Uusi Pleikkari vai uusi Xbox? Tästä apua valintaan

Markkinoiden uutuuskonsolit ovat keskinään pitkälti samanlaiset. Mistä löytyvät ne erot, jotka auttavat valitsemaan kahden konsolin väliltä?

Viime marraskuu tarjosi pelaajille ilouutisia, kun Sony ja Microsoft julkaisivat uudet konsolit. Rinta rinnan ilmestyneet Xbox Series X ja PlayStation 5 tuovat konsolipelaamisen toden teolla 4K-aikakaudelle.

Kahdessa laitteessa on paljon samaa: molemmat sisältää riittävästi suorituskykyä 4K-pelaamiseen ja ovat teoriassa valmiita tukemaan myös 8K-resoluutiota ja 120 kuvan sekuntinopeutta.

Laitteista löytyy HDMI 2.1 liitäntä, jolla saa hyödynnettyä uusien televisioiden huippuominaisuudet. Sisään on pakattu AMD:n uusinta teknologiaa, joka mahdollistaa uusiin peleihin reaaliaikaisen säteenseurannan ja monia uusia toimintoa. Uutta on molemmille myös SSD-kovalevy, joka tuo konsoleille nopeat latausajat ja tekee valikoista jouhevat selata.

PlayStation 5: Yksinoikeuspelit ja loistava DualSense -ohjain

Kun katsotaan konsolien välisiä eroja, ovat yksinoikeuspelit Sonyn vahvin myyntivaltti. Pelisarjat kuten God of War, Ratchet & Clank ja Las of Us ovat pelattavissa vain Pleikkarilla.

Nämä ja lukuisat muut Sonyn yksinoikeuspelit edustavat yleensä sukupolviensa parhaimmistoa. Pleikka neloselta mieleen jäi huippupeleinä esimerkiksi Horizon: Zero Dawn, Ghosts of Tshusima ja Days Gone.

Peliohjaimet eivät ole vuosiin kehittyneet kauheasti. Siksi DualSense on raikas tuulahdus uutta. Aiempaa paljon parempi tärinätoiminto ja uudenlaiset liipaisimet tuovat jotain oikeasti uutta ulkoapäin kenties turhan tutun näköiseen ohjaimeen.

Xbox Series: Games Pass ja vaivaton sukupolvenvaihdos

Niin sanotun videopelien Netflixin kehittelyssä Microsoft on isoja harppauksia kilpailijoitaan edellä. Xbox Games Passista löytyy päälle sata kuukausittain vaihtuvaa peliä.

Lisäksi kaikki Microsoftin omat yksinoikeuspelit julkaistaan aina suoraan Games Pass -tilaajien saataville. Vaihtuvan pelivalikoiman lisäksi pelattavissa on siis sellaisia pelejä kuten Halo, Gears of War ja Forza Motorsport.

Xbox on nähnyt Sonya huomattavasti enemmän vaivaa siinä, miten Xbox on helppo päivittää uuteen. Monet vanhempienkin Xboxien pelit toimii yhä konsolilla, jos tekee mieli retroilla. Kaikki smart delivery -ohjelmaan kuuluvat pelit siirtyy helposti ja suoraan Xbox Onelta Xbox Seriesiin. Xbox toimii myös yhdessä Windows PC:n kanssa ja yhä useamman pelin saa kerralla ostettua samaan hintaan Xboxille ja PC:lle.

Yhteenveto: Pleikkari on parempi valinta, jos pleikkarin yksinoikeuspelit kiinnostaa. Xboxia kannattaa harkita, jos haluaa Games Pass jäsenyyden ja kiinnostaa konsoli, joka toimii yhteistyössä myös PC:n kanssa.

Tekniset tiedot: PlayStation 5

 • Prosessori: 8-ytiminen AMD Zen 2
 • Grafiikkapiiri: AMD, Teho 10 Teraflopsia
 • Kiintolevy: I/O Integroitu SSD, asennustilaa n. 700 GB
 • Keskusmuisti: 16 GB DDR6
 • Liitännät: HDMI 2.1, RJ-45, 3X USB-A, USB-C
 • Mitat: 390 x 104 x 260 millimetriä
 • Hinta: 429 euroa (levyasematon malli), 529 euroa (levyasemallinen malli)

Tekniset tiedot: Xbox Series X

 • Prosessori: Zen 2 AMD
 • Grafiikkasuoritin: AMD, 12 teraflopsia
 • Kiintolevy: PCI-e NVME SSD Asennustilaa n. 950 Gt
 • Keskusmuistia: 16Gb DDR6
 • Liitännät: HDMI, RJ45, 3x USB-A, kovalevylaajennus
 • Mitat: 151 x 151 x 30mm
 • Hinta alkaen 509e (Series X -malli)

Lue myös:
Testi: PlayStation 5 lunastaa odotukset
Ensituntumat PlayStation 5:n käyttöönotosta: Konsolissa ei tunnu kompromisseja
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta