Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Netflixin lataukset esittelevät kaksi uutta pakkausmuutosta: jopa 36 prosentin säästö

Netflix toi palveluunsa viime viikolla pitkän odotuksen jälkeen mahdollisuuden ladata ja tallentaa valittuja sisältöjä katseltavaksi ilman verkkoyhteyttä.

Samalla Netflix esitteli ladattavalle sisällölleen myös kaksi muutosta videoiden pakkauksessa, joiden ansiosta ladattavien ja tallennettavien tiedostojen koko voi supistua jopa 36 prosentilla.

Ladattavassa sisällössä Netflix on nyt siirtynyt uusiin koodekkeihin, joilla videot pakataan. Useissa Android-laitteissa hyödynnetään nyt Googlen kehittämää VP9-koodekkia, jonka kanssa päästään toisen nyt tehdyn muutoksen kanssa jopa edellä mainittuun 36 prosentin säästöön tiedostokoossa verrattuna Netflixin aiemmin käyttämään tekniikkaan.

Applen laitteissa latauksissa käytössä on puolestaan H.264/AVC High, jolla ylletään 19 prosentin vähennykseen aiempaan H.264/AVC Main -koodekkiin verrattuna.

Kummankaan osalta parannukset eivät tule yksin vain koodekista, vaan Netflix on samalla siirtynyt aiempaa selvästi mukautuvampaan pakkauksen optimointiin. Se jakaa nyt videot 1-3 minuutin mittaisiin pätkiin, joista osa voidaan pakata tiukemmin ja osa löysemmin. Jos kuvassa on esimerkiksi vähemmän liikettä, voidaan se tiivistää pienempää tiedostokokoon ilman katsojalle nähtävissä olevaa eroa kuvanlaadussa. Tähän asti Netflix on mukauttanut pakkauksensa tasoa vain koko videon mitalta.

Netflix ei ole vielä ottanut käyttöön uusia pakkaustapojaan verkon yli suoratoistettavassa katselussa vaan vasta vain latauksissa.