Samsung Odyssey G9 pelinäyttö (49') - Ultraleveä ja kaareva näyttö on upea kokemus pelikäyttöön

Samsung lähti isosti pelinäyttöjen markkinoille kookkaalla Odyssey G9 49 -pelinäytöllä. Tämä ultraleveä ja agressiivisesti kaarrettu pelinäyttö on moniin markkinoiden pienempiin pelinäyttöihin verrattuna ainutlaatuinen kokemus.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Huonompi käytettävyys työkäytössä

Samsung Odyssey G9 49 on 2K-tarkkuuden ultralevitetty näyttö nimensämukaisella 49-tuumaisella paneelilla. Pikselitarkkuus on 5120 x 1440 eli paneeli sisältää ikään kuin kaksi tavallista 2K-tarkkuuden pelinäyttöä aseteltuna vierekkäin. Päivitystaajuus on nopeatempoisiin peliin hyvin sopiva 240 hertsiä ja kuvasta saa tahdistettua repeilyt pois FreeSync- ja G-Sync -tuen myötä. 

Saatavilla on myös edullisempi malli 3840 x 1080 resoluutiolla ja pienemmällä 144 hertsin päivitystaajuudella.

Odyssey G9 on kookas pelinäyttö. Oikeastaan niin kookas, että asennus vaatii käytännössä kaksi ihmistä. Valkoinen iso näyttö tuo mihin vaan tilaan hieman avaruusalusmaisen vaikutelman. Näytön saa pöydälle siististi, sillä johdot voi fiksusti virittää näytön jalan läpi ja näin asennusvaiheessa kannattaakin tehdä. Pöytäjalassa on hauskana yksityiskohtana teline kuulokkeita varten

Näytön voi kytkeä tietokoneen yhdellä tai useammalla liitännällä. Useammalla liitännällä kytkettynä näyttö jakautuu useampaan eri virtuaaliseen “paneeliin” joka helpottaa moniajoa. Valitettavasti vaihtoehdot rajoittuvat kahteen eri osioon, vaikka näytön jakaminen kolmeen osaan tuntuisi luontevimmalta niin, että keskikohtaa ympäröisi kaksi muuta näyttöä. Paneelin tarkkuus ei taida kuitenkaan riittää tähän fiksusti.

Näyttö upottaa peliin

Pelikäyttö on G49:n vahvuus näyttönä. Iso käytännössä koko näkökentän peittävä näyttö imaisee peliin mukaan hienosti ja lienee parasta mihin pelkällä näytöllä pääsee ilman VR-laseja.

Näytölle oikein skaalautuva peli piirtyy niin, että periaatteessa keskellä peli näyttää aivan normaalilta. Samalla kuitenkin peli kiertyy näytön reunoille niin, että peli valtaa koko näkökentän. Tämä kokemus välittyy kaikista parhaiten ensimmäisen persoonan räiskintäpeleissä tai ajopeleissä, joissa ympäristön katselu korostuu.

Peliin uppoutumista auttaa myös nopea 240 hertsin päivitystaajuus, joka tekee näytön kuvasta todella sulavaa. Näytössä käytetty VA-paneeli toistaa myös värejä hyvin. Ainoana heikkoutena on musta, jota paneeli joutuu valaisemaan hieman.

Kenelle? PC-pelaajalle.

Kunhan käyttö keskittyy peleihin, on Samsung G49 loistava näyttö. Työpöytäkäyttöön näyttö on liiankin leveä ja niskoja saa käännellä aika reilusti, jotta näytön sivuille asetettuja asioita näkisi. Pelien tuki ultraleveiden näyttöjen suhteen vaihtelee, mutta suurin osa suosituista PC-peleistä tukee tämänkinkokoista näyttöä hyvin.

Halvalla näyttö ei lähde, mutta tehokkaan peli-PC:n omistajalle se on hyvä hankinta. Etenkin, jos pelaaminen keskittyy ensimmäisen persoonan peleihin.

Näyttö vaatii tietokoneen näytönohjaimelta kohtuullisen paljon tehoa. Teknavin testissä GeForce RTX 2070 ja GeForce RTX 2080 Super Max-Q -mobiilinäytönohjain pärjäsivät näytön resoluutiolla hyvin uusimmissakin peleissä. 

Samsung Odyssey G9 49′ (C49G95):

  • Koko: 49 tuumaa
  • Resoluutio: 5120 x 1440
  • Päivitystaajuus: 240 hertsiä
  • Paneelitekniikka: VA
  • Kaarevuus: 1000R
  • Vasteaika: 1ms GtG
  • Liitännät: HDMI, 2x DisplayPort v1.2, USB-hubi
  • Näytön kallistus- ja korkeussäätö
  • Hinta: 1500 euroa