Apple sai jo luvan 5G-tiedonsiirron testeihin – 5G-verkkojen tuki iPhoneen kestää kuitenkin vielä vuosia

Applelle on myönnetty lupa 5G-verkkojen testaamiseen Yhdysvalloissa. Liittovaltion viestintäviraston FCC:n myöntämä lupa mahdollistaa Applelle uuden sukupolven verkkojen testaamisen millimetriaalloilla.

Apple aikoo suorittaa testausta korkeilla 28 ja 39 gigahertsin taajuusalueilla, joita myös millimetriaalloiksi tässä yhteydessä kutsutaan. 5G-verkot tulevat näillä näkymin koostumaan kolmesta eri taajuuskategoriasta. Korkeiden taajuuksien ohella laajempaa peittoa tavoitellaan noin 3,5 gigahertsin sekä alle yhden gigahertsin, Euroopassa esimerkiksi 700 megahertsin, taajuuksilla.

Vaikka Apple sai nyt luvan 5G-testaukseen, on seuraavan sukupolven verkkojen matka iPhoneen vielä pitkä. 5G-tukea ei kannata odottaa iPhoneen ensi tai sitä seuraavana vuonna eikä se kovin todennäköiseltä vaikuta edes vielä 2020. Ensimmäisten 5G-päätelaitteiden odotetaan olevan älypuhelinten sijaan suurikokoisempia mobiiliverkon jakavia reitittimiä.

Toki viime aikoina 5G-verkkojen laajamittaisemman alun on nähty aikaistuvan aiemmasta arviosta vuodelta 2020-2021 vuodelle 2019. Myös Nokia kommentoi tämänsuuntaisesti eilen tulosjulkistuksensa yhteydessä. Ensimmäisiä vielä esistandardia edustavia 5G-verkkoja odotetaan avattavan rajatusti jo ensi vuoden aikana ympäri maailmaa. Myös Suomessa Nokia ja Telia ovat kertoneet avaavansa ensi vuonna 5G-verkon Helsinkiin.

5G on tuomassa parannuksia niin tiedonsiirtonopeudessa, huomattavasti pienemmissä viiveissä kuin myös verkon tukemassa laitemäärässä nykyisiin 4G LTE -verkkoihin verrattuna. Nopeudet ovat hyvissä olosuhteissa nousemassa gigabitteihin sekunnissa ja viiveet voivat painua lähelle tai jopa alle 1 millisekunnin, kun nykyisissä 4G-verkoissa puhutaan yleensä 20-30 millisekunnin viiveistä.