Testi: LG C1 – pätevä OLED etenkin pelikäyttöön

LG:n C1 OLED tarjoaa hintaansa nähden todella vakuuttavaa HDR-kuvanlaatua elokuviin, sarjoihin ja peleihin.

LG:n C-mallin OLED-televisiot eivät ainakaan televisiointoilijoiden keskuudessa juuri esittelyjä kaipaa. Etenkin menneinä vuosina C-mallit, kuten vuoden 2019 C9- ja vuoden 2020 CX-mallit, ansaitsivat kehuja hinta-laatusuhteestaan ja kuvanlaadustaan monenlaisilta tahoilta. C-mallin OLED-televisiot ovat myös muun muassa monien konsolipelaajien suosiossa, ja tästä saadaan kiittää yllä mainittujen syiden lisäksi myös LG OLED -televisioiden hyviä peliominaisuuksia.

Designissa ei juuri ihmeteltävää

Monen muunkin OLED-television tavoin, C1:n sivuprofiili on itse paneelin osalta hyvinkin ohut. Television koneisto liitäntöineen vievät kuitenkin ymmärrettävästi oman tilansa, minkä johdosta television takaosan alempi puolikas saa paksuutta muutaman sentin lisää paneeliin verrattuna. Jalalle asennettuna C1 vaatii puolestaan suhteellisen leveän tason, sillä sen jalalla on leveyttä noin metrin verran. Tällöin televisioon kytkettyjen ulkoisten laitteiden johdot voidaan kuitenkin piilottaa näppärästi jalassa olevaan kaapelikouruun, minkä ansiosta television tausta pysyy siistimpänä. C1:ä myydään kahdessa värissä: tumman harmaa (Meteor Titan) sekä valkoinen (Vanilla White).

C1:n alkuasennus voidaan suorittaa joko television kaukosäätimellä tai älylaitteella. Yleensä älylaitteen käyttäminen kyseisessä prosessissa helpottaa ainakin langattoman verkon salasanan syöttämistä televisioon. LG:n kohdalla tämä etu ei kuitenkaan ole aivan niin selkeä, sillä kirjoittaminen on myös television Magic Remote -kaukosäätimellä naurettavan helppoa. Magic Remoten tarjoama, tietokoneen hiirtä muistuttava osoitin onkin yksi LG:n huippputelevisioiden tunnistettavimmista piirteistä. Se tekee television käyttämisestä todella intuitiivista muun muassa hiiriominaisuuksiensa ja selkeiden painikkeidensa ansiosta.

Alkuasennuksen yhteydessä C1 tunnistaa televisioon HDMI:llä kytketyt laitteet, kuten digiboksit, Blu-Ray-soittimet ja pelikonsolit. Joitakin tällaisia laitteita käyttäjä voi tämän myötä hallinnoida C1:n kaukosäätimellä, mikä vähentää tarvetta monelle eri kaukosäätimelle. Esimerkiksi televisioon liitetyn PS4-pelikonsolin C1 tunnistaa automaattisesti. Kyseisen konsolin kohdalla kaukosäätimen käskyt eivät kuitenkaan vaikuttaneet konsolin toimintaan.

C1 stand logo

Monipuoliset liitännät ja näppärä kaukosäädin

C1:ssä on sama television käyttöjärjestelmä, kuin muissakin LG:n vuoden 2021 älytelevisioissa; WebOS 6.0. Tälle vuodelle LG:n kehittämä käyttöjärjestelmä koki tuntuvan julkisivuremontin, kun sen kotivalikko vaihtui vain kolmasosan television ruudusta peittävästä sovellusrivistä koko ruudun täyttävään, sovelluksista, käyttövinkeistä sekä sisältösuosituksista koostuvaan kotivalikkonäkymään. Lisääntyneestä sisällön määrästään huolimatta WebOS 6.0:n kotivalikko tuntuu selkeältä ja helppokäyttöiseltä, ja muistuttaa paljolti Google TV -käyttöjärjestelmän kotivalikkoa. Toisaalta, tässä kotivalikossa eri sovellusten ikonit ovat kooltaan melko pieniä, mikä hieman vaikeuttaa oikean ikonin valitsemista Magic Remoten hiirellä. Toki kaukosäätimestä löytyy myös pikavalinnat esimerkiksi Netflixille ja Disney+:lle, ja muita sovelluksia voidaan ohjelmoida kaukosäätimen pikavalintaan numeronäppäimistön Quick Access -ominaisuuden ansiosta.

C1 connections

Monissa LG:n televisioissa on nykyään peräti neljä kappaletta HDMI 2.1 -liitäntöjä, mikä on jo itsessään sydäntä lämmittävä asia. Sama pätee myös tähän televisiomalliin, mutta C1:n liitettävyysominaisuudet yltävät kuitenkin jopa tätä pidemmälle, ainakin äänentoistolaitteiden osalta. Mielenkiintoisin äänentoistolaitteiden liitäntämahdollisuus C1:ssä on Bluetooth-yhteyttä hyödyntävien kaiuttimien käyttömahdollisuus langattomina takakaiuttimina. Kaunis ajatus sinänsä, mutta käytännössä tähän liittyy myös ongelmia esimerkiksi äänen viiveen synkronoimisen kanssa. Mikäli takakaiuttimia halutaan kytkeä televisioon yhden sijasta kaksi, jarruttavaksi tekijäksi muodostuu myös yhteensopivien laitteiden lista, sillä vain tietyt LG:n valmistamat Bluetooth-kaiuttimet soveltuvat yhdistettäväksi television takakaiuttimiksi parina.

Myös älypuhelin on helppoa liittää C1:een esimerkiksi näytön peilaamista varten. Tämän lisäksi älypuhelimen ja television yhteistyö mahdollistaa esimerkiksi television äänten kuuntelemista puhelimen kautta. Itse puhelimen yhdistäminen televisioon käy helpoiten Magic Remote -säätimessä olevan NFC-yhteyden kautta. Näiden toimintojen käyttäminen vaatii kuitenkin rekisteröitymistä LG:n ThinQ-palveluun.

C1 remote

Pelaajien suosiossa, ja syystäkin

LG:n OLED-televisiot ovat keränneet valtavasti kehuja niiden pelikokemusta parantavien ominaisuuksiensa vuoksi. Myös C1:een on ahdettu kaikki sellaiset LG:n kehittämät herkut, jotka tekevät pelaamisesta kokonaisvaltaisesti mielekkäämmän kokemuksen. Tämä yhdistettynä LG:n C-sarjan OLED-televisioiden hintaluokkaan ja kuvanlaatuun ovat saattaneet kyseisen mallisarjan televisiot pelaajakansan suureen suosioon.

Pelaamista silmällä pitäen C1 onkin ominaisuuksiltaan varsin monipuolinen. C1:n tarjoama kuvanlaatu tekee varsinkin RPG-tyylisten pelien pelaamisesta miellyttävää ja immersiivistä etenkin HDR-kuvanlaadulla. Tällöin kuvan yksityiskohdat pysyvät selkeinä pimeämmissäkin ympäristöissä ja kuvaan saadaan vakuuttavaa syvyyttä ja todenmukaisuutta. Pienen vasteaikansa ansiosta C1 suoriutuu hyvin myös esimerkiksi nopeita refleksejä ja vikkelää toimintaa vaativien FPS-pelien pyörittämisestä. Lisäksi C1 tukee ALLM-, VRR-, G-sync- sekä FreeSync-teknologioita.

Game Optimizer
Game Optimizerin säädöillä voidaan hallinnoida kuvanlaatua ja esimerkiksi parantaa television vasteaikaa.

Pelikokemusta voidaan parantaa entisestään LG:n muistakin OLED-televisioista löytyvän Game Optimiserin  avulla. Game Optimiser on erikseen television peliominaisuuksien optimoimiseen käytettävä valikko, millä voidaan säätää television näyttämän kuvan eri osa-alueita, kuten mustan ja valkoisen valon tasoa ja virkistystaajuutta. Näitä elementtejä voidaan säätää myös erikseen, mutta Game Optimiserin esiasetetuilla pelitiloilla television kuvan säätäminen on nopeampaa ja vaivattomampaa. Esiasetettuja pelitiloja on Game Optimiserissa standarditilan lisäksi kolme: FPS, RPG sekä RTS.

Kaikkia näitä pelitiloja voidaan räätälöidä edellä mainittujen kuvanlaatusäätöjen kautta. Lisäksi esimerkiksi vasteaikaa voidaan pienentää entisestäänkin Prevent Input Delay -ominaisuudella, ja C1:n kuvan sinisen valon määrää voidaan myös leikata kolmiportaisella asetuksella vähäisemmäksi. Tämä auttaa pidempien pelisessioiden aikana tapahtuvan silmien rasituksen vähentämisessä.

Game Optimizer quick menu
Pelitilassa kaukosäätimen Asetukset-painike avaa Game Optimizerin pikavalikon.

Kaikkien näiden ominaisuuksien valossa on helppoa ymmärtää, miksi juuri LG:n OLED-televisiot ovat pelaajien suosiossa. Juuri C-sarjan televisioiden kohdalla tähän on myös monesti vaikuttanut kyseisen malliston hinta-laatusuhde. Toki nämä peliominaisuudet löytyvät myös esimerkiksi halvemmasta B1 OLED-mallista. C1:n tehokkaampi prosessori tuo kuitenkin oman lisänsä myös peliominaisuuksiin, joten kumpi tahansa näistä muun muassa näistä malleista on hyvä valinta pelaamiselle.

Hintaansa nähden hämmästyttävän hyvä HDR-kuva

C1:n kuvanlaatu on juuri sitä, mitä LG:n OLED-televisiolta voidaan odottaakin. Vahvuutena kyseisenlaisilla televisioilla on pitkään ollut nimenomaan kuvan tummimpien yksityiskohtien erinomainen erottuvuus, mikä näkyy parhaiten Dolby Vision -laadulla katseltavien elokuvien ja sarjojen kautta. Tällöin C1 erottelee mustan sekä tumman harmaan sävyt selkeästi ja luonnonmukaisesti toisistaan, ja lopputuloksena on todenmukainen, selkeä ja silmää miellyttävä kuva.

OLED-televisioiden haasteena on puolestaan ollut kuvan kirkkaus, jolla on suuri vaikutus esimerkiksi valkoisen värin intensiteettiin. Näin ollen, C1:n kuvan vaaleimpien ja kirkkaimpien osien vakuuttavuus ei ole sen vahvin puoli. Varsinkin verrattuna LG:n G1-televisiomalliin tai Samsungin QLED-televisioihin, C1:n maksimikirkkaus ei yksinkertaisesti yllä samanlaiseen suorituskykyyn kirkkaan videokuvan toistamisessa. Kaikesta huolimatta, pimeämmässä huoneessa katseltaessa C1:kin suoriutuu minkä tahansa tyyppisen videokuvan toistamisesta hintaisekseen todella hyvin. HDR-laatuista videokuvaa katseltaessa kuvanlaatu paranee entisestään, mutta kirkkauden tuomat haasteet korostuvat myös tällöin kirkkaimmissa katseluympäristöissä.

Värientoistonsa puolesta C1 on saanut tunnustusta Intertekin tekemässä testissä, jossa C1 osoitti pystyvänsä toistamaan kaikki värit DCI-P3-väriskaalassa. OLED-televisioiden värientoisto ei tätäkään ennen ole ollut millään lailla heikkoa. Tämän myötä myös C1:n värientoisto on huippuluokkaa.

Hinta-laatusuhteeltaan markkinoiden parhaimmistoa

LG C1 tarjoaa hinnalleen paljon vastinetta, minkä myötä se seuraa sitä edeltäneiden C-mallin LG OLED -televisioiden jalanjälkiä. Kuvanlaadultaan se ei vastaa OLED evo -teknologialla varustettua G1-mallia, vaikka edeltävien vuosien mallistoissa nämä kaksi mallia ovat olleet kuvanlaadultaan miltei identtisiä. C1:n kuva ei kuitenkaan jätä kylmäksi, sillä se tarjoaa mahdollisuudet erinomaisiin katselu- ja pelielämyksiin nimenomaan HDR-tason kuvan toistokyvyllään.

Pelatessa C1 on myös niin ikään erinomainen televisio. Tähän vaikuttaa paitsi C1:n kuvanlaatu, myös LG:n uuden käyttöjärjestelmän mukana tullut Game Optimizer. Game Optimizerin tarjoamat mahdollisuudet pelikokemuksen parantamiseen ovat kuitenkin todella kirjavat, ja C1:n pieni tuloviive sekä vasteaika vaikuttavat positiivisesti pelikokemuksen immersiivisyyteen.

Uudistettua WebOS -käyttöliittymää on melko hankalaa verrata vanhaan versioon kotivalikon muutoksien myötä. Kummassakaan ei kuitenkaan ole valittamista, ja Magic Remote -kaukosäätimen kanssa myös WebOS 6.0:n käyttäminen on erittäin intuitiivista. Näiden tietojen myötä C1:ä on helppoa suositella kenelle tahansa, joka arvostaa hyvää kuvanlaatua, peliominaisuuksia sekä hinta-laatusuhdetta televisioissa.

Kuvat: Juho Silén, LG

TEKNISET TIEDOT:

  • Hinta: 1 199 euroa (hinta.fi)
  • Näytön koko: 
    • Testilaite: 55 tuumaa
    • Saatavilla myös 48-, 65- sekä 77-tuumaisena
  • Näytön tarkkuus: 4K (3 840 x 2 160 pikseliä)
  • Kuvaprosessori: α9 Gen4 -tekoälyprosessori
  • HDR:
    • HDR10
    • HDR 10 Pro
    • Dolby Vision
    • Dolby Vision IQ
    • HLG
  • Liiketoisto:
    • Kuvanparannus: OLED Motion Pro
    • Paneelin virkistystaajuus: 120 Hz
  • Ääni:
    • 40 W
    • 2.2 kanavaa
  • Smart TV:
    • Käyttöjärjestelmä: WebOS 6.0
    • Sovelluksia: Netflix, Youtube, Areena, Viaplay, HBO Max, Apple TV, Disney+, Spotify, Twitch jne.
    • LG ThinQ -tuki
  • Liitännät:
    • 4x HDMI 2.1 (1x eARC)
    • 1x DVB-T2/C/S2
    • 3x USB
    • 1x Ethernet (LAN)
    • 1x CI+
    • Kuulokeliitäntä ja optinen audioliitäntä
    • Bluetooth 4.2
    • WiFi
  • Energiatehokkuusluokka: G
    • Virrankulutus: 106 kWh/1000h

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Samsung QN95A Neo QLED – kehitystä oikeaan suuntaan
Testissä Sony XR-55A80J – Loistava kuva tietyillä ehdoilla
Testissä LG:n G1 OLED -televisio – Kuin OLED, mutta parempi
Testi: Samsung The Premiere LSP9T – projektoreiden aatelia
Uusi Pleikkari vai uusi Xbox? Tästä apua valintaan