Testissä LG:n G1 OLED -televisio - Kuin OLED, mutta parempi

LG:n tämän vuoden 4K OLED -televisiomalliston kruununjalokivi, G1-malli, ei juurikaan tarjoa moitittavaa.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Paneelin herkkyys heijastuksille
  • Uudessa webOS 6.0:ssa vielä hieman viilaamista

Eteläkorealaisen LG:n vuoden 2021 televisiomallit pitävät sisällään paljon mielenkiintoisia laitteita ja uusia innovaatioita. Yksi näistä uusista innovaatioista on LG:n OLED-paneelista kehitelty OLED evo -paneelityyppi, jota on käytetty LG:n Gallery Design OLED -television valmistuksessa.

G1 OLED

Tämä OLED-malli, mallikoodiltaan OLED55G16LA, tuttavallisemmin G1, on suunniteltu valmistajansa 4K-OLEDeista parhaaksi televisioksi sekä käytettävyytensä että kuvanlaatunsa puolesta. Tämän lisäksi sitä voidaan käyttää sisustuselementtinä sen Gallery Mode -tilansa ansiosta. Gallery Mode -tilassa G1 voi näyttää ruudullaan esimerkiksi kuuluisia taidemaalauksia sen sijaan, että sitä pidettäisiin sammutettuna.

Saimme tilaisuuden testata G1-televisiota tositoimissa, ja sitä kautta selvittää, millainen televisio se varsinaisesti on.

Sekä televisio että taideteos

G1 on OLED-televisioksi muotoilultaan yllättävän paksu. Television takakuoreen on upotettu syvennyksiä, joiden sisään kaikki siihen liitettävät kaapelit voidaan piilottaa. Muotoiluratkaisuna tämä onkin toimiva ja nimenomaan G1:lle sopiva, vaikka nykyään televisiovalmistajat tuntuvatkin suosivan todella ohuita televisioita.

Selityksenä tällaiselle muotoiluratkaisulle voidaan tarjota ainakin se, että G1 on tarkoitettu toimimaan television lisäksi myös kuuluisia taideteoksia ynnä muita ympäristönsä sisustukseen sopivia kuvia. Ollessaan pois päältä G1 voidaan siis ikään kuin naamioida käytännössä miksi tahansa tauluksi sen sijaan, että se olisi vain suuri, musta ruutu keskellä katseluympäristöään. Itse television muotoilu takakuoressaan olevine syvennyksineen puolestaan helpottaa erilaisten kaapeleiden piilottamista erityisesti silloin, kun televisio on asennettu seinälle. Muotoilunsa ansiosta G1 pysyy tällöin erittäin lähellä seinää, eikä sen ympärillä näy juuri häiritseviä kaapeleita. Juuri nämä asiat auttavat G1:ä naamioitumaan tauluksi uskottavammin.

G1 antaa myös televisiona hyvän ensivaikutelman ainakin liitäntöjensä puolesta. HDMI-liitäntöjä löytyy tästä televisiomallista neljä kappaletta, ja kaikki niistä ovat HDMI 2.1 -version liitäntöjä. Kaikki näistä liitännöistä tukevat siis myös 4K-resoluutioista kuvaa 120:n kuvan sekuntivauhdilla. Lisäksi yksi näistä HDMI-liittimistä tukee eARC:tä.

G1 connections

Uusi, päivitetty käyttöjärjestelmä

LG:n webOS-käyttöjärjestelmää on perinteisesti pidetty yhtenä helppokäyttöisimmistä järjestelmistä älytelevisioiden keskuudessa. Yksi suuri osatekijä tässä on epäilemättä LG:n Magic Remote, jonka näkyvin vahvuus on sen osoitintoiminto. Sen lisäksi, että kaukosäädin toimii ikään kuin tietokoneen hiiren lailla pelkästään kaukosäädintä osoittelemalla televisioon päin, se toimii myös todella sulavasti ja intuitiivisesti. G1:n kohdalla ei olla tähän tehty poikkeusta, vaan osoittimen käyttö on aivan yhtä loogista ja sulavaa, kuin aikaisemmissakin LG:n huipputelevisioissa. Magic Remote -säätimessä on myös hyvin monipuolinen kattaus erilaisia painikkeita, mikä toisaalta antaa paljon vapautta pikavalintojen tekemisen suhteen, mutta toisaalta tekee säätimestä myös ehkä hieman turhan monimutkaisen näköisen. Joka tapauksessa, Magic Remote on käteensopivaksi muotoiltu ja monipuolinen kaukosäädin.

Itse webOS-käyttöjärjestelmä on saanut tuntuvan päivityksen viime vuoden LG-televisioihin verrattuna. G1:n käyttöjärjestelmänä toimii vuodelle 2021 lanseerattu webOS 6.0, joka on pelkästään ulkonäöllisestikin monilta osin hyvin erilainen, kuin viime vuoden LG-televisioissa nähty webOS 5.0. Aiemmista webOS-versioista tuttu, television alareunaan ilmestyvä kotivalikko on nyt vaihtunut koko television ruudun peittävään ikkunaan, joka muistuttaa hieman Android TV -käyttöjärjestelmän kotivalikkoa. Nykyisessä käyttöjärjestelmässä kotivalikosta löytyvät paitsi televisioon ladatut sovellukset, myös LG:n kodin automaation ohjaussovellus sekä suosituksia katselusisällöstä. Verrattuna edeltäjäänsä webOS 6.0 on aavistuksen verran hitaampi reagoimaan käyttäjänsä käskyihin, mutta varsinaista ongelmaa tästä ei saa tekemälläkään. Sitä paitsi, tämäkin lienee paranneltavissa järjestelmäpäivitysten myötä.

G1 WebOS home
WebOS 6.0:n kotivalikko.

Kuten useat muutkin televisiovalmistajat, myös LG on panostanut televisioidensa tekoälyominaisuuksiin. G1:n kohdalla tämän huomaa muun muassa television kyvystä säädellä kuvan sekä äänentoiston ominaisuuksia tekoälyn voimin. Kuvanlaatuun tekoäly osasi tehdä hieman parannuksia, mutta äänentoiston kohdalla tulokset eivät olleet kovinkaan vakuuttavia. Tällöin nimittäin esimerkiksi television katselusisällöstä tuleva puhe kuului melko huonosti, kun taas taustaäänet saivat osakseen suuremman roolin. Toisinaan tekoälyn ohjaama äänimaailma taas menetti äänenvoimakkuutta häiritsevänkin paljon, minkä myötä esimerkiksi elokuvien kohdalla katseluelämyksen uskottavuus sai hieman kärsiä.

WebOS 6.0 -käyttöjärjestelmä on todella sujuvan tuntuinen ja intuitiivinen, eivätkä yllä mainitut pienet viat välttämättä vaikuta käyttökokemukseen ollenkaan. Lisäksi webOS:n sovellustarjonta on erittäin kattava, ja Magic Remoten eri ominaisuudet antavat käyttäjälle vielä lisää vapauksia operoida televisiota juuri niin kuin haluaa.

OLED-kuvanlaatu ilman OLEDin pahinta heikkoutta

G1 on LG:n upouuden paneelityypin, OLED evo:n, ylpeä omistaja. OLED evo on nimensä mukaisesti parempi versio perinteisestä OLED-paneelista. Sen perustana toimii toki perinteinen OLED-paneeli, mutta siihen ollaan lisätty myös ylimääräiset vihreää sekä punaista valoa tehostavat värikerrokset, minkä ansiosta OLED evo -paneelien värientoisto on huomattavasti OLED-paneeleita parempi. Lisäksi OLED evo -paneelit tarjoavat LG:n mukaan jopa 20 prosenttia enemmän kirkkautta OLED-paneeleihin verrattuna.

Näiden muutosten myötä OLED evo -paneelien olisi tarkoitus toimia paremmin myös kirkkaammin valaistuissa ympäristöissä. Tämä olisikin suuri kehitysaskel OLED-televisioille, sillä valoisammat ympäristöt ovat jo pitkän aikaa olleet niille pahin vihollinen.

Nopeallakin testaamisella voidaan sanoa, että LG:n väitökset OLED evo -paneelin paremmuudesta eivät ole täysin perättömiä. G1:n tarjoama maksimikirkkaus pitää kuvan selkeänä ja yksityiskohtaisena myös luonnonvaloa pursuavissa katseluympäristöissä, eikä tummemminkaan väritetyistä videokuvista katoa paljoakaan yksityiskohtia. Myös G1:n värientoistokyky on hämmästyttävän hyvä, jopa OLED-paneelien mittapuulla, ja tästäkin lienee syytä kiittää uudenkarheaa paneelityyppiä.

G1 living room

Liiketoistoltaan OLED-televisiot ovat olleet käytännössä aina loistavia, eikä G1 ole poikkeus. Kuvan liikkuvat osat pysyvät terävinä ja liike vaikuttaa luonnolliselta niin elokuvissa ja sarjoissa kuin nopeatemposimmissa peleissäkin. Pelien kohdalla tähän vaikuttavat tietysti myös G1:n tukemat FreeSync sekä G-sync.

Monet tahot väittävätkin, että LG:n OLED-televisiot ovat parhaita vaihtoehtoja pelikäyttöä ajatellen. Ne tarjoavat hyvän liiketoiston lisäksi monesti hyvinkin pienen vasteajan, ja nämä kaksi asiaa yhdistettynä OLED-televisioiden mustan toistoon, ja kuvanlaatuun yleisesti, ovatkin juuri loistavan pelitelevision resepti. Tämän huomaa luonnollisesti myös G1:n kohdalla, ja webOS 6.0:n tarjoamat peliominaisuudet parantavat pelikokemusta entisestään.

Oikeastaan ainoa asia, mistä G1:n kuvanlaatua voi moittia on paneelin taipumus heijastaa ympäriltä tulevaa valoa, eikä sekään ole suoranaisesti kuvanlaadullinen tekijä. Siitäkin huolimatta paneelissa näkyvät heijastukset voivat olla häiritseviä silloin, kun pimeästi valaistuja elokuvien kohtauksia katsellaan valoisassa katseluympäristössä. Mikäli tämä voidaan estää esimerkiksi vähentämällä katseluympäristön valaistusta tai heijastuksia aiheuttavia tekijöitä, G1 tarjoaa uskomattoman hyvän kuvanlaadun.

Pieniä ongelmia, suuria onnistumisia

G1 on televisio, josta on vaikeaa keksia pahaa sanottavaa, ainakaan painavaa sellaista. Kuvanlaadultaan LG:n OLED-televisiot ovat jo itsessään huippuluokkaa, ja G1:n OLED evo -paneeli tekee sen kuvanlaadusta vielä edeltäjiäänkin paremman kirkkautensa ja väriloistonsa ansiosta.

G1 gallery mode

Liiketoistonsa, pienen vasteaikansa ja lukemattomien pelikokemusta parantavien ominaisuuksiensa ansiosta G1 soveltuu myös pelaamiseen hämmästyttävän hyvin. Tämä yhdistettynä sen poikkeuksellisen hyvään kuvanlaatuun tekee G1:stä paitsi loistavan television elokuvien katseluun, myös pelaamiseen. Käytettävyydeltäänkin G1 on webOS-käyttöjärjestelmänsä ansiosta todella hyvä, ja se tarjoaa käyttäjälleen myös hyvin laajan sovellusvalikoiman. Kyseessä on siis kokonaisvaltaisesti hyvä televisio, jolla voidaan myös tuoda kotiin uutta ilmettä taideteoksien ja muun grafiikan muodossa.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 2 899 euroa (hintaopas.fi)
  • Näytön koko: 
    • Testilaite: 55 tuumaa
    • Saatavilla myös 65- sekä 77-tuumaisena
  • Näytön tarkkuus: 3 840 x 2 160 pikseliä
  • Kuvaprosessori: α9 Gen4 -tekoälyprosessori
  • HDR:
    • HDR10
    • HDR 10 Pro
    • Dolby Vision
    • Dolby Vision IQ
    • HLG
  • Liiketoisto:
    • Kuvanparannus: OLED Motion Pro
    • Paneelin virkistystaajuus: 120 Hz
  • Ääni:
    • 60 W
    • 4.2 kanavaa
  • Smart TV:
    • Käyttöjärjestelmä: WebOS 6.0
    • Sovelluksia: Netflix, Youtube, Areena, Katsomo, Dplay, Viaplay, HBO Nordic, Apple TV, Disney+, Apple Music, Spotify, Twitch jne.
    • LG ThinQ -tuki
  • Liitännät:
    • 4x HDMI 2.1 (1x eARC)
    • 1x DVB-T2/C/S2
    • 3x USB
    • 1x Ethernet (LAN)
    • 1x CI+
    • Kuulokeliitäntä ja optinen audioliitäntä
    • Bluetooth 4.2
    • WiFi
  • Energiatehokkuusluokka: G
    • Virrankulutus: 107 kWh/1000 h

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Samsung The Premiere LSP9T – projektoreiden aatelia
Testi: Epson EF-12 – älykäs pikkuprojektori Yamahan äänillä
Testissä Samsung Q80T – QLED-kuvaa pienemmällä hinnalla
LG:n televisioihin Dolby Vision 4K@120 -laadun pelikuvaa