Testissä Samsung Q80T – QLED-kuvaa pienemmällä hinnalla

Q80T on järkihintainen QLED-televisio, jossa on yllättävän paljon yhteneväisyyksiä Samsungin kalliimpien televisiomallien kanssa.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Taustavalon vuoto tummaa kuvaa toistettaessa

Samsungin QLED-televisioiden tuoteperheeseen on kuulunut monenlaisia malleja edellisten vuosien lisäksi myös vuonna 2020. Viimeisimmän malliston ylempää keskiluokkaa edustava Q80T-malli, josta onkin jo ollut joitakin kirjoituksia Teknavin sivuilla, tarjoaa käyttäjälleen monia QLED-televisioiden lippulaivamallin ominaisuuksia huomattavasti sitä pienemmällä hinnalla.

Q80T on FALD-taustavalojärjestelmällä (Full Array Local Dimming) ja 1 500:n nitin maksimikirkkaudella varustettu QLED-televisio. Muita sen merkittäviä ominaisuuksia ovat One Remote Control -kaukosäädin, Tizen-käyttöjärjestelmän tuomat älyominaisuudet, laajat liitäntäominaisuudet sekä tuki muun muassa HDR10+-videoformaatille. Näiden piirteiden perusteella Q80T:ltä voidaan odottaa jo melko paljon sekä kuvanlaadun että käytettävyyden osalta.

Lähinnä sisäistä kauneutta

Q80T on varustettu yksiosaisella jalalla sekä tummanharmaalla viimeistelyllä. Se on melko paksu, mikä toisaalta tekee siitä kestävämmän tuntuisen. Tämä auttaa ainakin silloin, kun TV:tä nostetaan paikalleen TV-tasolle. Toisaalta, paksuutensa vuoksi Q80T ei välttämättä näytä seinälle asennettuna yhtä hyvältä, kuin sen ohuemmat lajitoverinsa. Edestäpäin katsottuna se kuitenkin sulautuu ympäristöönsä suhteellisen hyvin, mistä sopii kiittää sen ohuehkoja reunoja sekä muistakin QLED-televisioista tuttua Ambient Mode -tilaa.

Q80T:n liitännät sijaitsevat sen takakuoressa sivullepäin suunnattuina. Tässä nähdäänkin yksi selkeimmistä eroista Q80T:n ja joidenkin kalliimpien QLED-televisioiden välillä: Samsungin One Connect Boxin puuttuminen. Tästä huolimatta Q80T:ssäkin on kiinnitetty huomiota sen taustan siistimisen mahdollisuuteen lisäämällä television takakuoreen sisäänrakennettuja kaapelikouruja. Television liitännöissä kiinni olevat johdot saadaan näiden kourujen avulla piiloon, ainakin mikäli kyseiset johdot niihin mahtuvat. Toisaalta, koska näitä kouruja on television takakuoressa vain neljä, ne saattavat hyvinkin loppua kesken. Q80T:ssä on kuitenkin neljän HDMI-liitännän lisäksi myös Ethernet-liitäntä, optinen ääniliitäntä sekä kaksi USB-liitäntää. 

Q80T connections
Q80T:n liitännät sijaitsevat television takakuoressa.

Q80T:n käyttöönottoprosessi on tismalleen samanlainen, kuin muissakin Samsungin QLED-malleissa, sillä ne kaikki hyödyntävät Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmää. Käyttöönottoasennus saadaan siis suoritettua joko perinteisemmin kaukosäätimen avulla, tai vaihtoehtoisesti Samsung Smart Things -sovelluksella. Jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla ainakin television liittäminen verkkoon helpottuu, kun langattoman verkon salasanaa ei tarvitse näpytellä kaukosäätimen nuolinäppäimiä rämpyttämällä, vaan se hoituu älylaitteen näppäimistöä hyväksi käyttäen. Kumpaakaan näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan olla tehty vaikeaksi.

Sulava käyttökokemus

Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä toimii Q80T:ssä aivan yhtä hyvin, kuin valmistajansa kalleimmissakin televisiomalleissa. Q80T:n käyttökokemus onkin käytännössä täysin samanlainen, kuin esimerkiksi aiemmin testaamassamme Q950TS:ssä. Toisin sanoen se tarjoaa suuren määrän erilaisia suoratoistopalveluita, kuten esimerkiksi Netflix, HBO, Discovery+ (aiemmin tunnettu nimellä Dplay) sekä Disney+, käytettäväksi ilman tarvetta erillisille laitteille.

Myös Q80T:n One Remote Control -kaukosäätimessä on muista QLED-televisioista tutut ominaisuudet. Aiemmin testaamastamme Q950TS-mallista poiketen Q80T:n kaukosäädin on kuitenkin muovinen ja samanlaisella tumman harmaalla värillä viimeistelty, kuin itse televisiokin. Vaikka muovinen kaukosäädin ei tarjoakaan aivan yhtä ylellistä vaikutelmaa televisiosta, kuin Samsungin premium-mallien alumiininen kaukosäädin, tämä ei kuitenkaan vaikuta käytettävyyteen millään oleellisella tavalla. Muovinen kaukosäädin voi jopa tuntua monienkin mielestä mukavammalta kädessä paksumman muotoilunsa takia.

Q80T remote

Q80T suoriutuu myös pelikäytössä hienosti. Eniten tähän vaikuttavat television pieni vasteaika sekä pelaamista helpottavat ja pelikokemusta parantavat ALLM (Auto Low-Latency Mode) ja AMD FreeSync. Myös Samsungin 4K-ylösskaalaus tekee peleistä graafisesti miellyttävämmän näköisiä erityisesti ympäristöjen pienempien yksityiskohtien osalta. Myös Q80T:n liiketoisto lisää pelikokemuksen mielekkyyttä ja tekee nopeatempoisistakin peleistä sulavan näköisiä.

Valoisat kuvat vahvuutena

Q80T:n värintoisto on QLED-televisioille ominaisella tavalla todella hyvä. Esimerkiksi luontodokumentit näyttävät tämän television ruudulta katseltaessa erittäin eloisilta juuri kirkkaiden, mutta siitä huolimatta luonnollisten värien myötä.

Värien elävyyttä tehostaa myös Q80T:n maksimikirkkaus, joka on mitattu 1 500:een nittiin. Vahvan valkoisen värin toiston ansiosta värit erottuvat toisistaan tehokkaasti. Sama pätee myös valkoisen eri sävyjen erottelukykyyn, missä QLED-televisiot yleensä onnistuvat monia muita televisiomalleja paremmin. Hyvä maksimikirkkaus on myös omiaan parantamaan television HDR-kuvan toistokykyä, sillä se vaikuttaa suorasti television kontrastisuhteeseen.

Kuten myös QLED-televisioille ominaista, Q80T:n suurin heikkous kuvanlaadun suhteen on mustien värisävyjen toisto. Myös HDR-laatuista videosisältöä katsellessa televisio tuppaa jättämään kuvan tummimmista kohdista jonkin verran yksityiskohtia näyttämättä ja korvaamaan ne yhtenäisellä, mustalla alueella. Tämä ei kuitenkaan ole suurin ongelma Q80T:n mustan värin toistossa.

Eniten Q80T:n kuvassa häiritsee sen LED-taustavalojen hallinta synkempisävyistä videokuvaa toistettaessa. Taustavalon vuotamista näkyy suhteellisen selkeästi silloin, kun television näyttämä tumma kuva sisältää joitakin kirkkaita yksityiskohtia, esimerkiksi yksittäisiä valoja. Q80T:n FALD-taustavalaistus toki helpottaa tätä jonkin verran, sillä sen ansiosta tätä niin kutsuttua blooming-efektiä näkyy pienemmällä alueella, kuin reunoilta valaistujen televisioiden ruudulla. Tästä huolimatta taustavalon vuoto-ongelma voi käydä häiritseväksi, sillä sitä ilmenee ajoittain myös ruudulla näkyvien tekstitysten ympärillä. Oikeanlaisilla säädöillä tätä ongelmaa saadaan lievitettyä paljonkin, mutta koska Samsungin televisioissa niin sanottua local dimming -ominaisuutta ei voida kytkeä kokonaan pois päältä, kyseisestä ongelmasta ei voida päästä koskaan täysin eroon.

Q80T backlight
Q80T:n taustavalo-ongelma on selvimmillään, kun mustalla taustalla nähdään kirkkaita objekteja. Mainittakoon kuitenkin, että paljaalla silmällä katsottuna valovuoto ei ole aivan niin selkeää, kuin yllä olevassa kuvassa.

Tästä kaikesta kritiikistä huolimatta Q80T:n kuvanlaatua ei missään nimessä sovi haukkua huonoksi. Kyseessä on kuitenkin Samsungin edistyneimpään kuvatekniikkaan perustuva televisio, mikä itsessään vaikuttaa sen kuvaan erittäin positiivisesti. Kirkkaiden väriensä ja kuvan valoisuutensa ansiosta sen kuvanlaatu kestää katselua myös sellaisissa ympäristöissä, joissa on paljon ympäröivää valoa heikentämässä itse television kuvan näkyvyyttä. QLED-televisioiden mittapuulla Q80T:n hintalappu on myös hyvinkin maltillinen, minkä ansiosta sen hinta-laatusuhdetta voidaan pitää järkevänä.

Ei halpa, mutta joka pennin arvoinen

Vaikka Q80T ei olekaan halpa televisio, se antaa paljon vastinetta rahalle. Yksi syy tälle on Q80T:n QLED-tekniikalla paranneltu kuva, joka takaa sille erinomaisen väritoiston sekä kirkkauden. Toki tämänkin television tumman kuvan toistokykyä voidaan kritisoida, mutta on kuitenkin myös syytä pitää mielessä se, että kyseinen ongelma on ominaista käytännössä kaikille LED-taustavalaistuille televisioille. Kyseessä ei siis todellakaan ole sellainen ongelma, joka pätisi pelkästään Q80T:hen, vaan pikemminkin kuvatekniikan mukanaan tuoma heikkous.

Q80T tizen

Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä on pysynyt tasaisen loistavana jo pitkään. Verrattain laajan sovellusvalikoimansa lisäksi Tizenin valikot ovat selkeitä ja silmää miellyttäviä, mikä parantaa itse television käyttökokemusta ratkaisevasti. Sama vaikutus on One Remote Control -säätimen kyvyllä hallita televisioon HDMI-johdolla kytkettyjä laitteita, kuten Blu-ray-soittimia ja pelikonsoleita.

Q80T on monipuolinen ja laadukas televisio. Se suoriutuu mallikkaasti HDR-laatuisten elokuvien toistamisesta, etenkin HDR10+-sisällön kohdalla. Lisäksi se tarjoaa paljon vaihtoehtoja sille, mistä videosisältöä voidaan katsella. Samsungin QLED-televisiot sopivat yleensä myös pelaajille muun muassa pienen vasteaikansa ansiosta, eikä Q80T poikkea tästä mitenkään.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1 599 euroa (teknavi.com)
  • Näytön koko: 
    • Testilaite: 65 tuumaa
    • Saatavilla myös 85-, 75-, 55- sekä 50-tuumaisena
  • Näytön tarkkuus: 3 840 x 2 160 pikseliä
  • Kuvaprosessori: Quantum Processor 4K
  • HDR:
    • Quantum HDR 1500
    • HLG (Hybrid Log Gamma)
    • HDR10
    • HDR10+
  • Liiketoisto:
    • Kuvanparannus: PQI (Picture Quality Index) 3800
  • Ääni:
    • 60 W
    • 2.2.2-kanavainen
  • Smart TV:
    • Käyttöjärjestelmä: Tizen
    • Samsung Bixby -ääniohjaus
    • Sovelluksia: Netflix, Youtube, Areena, Katsomo, Cmore, Ruutu, Dplay, Viaplay, HBO Nordic, Prime Video, Apple TV, Rakuten TV, Disney+, Apple Music, Spotify jne.
    • Samsung Smart Things -tuki
  • Liitännät:
    • 4x HDMI (1x HDMI 2.1, 1x eARC)
    • 2x DVB-T2/C/S2
    • 2x USB
    • 1x Ethernet (LAN)
    • 1x CI+
    • Bluetooth 4.2
    • WiFi 5
    • WiFi Direct
  • Energiatehokkuusluokka: B
    • Virrankulutus (valmiustila): 0,5 W
    • Virrankulutus (virransäästötila): 107 W
    • Virrankulutus (tyypillinen): 213 W
    • Virrankulutus (enintään): 280 W
    • Vuosikulutus: 295 kWh

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Samsung The Sero – testissä somettajan unelma-TV
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G9 pelinäyttö (49′) – Ultraleveä ja kaareva näyttö on upea kokemus pelikäyttöön