Testissä Sony XR-55A80J – Loistava kuva tietyillä ehdoilla

Sonyn 2021 OLED-televisioista halvempi malli on kuvanlaadultaan häkellyttävän hyvä, kunhan katseluolosuhteet ovat kohdillaan.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Kuvan herkkyys heijastuksille
  • Vain kaksi HDMI 2.1 -liitäntää

Sonyn 2021-vuoden OLED-mallisto koostuu kahdesta mallista. Kumpikin niistä on varusteltu Sonyn upouudella Cognitive Processor XR -prosessorilla, mikä vaikutti ainakin Sonyn CES 2021:ssä pitämän esityksen perusteella yhdeltä Sonyn uusien huipputelevisioiden kulmakivistä. Muita uusia ominaisuuksia Sonyn 2021-vuoden OLED-mallistossa ovat muun muassa Bravia Core -suoratoistopalvelu sekä Google TV -käyttöjärjestelmä.

Saimme testattavaksi Sonyn A80J-television (XR-55A80J). Sonyn uuden prosessorin hehkutus CES 2021:n yhteydessä asetti odotukset A80J:n kuvanlaadusta ja käyttömukavuudesta melko korkealle, vaikka kyseessä onkin halvempi Sonyn kahdesta tämän vuoden OLED-mallista.

A80J side
A80J:n koneisto vie huomattavan paljon tilaa television takaa, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen ulkomuotoon.

Joustavuutta jalkojen asettelemiseen

Ulkonäkönsä ja designinsa puolesta A80J ei herätä juurikaan hämmästystä. Itse OLED-paneeli on paksuudeltaan vain muutamia millimetrejä, kun taas laitteen muu koneisto vie hieman enemmän tilaa television takaosasta. Tämän mallin kohdalla esimerkiksi television ripustaminen seinälle on toki mahdollista, mutta muotoilunsa vuoksi paneelin ja seinän väliin jää väkisinkin rakoa. Tasolle asennettaessa A80J:n jalat voidaan asettaa kahdella tavalla; leveämmällä jalkojen asettelulla television alle mahtuu esimerkiksi soundbar-kaiutinjärjestelmä, kun taas kapeammalla jalkojen asettelulla itse televisio mahtuu pienemmälle tasolle.

A80J:n neljästä HDMI-liitännästä kaksi tukevat 4K 120 Hz -signaalia, ja toinen näistä tukee myös eARC-äänisignaalia. Sen voidaan siis sanoa soveltuvan hyvin uuden sukupolven pelikonsoleiden näytöksi. Muilta osin A80J:n liitännät ovat tasaisen kattavat äänilähtöineen ja USB-liitäntöineen. Lisäpoikkeuksena tähän voidaan kuitenkin vielä mainita television tuplavirittimet sekä 3,5 mm:n äänisisääntulo, jonka kautta televisio voidaan kytkeä yhteensopivaan kotiteatterijärjestelmään. Tällöin A80J voi korvata kotiteatterijärjestelmän keskikaiuttimen.

A80J connections
Suurin osa A80J:n liittimistä on suunnattu alaspäin. Television sivusta voidaan löytää muun muassa yksi HDMI-liitäntä sekä kuulokeliitäntä.

A80J:n alkuasennus on käytännössä identtinen muiden Android TV -käyttöjärjestelmää hyödyntävien televisioiden kanssa, vaikka sen kohdalla käyttöjärjestelmä onkin tätä uudempi Google TV. Alkuasennus on hoidettavissa joko itse television kaukosäädintä hyödyntäen, mutta vaivattomampi tapa tälle on suorittaa alkuasennus älypuhelimella, jonka kautta Google-tilin sekä langattoman verkkoyhteyden yhdistäminen televisioon hoituu mutkattomammin. Alkuasennuksen loppupuolella television kaiuttimet voidaan vielä kalibroida katseluympäristöön sopivaksi, mikä parantaa äänentoiston immersiivisyyttä.

Paljon ennestään tuttuja Sonyn ominaisuuksia

Niille, joille Sonyn televisiot ovat jo ennestään tuttuja, ei A80J tarjoa käytettävyytensä suhteen juurikaan yllätyksiä. A80J:n kaukosäädin on käytännössä identtinen sitä edeltävien mallien säätimiin verrattuna, ja nimestään huolimatta Google TV on hyvin samanlainen käyttöliittymä, kuin Android TV sovellustarjontansa sekä käyttökokemuksensa puolesta. Myös A80J:stä löytyy sisäänrakennettu Chromecast, jonka avulla voidaan katsella sisältöä myös sellaisista suoratoistopalveluista, joille Google TV -käyttöliittymästä ei löydy omaa sovellusta suoraan.

A80J remote

Eräs mainitsemisen arvoinen lisäys Sonyn vuoden 2021 OLED-televisioihin on Bravia Core -suoratoistopalvelu, jonka Sony lupaa tarjoavan sisältöä huomattavasti muita suoratoistopalveluita paremmalla kuvanlaadulla. Sonyn mukaan Bravia Core tarjoaa “suurimman IMAX Enhanced -kokoelman” erilaista videosisältöä, kuten elokuvia ja sarjoja. Nämä elokuvat ja sarjat Bravia Core kykenee toistamaan parhaimmillaan miltei häviöttömällä UHD BD -laadulla (jopa 80 Mbps). Täten se tarjoaisi parempaa kuvanlaatua videosisällölleen, kuin esimerkiksi Netflix tai muut suositut suoratoistopalvelut. Tätä emme kuitenkaan valitettavasti päässeet A80J:n kohdalla kokeilemaan.

A80J:n sisäiset kaiuttimet ovat sen edeltäjien lailla ikään kuin upotettu sen paneeliin. Perinteisten kaiuttimien sijasta ääni tuotetaan värisyttämällä itse television paneelia, jolloin tilaa varsinaisille kaiuttimille ei tarvita. A80J:n äänentoisto onkin sangen vakuuttava etenkin televisioiden omien kaiuttimien mittapuulla.

A80J Android TV

Uusi prosessori näkyy kuvanlaadussa

OLEDille ominaisella tavalla A80J:llä on paljon selkeitä vahvuuksia kuvanlaadun suhteen. Lienee sanomattakin selvää, että A80J toistaa videosisällön tummimmat kohdat hyvin yksityiskohtaisina, selkeinä ja ilman ylimääräistä valotusta. A80J:n Netflix Calibrated Mode -kuvatila on myös omiaan lisäämään katselukokemuksen mielekkyyttä tarkan värientoistokykynsä ansiosta.

A80J:n uudenlainen kuvaprosessori, Cognitive Processor XR, kykenee Sonyn mukaan tekemään näyttämästään kuvasta luonnonmukaisemman etsimällä kuvasta kohdennuspisteitä. Tämän toimintamallin kautta videosisällöstä saadaan tehtyä tarkemman näköistä ja immersiivisempää. Tässä ollaan onnistuttu ainakin A80J:n kohdalla, sillä 4K-tarkkuudella toistetuissa elokuvissa ja sarjoissa tuntuu näkyvän enemmän pieniä yksityiskohtia esimerkiksi ruudulla näkyvien hahmojen vaatetuksessa. Tästä huolimatta mitkään tällaiset yksityiskohdat eivät tunnu liioitellun tarkoilta tai ylikorostetuilta, vaan kuvan yleisvaikutelma pysyy nimenomaan luonnollisena, ja siihen on helppoa uppoutua.

Uuden prosessorin sekä laadukkaan OLED-paneelin tuomista vahvuuksista huolimatta myös A80J:n kuvasta löytyy huonoja puolia. Ensinnäkin A80J:n kuvan kirkkaus ei oikein riitä näyttämään selkeää kuvaa silloin, kun katseluympäristössä on runsaasti muuta valaistusta. Täten esimerkiksi elokuvien katseleminen runsaassa päivänvalossa jättää valitettavan paljon kuvan yksityiskohtia näkymättömiin. Tästä ei sinänsä voida Sonya moittia, sillä kyseinen ongelma on hyvin yleinen OLED-televisioissa. Tätä ongelmaa kuitenkin korostaa vielä entisestään A80J:n paneelin alttius heijastuksille. Etenkin tummaa videokuvaa katseltaessa television ruudulta näkyy ikävän paljon heijastusta, mikä tietenkin vaikeuttaa videosisällön seuraamista.

Pelaamiseen A80J soveltuu todella mallikkaasti ainakin suorituskykynsä ansiosta. Erinomainen kuvanlaatu yhdistettynä pieneen vasteaikaan tekee A80J:stä todella mallikkaan pelinäytön. Toisaalta sen peliominaisuuksien loistoa himmentää FreeSync- ja G-Sync-teknologioiden puuttuminen. Näistä puutteista huolimatta A80J tukee muun muassa ALLM:ää, ja kaksi sen neljästä HDMI-liittimestä ovat 2.1-mallin versioita, minkä ansiosta 4K-tarkkuudella pelaaminen onnistuu 120:n kuvan sekuntinopeudella. Käytännössä A80J soveltuu siis ainakin konsolipelaamiseen varsinkin kun pelinä toimivat esimerkiksi hidastempoisemmat roolipelit. 8,7:n sekunnin vasteaika saattaa kuitenkin kääntää nopeatempoisten ja kilpailuhenkisten pelien pelaajien huomiot A80J:stä muualle.

Todella luonnonmukainen, mutta valolle herkkä kuvanlaatu

Vaikka A80J onkin Sonyn OLED-televisioista halvempi, se on todellakin vakavasti otettava ja monin puolin hyvä televisio. Käytettävyytensä puolesta Google TV -käyttöjärjestelmä tuo mukanaan paljon hienoja ominaisuuksia ja laajan sovellustarjonnan, ja kattavat liittimet varmistavat mahdollisten lisälaitteiden liitettävyyden television kaveriksi.

A80J on selkeästi vahvimmillaan, kun sen ruudulta katsellaan elokuvia tai sarjoja pimeämmässä katseluympäristössä. Valoisammassa ympäristössä sen näyttämästä kuvasta voi olla hankalaa saada selvää, mutta tämäkin on pitkälti korjattavissa kuvan säätämisellä ja ympäröivän valon vähentämisellä. Tällaiseen ympäristöön on kuitenkin saatavilla hieman paremmin valoa kestäviä OLED-televisioita. Mainittakoon kuitenkin, että optimaalisissa katseluolosuhteissa A80J:n kuva on etenkin yksityiskohtiensa puolesta monia muita televisiomalleja parempi. Myös pelikäytössä A80J on erittäin toimiva televisio.

Sonylle ominaisella tavalla A80J tarjoaa käyttäjälleen erinomaisen kuvanlaadun, eikä käytettävyydessäkään löydy juurikaan valittamista.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1 699 e (hintaseuranta.fi)
  • Näytön koko: 
    • Testilaite: 55 tuumaa
    • Saatavilla myös 65- ja 77-tuumaisena
  • Näytön tarkkuus: 3 840 x 2 160 pikseliä
  • Kuvaprosessori: Cognitive Processor XR
  • HDR:
    • HDR10
    • Dolby Vision
    • HLG
  • Liiketoisto:
    • Kuvanparannus: XR Motion Clarity
    • Paneelin virkistystaajuus: 120 Hz
  • Ääni:
    • Acoustic Surface Audio+
    • Teho: 10 W + 10 W + 10 W
  • Smart TV:
    • Käyttöjärjestelmä: Google TV
    • Sisäänrakennettu Chromecast
  • Liitännät:
    • 2x HDMI 2.1
    • 2x HDMI 2.0
    • 2x DVB-T2/C/S2
    • 3x USB (2x USB 2.0, 1x USB 3.0)
    • 1x Ethernet (LAN)
    • 1x CI+
    • Kuulokeliitäntä ja optinen audioliitäntä
    • Bluetooth 4.2
    • WiFi
  • Energiatehokkuusluokka: G
    • Virrankulutus: 106 kWh / 1000 h

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testissä LG:n G1 OLED -televisio – Kuin OLED, mutta parempi
Testi: Samsung The Premiere LSP9T – projektoreiden aatelia
Philips julkaisi tietoja uudesta OLED+-lippulaivatelevisiostaan
Ensituntumat: OnePlus Nord 2 5G: ”Lippulaivantappaja” voi lunastaa lupauksensa
Kokeilu: Segway-Ninebot Sähköpotkulauta kuljettaa kevyesti kesällä

Päivitetty 10.9.2021: Tekniset tiedot lisätty artikkelin loppuun.