja voidaan myös tarkastella pitkällä aikavälillä ja onkin hyvä muistaa, että Oura oppii tuntemaan käyttäjänsä vasta kunnolla useamman viikon jälkeen käyttöönotosta.

Kaikki kerätty tieto löytyy helposti Ouran sovelluksesta ja sen käyttöönotto on helppoa ja käyttökokemus mukava tietojen siirtyessä vaivatta sormuksesta sovellukseen. Käyttöjärjestelmä on erittäin sujuva.

Yhteenveto

Älysormusta ei kannata lähtökohtasesti verrata älykelloon taikka aktiivisuusrannekkeeseen, sillä nämä eroavat toisistaan. Siinä missä urheilukelloilla seurataan treenejä, Oura haluaa ymmärtää palautumisen ja liikkumisen tasapainoa ja niiden optimaalista suhdetta. Älykellon näyttöä vilkaistaan vähän väliä ja se on kooltaan suurempi, kun taas älysormuksen tarkoitus on olla mahdollisimman huomaamaton, jolloin se sopii osaksi myös minimalistista tyyliä eikä tietoja tarvitse tarkastella kuin vaikka kerran tai kaksi päivässä. Kehon reaktioita seurataan ja sormuksen analyysiin voi perehtyä haluamallaan ajallaan Ouran sovelluksesta.

Oura Heritage Gold sormus.
Oura Heritage Gold

Oura on henkilölle, joka haluaa ymmärtää enemmän unestaan ja palautumisestaan osana kokonaisvaltaista hyvinvointia ja jaksamista. Älysormuksen latausta ei tarvitse miettiä jatkuvasti verrattuna älykelloon. Siitä tulee helposti huomaamaton osa arkea ja tyyliä. Huomaamattomuudesta huolimatta se antaa huomattavan paljon uutta tietoa kehon toiminnasta, jonka avulla voi ottaa uusia askelia kehittääkseen energiatasoja parempaan suuntaan ja antaen keholle sen vaatiman levon ja kuormituksen oikeassa suhteessa. On kuitenkin hyvä huomata, että Oura korostaa rutiineja ja esimerkiksi sitä, että oppii itselleen sopivimman nukkumaanmenoajan ja vuorotöitä tekevän onkin näitä tavoitteita vaikeampi täyttää.

Ouralla on hintaa, mutta sen käyttöiän pitäis kestää pitkälle ja mikäli sen antamasta tiedosta ottaa kaiken irti huomaa yhtäkkiä olevansa koukussa sormukseen, jolloin päivä alkaa automaattisesti oppimalla, jotain viime yön unesta ja valmiudesta uuteen päivään.

Kuvat: Nenna Kalsi

Lue myös:
Testi: OnePlus Watch -älykello – Rautapuoli kunnossa, sovellus sakkaa
Testi: Suunto 9 Peak: Huippuohut ja jämäkkä kello
Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta