Testi: Suunto 9 Peak: Huippuohut ja jämäkkä kello

Suunto 9 Peak on kestävyys ja akkukesto edellä tehty urheilukello, jonka saa synkronoitua älypuhelimen kanssa.

Suunto 9 Peak on suomalaisyhtiön mukaan sen kevyin, ohuin ja tehokkain urheilukello. Akkukestoa luvataan 170 tuntia GPS-seurannan kanssa ja kellon pitäisi selvitä haastavistakin olosuhteista hienosti. Vedenpaineen kestävys on 100ATM ja titaanirungon pitäisi kestää kuritusta. Akun luvataan latautuvan nopeasti ja muutaman minuutin latauksella saa jo päiväksi tai pariksi virtaa.

Urheilulliseksi tehty kello on ranteessa tyylikäs ja suhteellisen eleetön. Näyttö on kellon raameja pienempi eikä loista kirkkaana, joten ulkoasu muistuttaa juurikin perinteistä urheilukelloa, eikä varsinaista älykelloa.

Ohjaaminen tapahtuu kosketusnäytön avulla tai sivulla olevan kolmen näppäimen turvin. Molemmat tavat mahdollistavat täysverisen käytön, joten valinta tapojen välillä on vapaa. Ylimmällä ja alimmalla napilla selataan näytöllä näkyviä vaihtoehtoja ja keskinäppäintä käytetään vahvistaviin painalluksiin ja siirtymiseen näkymän sisällä.

Ranteessa ollessa kello seuraa sykettä, veren happisaturaatiota ja käyttäjän liikehdintää. Jos haluaa nukkua kello ranteessa, saa tietoa unen laadusta ja eri unisykleistä. Ohjelmistoon kuuluu myös arvio käyttäjän voimavaroista, joka kertoo irtoaako kropasta energiaa vaativiin liikuntasuorituksiin.

Kaikkea tätä ja muuta kerättyä dataa seurataan älypuhelimelta Suunnon sovelluksesta. Sovelluksen käyttöliittymä ei pärjää ainakaan Samsungin tai Huawein vastaaville, mutta ajaa kohtalaisesti asiansa. Ylimääräisiä toiminnallisuuksia sovelluksessa ei oikeastaan ole eikä kellonkaan kaikia asetuksia saa puhelimesta säädettyä. Tämä on selkeä ero älykelloihin verrattuna.

Kyseessä ei siis ole varsinainen älykello, mutta puhelimen ilmoitukset saa synkronoitua ranteeseen. Niihin ei kuitenkaan voi reagoida kellosta vaan ne pystyy ainoastaan lukemaan. Musiikikappaleiden hallinta ei sekään kuulu kellon ominaisuuksiin.

Päivän aikana kerätyt tiedot, kuten vireystila, unen määrä, askeleet ja poltetut kalorit löytyvät päävalikosta. Tiedot on jaettu aihealueittain. Jokaisesta saa tarkempaa dataa kellon keskinäppäimestä painamalla. Tämä samanlainen logiikka ja jaottelu on käytössä koko käyttöjärjestelmässä ja sen ymmärrettyä on käyttö suhteellisen sujuvaa.

Käyttöjärestelmä käyttäytyi välillä hieman tahmeasti, jos on tottunut nykyaikaisten älykellojen sulavaan toimintaan. Käyttökokemusta pilaavaa hitautta ei kuitenkaan testijaksolle mahtunut.

Vahvuudet urheilussa

Älyominaisuuksien puutetta tasaa toisaalta hyvin kellon varmatoimisuus, pitkä akkukesto, erittäin runsas kattaus liikuntamuotoja ja käytön yksinkertaisuus. Kello ymmärtää todella laajaa kirjoa erilaisia lajeja ja osaa kohtalaisella menestyksellä kerätä lajikohtaista dataa. Ihan vaikka esimerkkinä Telemark-hiidolle on kokonaan oma harjoitustila.

Lajien lista on todella mittava. Ilahduttavaa on myös sisäliikuntalajien runsas määrä, sillä yleensä kuntosalimainen harjoittelu ja laitteilla tehtävät treenit ovat olleet urheilu- ja älykellojen heikko kohta.

Koville kestävyyslajeille kuten triathlonille löytyy useampia harjoitustiloja, ja kellon pitäisi kestää myös esimerkiksi vuorikiipeilyä. Tavallisempi käyttäjä ei välttämättä edes kaipaa aivan kaikkia kellon urheilutiloja. Tavalliset lenkit ja pyörämatkat saa talteen monella edullisemmalla laitteella.

Kellolle luvattu kova kestävyys vaikuttaa pitävän kutinsa. Rakenne on jämäkkä ja tuntuu hyvällä tavalla juuri perinteiseltä kestävältä kellolta. Ranteessa kelloa jaksaa pitää pitkiäkin aikoja. Se on kevyt ja kuminen kiinnitysnauha ajaa hyvin asiansa.

Yhteenveto

Suunto 9 Peak on sellaiselle, joka haluaa urheilukellon, joka kestää ja pärjää äärimmäisissäkin olosuhteissa. Älykelloon laite ei kestä ominaisuuksissa vertailua, joten tarve kannattaa olla nimenomaan urheilukellolle. Puhelimen ilmoitusten vilkaisu kellosta on tähän päälle mukava lisä. Laitteella on hintaa, mutta palvelusvuosiakin pitäisi kestävälle kellolle kertyä hyvä määrä.

Lue myös:
Testi: OnePlus Watch -älykello – Rautapuoli kunnossa, sovellus sakkaa
Pikatesti: OnePlus 9 Pro: Loistava huippupuhelin ilman puutteita
Testi: OnePlus 9: Uutuuskaksikosta se järkiostos
Näin toimii EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus älykellossa
OnePlus julkaisi OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro -puhelimet: Entistä isompi painotus kameroissa
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja YouTubesta