EU viimeisteli älypuhelinten ja muiden laitteiden USB-C-pakon - tässä on tarkka päivämäärä voimaantulolle

USB-C-pakon tuova lainsäädäntö on nyt virallisesti julkaistu.

Euroopan unioni on tänään julkaissut virallisesti jo aiemmin syksyllä 2022 käytännössä varmistuneen uuden lainsäädännön, jonka myötä jatkossa kaikissa matkapuhelimissa ja monissa muissa laitteissa on oltava USB-C-latausportti.

Uusi lakiteksti on julkaistu tänään EU:n virallisessa lehdessä, ja direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua julkaisusta. Jäsenmailla on tämän jälkeen 12 kuukautta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään ja määräajan päättymisen jälkeen 12 kuukautta aikaa alkaa soveltaa niitä.

Näin ollen 28. joulukuuta 2024 on päivämäärä, josta alkaen kaikkien uusien Euroopan unionin alueella myyntiin tulevien ja sääntelyn alaisten tuotteiden tulee sisältää USB-C-latausportti. Uudet säännöt eivät koske tuotteita, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamispäivää.

28. joulukuuta 2024 jälkeen markkinoille tulevissa kaikissa EU:ssa myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista laturia joka kerta, kun ostavat uuden laitteen. Pian on mahdollista käyttää yhtä ja samaa laturia useiden pienten ja keskisuurien kannettavien elektroniikkalaitteiden kanssa.

Kaikissa uusissa matkapuhelimissa, tableteissa, digitaalikameroissa, kuulokkeissa tai kuulokemikrofoneissa, kädessä pidettävissä videopelikonsoleissa, kannettavissa kaiuttimissa, sähköisissä lukulaitteissa, näppäimistöissä, hiirissä, kannettavissa navigaattoreissa, nappikuulokkeissa ja kannettavissa tietokoneissa, joissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla, on valmistajasta riippumatta oltava jatkossa USB-C-tyyppinen latausportti.

Lisäksi EU-sääntelyn myötä kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama 15 watin vähimmäislatausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Myös langaton lataus yleistyy. Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle.

USB-C-pakko ei koska laitteita, jotka tukevat vain langatonta latausta.

Lisäksi uusien sääntöjen mukaan kuluttajille tiedotetaan erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia. Ostajat voivat myös tehdä tietoon perustuvan valinnan siitä, ostavatko he uuden tuotteen kanssa uuden latauslaitteen vai eivät.

Euroopan parlamentin tiedotteessa arvioidaan uusien vaatimusten vähentävän turhia laturihankintoja 250 miljoonalla eurolla sekä elektronisen jätteen määrää 11 000 tonnilla vuositasolla.

Suurimpia vaikutuksia muutos on tuomassa älypuhelinten osalta Applelle, joka on vielä iPhoneissaan sekä lisälaitteissaan käyttänyt omaa Lightning-liitäntäänsä. iPadeissa ja Mac-tietokoneissa Applekin on jo siirtynyt USB-C-liitäntään. Apple ei ole kommenteissaan pitänyt Euroopan unionin esittämiä vaatimuksia hyvinä, vaan sen mukaan ne tukahduttavat innovaatioita ja johtavat elektroniikkaromuun Apple-käyttäjien osalta Lightning-lisävarusteiden epäyhteensopivuuden myötä.

Huhujen mukaan Apple voisi siirtyä USB-C:hen iPhoneissa jo vuonna 2023 eli vuoden tai käytännössä kaksi, koska iPhonet julkaistaan yleensä syksyisin, etuajassa Euroopan unionin vaatimukseen nähden.

Muut älypuhelinvalmistajat kuin Apple hyödyntävät jo nykyisellään laajasti USB-C-liitäntää.

Euroopan unionilla on takanaan pitkä historia yhtenäiseen laturiin ja latausliitäntään kannustamisesta, mutta toistaiseksi vapaaehtoisin toimin, jotka ovat jättäneet markkinoille edelleen useampia vaihtoehtoja.

Jo vuonna 2009 joukko puhelinvalmistajia – Apple, Nokia, Huawei, Samsung – allekirjoittivat Euroopan unionin ajamana vapaaehtoisen yhteisymmärryksestä kertovan asiakirjan, jonka mukaan ne yhtenäistäisivät latausratkaisunsa. Tuolloin tarkoituksena oli siirtyä Micro-USB-liitäntään, mutta lopulta Apple toi markkinoille oman Lightning-liitäntänsä eikä sen osalta yhtenäistäminen näin ollen edennyt.

Lopulta EU:ssa päätetty edetä kovemmalla linjalla, pakottavalla lainsäädännöllä. Päätöstä on kritisoitu siitä, että se vähentää tulevaisuuden innovaatioita, koska mahdollisuudet ja kannusteet uusien latausratkaisujen kehittämiselle vähenisivät ja kehitys taantuisi USB-C:hen. Nämä ajatukset Euroopan unionin päätöksentekijät ovat sivuuttaneet todeten Euroopan unionin vaatimusten tulevan päivittymään teknologian kehittyessä.

EU on ehdottanut yhteistä latausliitäntää, laturien poistamista myyntipakkauksista sekä yhtenäistämistä laturien tiedoista.
EU on ehdottanut yhteistä latausliitäntää, laturien poistamista myyntipakkauksista sekä yhtenäistämistä laturien tiedoista.