Apple osti terveystietoyrityksen – ei kerro suunnitelmistaan

Apple on ostanut terveystietojen parissa työskennelleen startup-yrityksen Gliimpsen, raportoi Fast Company. Yritysosto on tiettävästi ensimmäinen Applen digitaalisen terveyden tiimille.

Vuonna 2013 perustettu, Piilaaksossa toiminut Gliimpse kehitti terveystietojen alustaa, joka mahdollisti amerikkalaisille käyttäjille terveystietojen kerämiseen, personoinnin ja jakamisen.

Yritysosto tapahtui aiemmin tänä vuonna, mutta Apple ei ole kertonut siitä erikseen. Apple vahvisti sen nytkin vain tutulla yleislausunnollaan: ”Apple ostaa pienempiä teknologiayhtiöitä ajoittain, emmekä yleisesti ottaen keskustelu tarkoitusperistämme tai suunnitelmistamme.”

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on puhunut terveydenhoidosta ja siihen liittyvistä aloista suurena mahdollisuutena Applelle. Cookinmukaan jopa vain prosentin osuuden saaminen koko terveydenhoidon potista tarkoittaisi Applelle 90 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka olisi merkittävä suhteessa sen reilun 200 miljardin dollarin vuosiliikevaihtoon.

Apple on lähestynyt terveyttä tuomalla laitteisiinsa Terveys-sovelluksen ja Apple Watchin yhteydessä myös Aktiivisuus-seurantasovelluksen. Apple Watchiin on lukuisissa huhuissa odotettu tulevina vuosina reilusti lisää erilaisia terveysseurannan toimintoja siitä nyt löytyvän sykemittarin jatkoksi.

Apple on myös avannut HealthKitillä terveysseurannan kokonaisuutensa muiden sovellusten käytettäväksi ja ResearchKit- ja CareKit-kokonaisuuksilla se lähestyy lääketieteellisen tutkimuksen ja terveydenhoidon seurannan sovellusmahdollisuuksia.

Gliimpsen fokus on ollut erityisesti syövän ja diabeteksen kaltaisten tautien hoidon helpottamisessa tiedonjakoa parantamalla.

Terveys ja liikunta alueena ovat kiinnostuksen kohteena myös muille kuin Applelle. Esimerkiksi Samsung julkaisi myös juuri oman päivitetyn S Health -sovelluksensa.