Testi: Samsung The Premiere LSP9T – projektoreiden aatelia

Samsungin The Premiere -projektorimalliston lippulaiva, LSP9T, on kuvanlaadultaan ainutlaatuinen UST-projektori, mutta halpa se ei ole.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Hinta
  • Pitkä vasteaika haittaa pelikäyttöä

Televisiovalmistaja Samsung on aloittanut myös UST-projektoreiden (Ultra-Short Throw) valmistuksen. Viime vuoden puolella Suomenkin markkinoille rantautunut Samsung The Premiere -projektorimallisto sisältää kaksi eri projektorimallia. Näistä malleista paremmalla ja isommalla kuvalla varustettu LSP9T löysi tiensä myös Teknavin testattavaksi.

LSP9T above

LSP9T heijastaa suurimmillaan 130-tuumaisen 4K-kuvan käyttäjänsä valkokankaalle tai valkoiselle seinälle. 2 800:n ANSI Lumenin valovoimansa ansiosta se soveltuu valmistajansa mukaan käytettäväksi myös sellaisissa ympäristöissä, joissa ympäröivää valoa on runsaastikin. Videosisältöä LSP9T:stä voidaan katsella monista eri lähteistä, sillä TV-virittimien ja kattavien liitäntämahdollisuuksiensa lisäksi siitä löytyy myös Samsungin televisioista tuttu Tizen-käyttöjärjestelmä. Tämän ansiosta LSP9T voi suoratoistaa videosisältöä myös monista suoratoistopalveluista ilman tarvetta muiden laitteiden kytkemiselle projektoriin.

Kyseisen projektorin sisuksiin mahtuu siis kaikenlaista hienoa. Kysymys kuuluukin: paljonko tällaisesta projektorista täytyy maksaa? Kovinkaan halvalla LSP9T ei kaupasta mukaan lähde, vaan se keventää ostajansa lompakkoa noin 6 500:n euron verran. Toisaalta, kun hintaa vertaa vaikkapa Samsungin lippulaivatelevisioon sen suurimmassa saatavilla olevassa koossa, ei se tunnukaan enää niin massiiviselta. Projektoreiden mittapuulla LSP9T on Samsungin mukaan myös pitkäikäinen, sillä sen valonlähteelle luvataan jopa 20 000 tuntia käyttöaikaa.

TV-virittimet tervetulleena lisämausteena

LSP9T on ulkomuodoltaan yksinkertaisen tyylikäs. Sen valkoinen väri yhdistettynä harmaaseen kangasviimeistelyyn tekee siitä huomaamattoman lisän käyttöympäristöönsä, mikä on yleisesti tällaisille laitteille suotavaa. Harmaan kangasverhoilun takana piileskelee projektorin 40-wattinen, 4.2-kanavainen äänentoistojärjestelmä. Ulkoiset kaiuttimet voidaan toki myös liittää projektoriin heijastettavan kuvan puolella sijaitsevien liitäntöjen avulla. Vaihtoehtoja langallisille liitäntätavoille löytyy niin optisen audioliitännän kuin HDMI eARC:nkin muodossa. Projektorin äänet voidaan ohjata ulkoisiin kaiuttimiin myös langattomasti joko Bluetoothin tai WiFi-yhteyden välityksellä. WiFi-yhteydellä äänet voidaan myös ohjata Samsungin äänentoistolaitteista koostuvaan, langattoman tilaäänijärjestelmään.

Ei liene yllätys, että Tizen-käyttöjärjestelmän myötä projektorin käyttöönottoasennus on aivan yhtä helppoa, kuin Samsungin televisioissakin. Käyttöönottoasennus onnistuu siis joko perinteisellä tavalla kaukosäädintä käyttäen, tai käyttäjä voi halutessaan suorittaa saman asennuksen Samsung SmartThings -sovelluksella älypuhelimen avulla. 

LSP9T remote
LSP9T:n kaukosäädin.

Vaikein osa projektorin käyttöönottoprosessia onkin kuvan asettelu tasaiseksi ja suoraksi. LSP9T:n kohdalla itse projektorista ei löydy fyysisiä säätimiä suoran ja tarkan kuvan saavuttamiseksi, vaan kuvan asettelu tehdään projektorin jalkoja ja asentoa sekä kuva-asetuksia säätäen. Kuvan ollessa suora ja tarkka sitä voidaan myös muokata vastaamaan esimerkiksi valkokankaan epätasaisuuksia.

LSP9T:tä hallinnoidaan myös Samsungin QLED-televisioista tutulla One Remote Control -kaukosäätimellä, joka muistuttaa väriltään ja muotoilultaan paljolti The Sero -television valkoista kapulaa. One Remote Control -säätimen myötä projektori osaa myös tunnistaa QLED-televisioiden tavoin sen HDMI-liitäntöihin kytketyt laitteet, jolloin niitä pystytään hallinnoimaan projektorin kaukosäätimellä.

LSP9T:n liitäntämahdollisuudet ovat projektoreiden mittapuulla melko laajat. Kolmen HDMI-liitännän, langattoman verkkoyhteyden sekä optisen äänilähdön lisäksi tästä projektorista löytyy myös TV-virittimet kaapeli-, antenni- sekä satelliittiverkkoihin. Tästä kyseinen projektori ansaitsee hieman hehkutusta, sillä TV-virittimiä nähdään projektoreissa ylipäänsä todella harvoin. Sitä paitsi, tämä poistaa tarpeen erilliselle digiboksille niissä tapauksissa, missä olohuoneen televisio halutaan korvata tällaisella projektorilla.

LSP9T connectors
LSP9T:n liitännät.

Käyttökokemukseltaan paljolti QLED TV:n kaltainen

Tizen-käyttöjärjestelmän ansiosta projektorin käyttö on kutakuinkin yhtä sujuvaa, kuin Samsungin televisioidenkin käyttö. Toki käyttöjärjestelmää ollaan hieman jouduttu muokkaamaan, jotta se soveltuu nimenomaan projektorin käyttämiseen, mutta tämä ei vaikuta itse käyttökokemukseen juuri millään lailla. LSP9T ei tunnu pyörittävän Tizeniä aivan niin sujuvasti, kuin esimerkiksi QLED-televisiot, mutta häiritsevän pahaa tökkimistä tai hidastelua ei projektorin käyttämisen aikana ilmene.

Projektoreiden yksi yleinen miinuspuoli on niiden äänekkyys käytön aikana. Tämä korostuu etenkin silloin, kun projektorin kuvan valoisuus on säädetty mahdollisimman suureksi, ja projektori pyrkii tämän johdosta viilentämään itseään tehokkaammin. LSP9T ei kuitenkaan pidä huomattavaa meteliä edes kuvan valoisuuden ollessa huipussaan. Samsung ilmoittaakin projektorin pitämän melun olevan maksimissaan 32 dB, mikä vastaa suunnilleen jääkaapin pitämän äänen melutasoa. Itse projektorin kaiuttimillakin tämä ääni saadaan helposti hukutettua katsottavan videomateriaalin ääniraidan alle.

Projektorin kaiuttimista puheen ollen, niiden tuottama ääni on yllättävän miellyttävää. LSP9T:n kaiuttimet perustuvat samaan Acoustic Beam -tekniikkaan, kuin tietyt Samsungin soundbar-kaiutinjärjestelmät, minkä ansiosta sen ääni täyttää huoneen yllättävän hyvin. Puheääni on LSP9T:n kaiuttimista kuunneltuna selkeää ja jopa musiikki kuulostaa sen kaiuttimista kuunneltuna vakuuttavalta ja monipuoliselta. Ihmeisiin eivät tämänkään projektorin kaiuttimet tietenkään pysty, ja aidosti vakuuttavan elokuvakokemuksen saavuttamiseksi LSP9T vaatii tarjoamansa kuvan arvoiset ulkoiset kaiuttimet.

LSP9T fabric
LSP9T:n kaiuttimet ovat piilotettu harmaan kangasverhoilun alle.

Pelikäytössä LSP9T suoriutuu kohtalaisesti. Projektori tunnistaa QLED-televisioiden tavoin siihen HDMI:llä kytketyt pelikonsolit, ja vaihtaa niiden HDMI-lähteitä käytettäessä kuvatilansa automaattisesti Peli-tilaan. Tällöin suurin osa kuvaa parantavista prosesseista ja ominaisuuksista kytkeytyvät pois päältä, jotta projektorin vasteaika saataisiin mahdollisimman pieneksi. Pelatessa kuva vaikuttaa kuitenkin kaikin puolin hyvältä sekä värien ja yksityiskohtien että liiketoiston osalta. LSP9T:n vasteaika (n. 55 ms) ei tällöinkään ole mahdottoman suuri, mutta kuitenkin siinä määrin huomattavissa, että nopeatempoisten ja kilpailuhenkisten pelien pelaamiseen sitä ei voida aivan täysin puhtaalla omallatunnolla suositella. Toisaalta, esimerkiksi RPG-tyyppisiin, visuaalisesti vaativimpiin peleihin, joissa nopea reagointikyky ei ole välttämättömyys, LSP9T soveltuu kohtalaisesti nimenomaan kuvanlaatunsa ansiosta. Tällaisissakin peleissä vasteajan pituus kuitenkin näkyy jollakin tasolla.

Täysin uudenlainen valonlähde mahdollistaa silmiä hivelevän kuvan

LSP9T:n kuvan selkeinä vahvuuksina ovat sen kuvan kirkkaus sekä värimaailma, ja tämän ansiosta se kykeneekin pitämään heijastamansa kuvan selkeänä ja eloisana myös sellaisissa katseluympäristöissä, joissa on paljon ympäröivää valoa. Yleisesti ottaen projektorit tarvitsevat katseluympäristökseen pimeämmän huoneen, jotta ympärillä vallitseva valaistus ei heikennä niiden heijastaman kuvan laatua, minkä takia LSP9T ansaitseekin juuri näistä ominaisuuksista hieman kunniaa. Suurin vaikuttaja LSP9T:n kirkkauteen ja etenkin värien toistokykyyn on sen valonlähdetekniikka. Muista projektoreista poiketen, LSP9T käyttää siniselle, vihreälle sekä punaiselle valolle täysin omia valonlähteitään, jolloin se pystyy näyttämään kuvassaan suuremman määrän erilaisia värejä. Tarkalleen ottaen, LSP9T kykenee peittämään jopa 147% DCI-P3-väriskaalasta. Tämä värientoistokyky yhdistettynä LSP9T:n HDR10+-sertifiointiin takaavat sen, että oikeanlainen videomateriaali kyseisestä projektorista näyttää todella hyvältä myös kirkkaammissa katseluympäristöissä.

Samsung Triple Laser light source
LSP9T:n kolmoislaservalonlähde antaa sen heijastamalle kuvalle ennennäkemättömän laajan väriskaalan.

Projektorille ominaisella tavalla myös LSP9T kärsii hieman varsinaisia televisioita heikommasta tummien yksityiskohtien erottelukyvystä, ja tämä heikkous näkyy nimenomaan silloin, kun ympäröivä tila on valaistu voimakkaammin. Mikäli näiden yksityiskohtien näkyvyyttä halutaan parantaa, voidaan toki heijastetun kuvan kirkkautta säätää suuremmaksi, mutta tällöin projektorin näyttämä musta väri alkaa vähitellen taittamaan harmaaseen päin. Pimeässä huoneessa tätäkään ongelmaa ei ole, vaan kuvan tummien kohtien yksityiskohdat näkyvät jo huomattavasti selkeämmin, ja katseluelämys paranee entisestään. Valoisassakin huoneessa tummia yksityiskohtia näkyy kuitenkin projektoreiden mittapuulla todella paljon.

Liiketoistoltaan LSP9T pystyy paljoonkin, sillä se kykenee toistamaan jopa 60-hertsistä 4K-resoluution videokuvaa. Tällöin nopeakaan liike ei aiheuta projektorin kuvaan nykimistä tai muita epäpuhtauksia.

Markkinoiden parhaimmistoa elokuvien katselemista varten

Samsung The Premiere LSP9T -projektori on monelta kantilta katsottuna säväyttävä laite. Käytettävyydeltään ja liitettävyydeltään se on lähes identtinen Samsungin QLED-televisioiden kanssa. Verrattuna moniin muihin projektoreihin, joissa käyttöjärjestelmät tuppaavat monesti olemaan todella pelkistettyjä ja ajoittain epäselviä, tämä antaa LSP9T:lle jo melko paljon lisäarvoa. Laajat liitäntämahdollisuudet, TV-virittimien olemassaolo ja tyylikäs ulkonäkö taas tekevät siitä hyvän vaihtoehdon minkä tahansa olohuoneen pääasialliseksi näytöksi tai televisioksi, mikäli hakusessa on nimenomaan suuri ruutu hyvällä kuvanlaadulla.

Hyvää kuvanlaatua tämä projektori tarjoaakin etenkin silloin, kun se saa tuekseen pimeän katseluympäristön ja hyvän valkokankaan. Nämä eivät kuitenkaan ole LSP9T:lle välttämättömiä apuja, sillä valoisammassakin huoneessa sen kuva on erinomainen myös valkoiselle mattaseinälle heijastettuna. Kolmoislaservalonlähteensä ansiosta LSP9T:n väritoisto ja valoisuus antavat kuvalle miellyttävää elävyyttä, ja vieläpä pitkäksi ajaksi.

LSP9T projection
LSP9T:n heijastama kuva näyttää hyvältä myös ilman valkokangasta.

Pelikäyttöön LSP9T ei välttämättä ole paras projektorivaihtoehto. Vaikka sen liiketoisto onkin riittävä perusluontoiseen pelaamiseen ja siitä löytyykin jonkin verran pelaamiskokemusta parantavia ominaisuuksia, sen vasteaika tekee varsinkin nopeatempoisten ja vikkelää reagointia vaativien pelien pelaamisesta hieman haasteellista. Toisaalta LSP9T:n tarjoama kuvanlaatu tekee peleistä visuaalisesti miellyttäviä, ja toki yli 100-tuumaiselta ruudulta minkä tahansa pelin pelaaminen on väkisinkin hauskaa.

Vastinetta noin 6 500:n euron hintalapulleen LSP9T tarjoaa todella sujuvan Tizen-käyttöjärjestelmän, hyvien liitäntöjen sekä erinomaisen kuvanlaadun muodossa. Etenkin 4K HDR -tason videokuvaa varten parempaa UST-projektoria saa etsiä pitkään. Myös Samsungin lupaus 20 000:n tunnin valonlähteen käyttöajasta tuo projektorille huomattavan paljon lisäarvoa. Tämän hintaiselta projektorilta voisi kyllä toivoa parempaa suorituskykyä pelikäytössä, mutta elokuvien ja sarjojen katselemista varten se on hintansa väärti.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 6 490 euroa (hintaopas.fi)
  • Kuvan tarkkuus: 4K (3 840 x 2 160 pikseliä)
  • Kuvan koko: 100” – 130”
  • Heijastusetäisyys: 113 – 238 mm
  • Projektiojärjestelmä: DLP
  • Valoteho: 2 800 ANSI Lumen
  • Valonlähde: Triple Laser
  • Ääni: 40 W (4.2 kanavaa)
  • Liitännät:
    • 3 x HDMI (1 x eARC)
    • Optinen audioliitäntä (ulos)
    • 1 x USB-A
    • Ethernet
    • DVB-C/T2/S -virittimet
    • Bluetooth (äänilähtö)
    • WiFi (langaton Internet-yhteys sekä äänilähtö)

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Epson EF-11 – pikkuruinen leffaprojektori hyvällä kuvalla
Testi: Epson EF-12 – älykäs pikkuprojektori Yamahan äänillä
Testi: Epson EH-LS300 – edullinen UST-projektori
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Odyssey G9 pelinäyttö (49′) – Ultraleveä ja kaareva näyttö on upea kokemus pelikäyttöön