Yamaha MusicCast – älykäs äänentoistojärjestelmä kotiin

Yamahan MusicCast-sovellus kaiuttimineen tarjoaa vaivattoman, fiksun ja laadukkaan tavan kuunnella musiikkia ja parantaa elokuvien ääntä.

Yamaha on kehittänyt sovelluksen, jolla voidaan hallinnoida sen MusicCast-tuoteperheeseen kuuluvia kaiuttimia. MusicCastia tukevat kaiuttimet voidaan kytkeä kodin WiFi-verkkoon, jolloin niiden täysi potentiaali älykaiuttimina saadaan valjastettua käyttöön.

Monet Yamahan uusista kaiuttimista ja muista kodin äänentoistolaitteista tukevat MusicCastiä, mukaan lukien tietyt Bluetooth-kaiuttimet, soundbarit sekä viritinvahvistimet. Yamaha on tehnyt tätä sovellusta tukevien laitteiden tunnistamisen helpoksi lisäämällä niiden mallinimeen MusicCast-termin. Suomeksi sanottuna: jos Yamahan laitteen mallissa mainitaan MusicCast, siitä löytyy tuki kyseiselle sovellukselle.

MusicCast-sovelluksella voidaan hallinnoida Yamahan MusicCast-tuoteperheen laitteita monin erilaisin tavoin, esimerkiksi rakentamalla niistä koko kodin kattava äänentoistojärjestelmä musiikin kuuntelemista varten. Saimme tilaisuuden testata sovellusta yhdessä kahden MusicCast-kaiuttimen kanssa ja testasimme kuinka tämä käytännössä onnistuu, ja mitä muuta niillä voidaan tehdä.

Askel askeleelta kohti älykästä äänijärjestelmää

Sovelluksen käyttöönottoasennus ei vaadi tilien luomista tai rekisteröitymistä mihinkään, mikä jo itsessään helpottaa ja nopeuttaa sen käyttämisen aloittamista hyvinkin paljon. Lisäksi sovellus neuvoo todella tarkasti sen, kuinka MusicCast-kaiuttimet saadaan yhdistettyä langattomaan kotiverkkoon, ja sitä kautta sovellukseen. Ohjeet ovat sen verran selkeät kuvineen ja selityksineen, että käyttöönottoprosessin tekeminen väärin tuntuu jopa mahdottomalta. Kaiuttimen yhdistäminen sovellukseen tapahtuu yksi kaiutin kerrallaan, joten mikäli niitä halutaan yhdistää useampi, kannattaa tähän prosessiin varata hieman aikaa. 

Tässä tapauksessa sovellukseen lisättiin saman tien kaksi kaiutinta (Yamaha MusicCast 20 sekä Yamaha MusicCast 50). Vaikka käyttöönottoasennus piti tehdä molemmille kaiuttimille erikseen, koko urakka oli valmis noin kymmenessä minuutissa. Asiaa helpotti jo aiemmin mainittu tarkka ohjeistus sovelluksen puolelta sekä se, että kaiuttimien käyttöönottoasennuksien prosessit olivat keskenään käytännössä identtiset. Saatuamme ensimmäinen kaiutin käyttövalmiiksi sovellus jopa kysyi, halutaanko siihen liittää samalla kertaa toinenkin kaiutin.

Käyttöönottoasennuksen yhteydessä jokaisen sovellukseen lisättävän kaiuttimen voi nimetä esimerkiksi sen mukaan, missä huoneessa kaiutin sijaitsee. Jokaiselle huoneelle voidaan myös asettaa oma “profiilikuva”. Näiden kuvien ja huoneiden nimien avulla kaiuttimet löytyvät helpommin sovelluksen valikoista.

Niin hankalalta kuin lähiverkkoon yhdistettävän monihuoneäänentoistojärjestelmän rakentaminen saattaa kuulostaakin, MusicCastia selkeämpiä ohjeita saa hakea. Jokainen käyttöönottoasennuksen vaihe on selitetty todella yksinkertaisesti, ja koko urakan vaikeimmaksi osioksi jää käyttäjän oman kotiverkon nimen sekä salasanan muistaminen. Nämäkään tuskin aiheuttavat mainitsemisen arvoisia ongelmia kenellekään.

Kätevä huonepohjainen kotivalikko

Sovelluksen niin kutsuttu kotivalikko (Rooms) näyttää kaikki huoneet, joihin kaiuttimia on sijoitettu. Yhtä huonetta napauttamalla nähdään siihen liitetyt laitteet, ja voidaan valita esimerkiksi kyseisen huoneen kaiuttimesta soitettavan musiikin lähde. Lähteistä löytyy paljon vanhoja tuttavuuksia, kuten Spotify, Tidal ja Amazon Alexa. Sovelluksen kautta voidaan myös kuunnella nettiradiota, josta löytyy suuri määrä kanavavaihtoehtoja.

MusicCast Rooms
Rooms-valikossa näkyvät kaikki sovellukseen määritetyt huoneet.

Ulkoisten musiikintoistopalveluiden asettaminen tulolähteeksi onnistuu avaamalla kyseinen palvelu jonkin huoneen tulolähdevalikosta. Otetaan esimerkkinä Spotify-palvelusta soitettava musiikki: valittaessa Spotify kaiuttimen tulolähteeksi MusicCast-sovellus avaa automaattisesti Spotify-sovelluksen, jossa muodostetaan yhteys kaiuttimeen Spotify Connectin avulla. Tällöin soitettava musiikki näkyy Spotifyn lisäksi myös MusicCast-sovelluksessa, jossa voidaan vaihtaa soivaa kappaletta, asettaa musiikki tauolle ja kytkeä sekoitus ja kappaleen tai soittolistan toistaminen uudestaan päälle ilman tarvetta avata Spotify-sovellusta.

Rooms-valikosta päästään myös itse sovelluksen asetusvalikkoon. Asetuksista voidaan muun muassa lisätä sovellukseen uusia kaiuttimia sekä saada vinkkejä sovelluksen muista ominaisuuksista.

Langaton, koko kodin kattava äänijärjestelmä

Sovelluksen valikoista löytyy myös painike, joka muistuttaa ketjunpätkää. Tästä painikkeesta painamalla voidaan linkittää useampia huoneita yhteen, jolloin ne soittavat musiikkia samasta tulolähteestä. Halutessaan käyttäjä voi siis asettaa kaikki kotona olevat MusicCast-laitteet soittamaan samaa soittolistaa, samasta lähteestä, samaan aikaan. Näin MusicCast-laitteista voidaan rakentaa niin sanottu multiroom-äänentoistojärjestelmä. Tällöin se laite, josta musiikkia alettiin soittaa ensimmäisenä, toimii niin kutsuttuna master-laitteena, ja kaikki siihen myöhemmin linkitetyt laitteet niin kutsuttuina slave-laitteina. Mikäli master-laitteen tulolähdettä vaihdetaan, esimerkiksi Spotifysta nettiradioon, vaihtuu sama lähde myös slave-laitteisiin.

Multiroom-ominaisuus itsessään toimii juuri kuten pitääkin. Slave-laitteiden lisääminen master-laitteen kaveriksi hoituu parilla painalluksella esimerkiksi Rooms-valikosta, eikä soitettavassa musiikissa ole minkäänlaista viivettä. Myös liitettyjen laitteiden äänenvoimakkuutta voidaan säätää helposti joko MusicCast-sovelluksen Master volume -liukusäätimellä, jolloin sekä master- että slave-laitteiden äänenvoimakkuudet säätyvät yhtä aikaa, tai laitekohtaisesti samasta valikosta. Äänenvoimakkuuden säädön valikko avautuu soitettavan musiikin näkymästä.

MusicCast Rooms linked
Yhteen linkitetyt huoneet näkyvät yhtenä huoneena Rooms-valikossa.

Eräs toinen hieno ominaisuus tässä sovelluksessa ja sitä tukevissa laitteissa on mahdollisuus soittaa samaa tulolähdettä kahdesta erillisestä kaiuttimesta myös stereona. MusicCast-laitteista voidaan myös rakentaa täysin langaton 5.1-kanavainen surround-äänentoistojärjestelmä yhdessä MusicCast-yhteensopivan viritinvahvistimen kanssa. Stereoparitus toimii kuitenkin vain keskenään samanlaisten, kyseistä ominaisuutta tukevien MusicCast-laitteiden kohdalla.

Bluetooth-laitteet multiroom-järjestelmän jatkeena

MusicCast-äänentoistolaitteet voivat myös välittää soittamansa äänilähteen signaalin eteenpäin Bluetoothin kautta niin kutsutulla Bluetooth-välitys-ominaisuudella. Tällöin MusicCast-kaiuttimesta soiva musiikki saadaan kuulumaan myös siihen liitetystä Bluetooth-laitteesta, kuten esimerkiksi kuulokkeista tai kaiuttimesta. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että mikä tahansa Bluetooth-laite voidaan liittää MusicCast-laitteiden muodostamaan multiroom-järjestelmään. 

Käytännössä tässä on kuitenkin yksi Bluetooth-signaalille ominainen ongelma; Bluetooth-välityksellä MusicCast-laitteeseen kytketty kaiutin soittaa kuunneltavaa äänilähdettä pienellä viiveellä, mikä häiritsee esimerkiksi musiikin kuuntelua vähintäänkin huomattavasti. Bluetooth-välityksellä liitettyä kaiutinta ei siis ole mielekästä kuunnella samaan aikaan tai samassa tilassa MusicCast-laitteiden kanssa. Toisaalta, mikäli Bluetooth-yhteys on tähän tarpeeksi vahva, voidaan Bluetooth-laite siirtää esimerkiksi toiseen huoneeseen multiroom-järjestelmän jatkeeksi. Bluetooth-välitys on siis erinomainen ominaisuus, mutta se kaipaa vielä hieman hienosäätöä.

Pientä hiomista vaille valmis

Yamahan MusicCast-sovellus on hyvin toimiva ratkaisu multiroom-järjestelmän tai langattoman kotiteatterijärjestelmän rakentamiseen. Sovelluksen monipuolisen sisältövalikoiman ansiosta siitä löytyy varmasti jokaiselle käyttäjälle kuhunkin tilanteeseen sopivaa kuunneltavaa musiikista erilaisiin internet-radioasemiin. Tulolähteen valitseminen ja vaihtaminen on sekin tehty suhteellisen helpoksi sekä loogiseksi.

MusicCast inputs
Kaiuttimen tulolähteeksi voidaan valita yksi monista vaihtoehdoista. Tarjolla on suoratoistopalveluita, Internet-radiokanavia sekä kaiuttimen omia liitäntöjä.

Bluetooth-välityksen viiveongelma lienee sovelluksen suurin miinuspuoli. Sekään ei tosin johdu suoranaisesti itse sovelluksesta, vaan pikemminkin itse Bluetooth-yhteyden ominaisuuksista. Eräs kulmakarvoja nostattava epäkohta on myös äänenvoimakkuuden säätäminen älypuhelimen omilla volume-painikkeilla; kyseiset painikkeet säätävät vain yhden kaiuttimen äänenvoimakkuutta, ja useamman kaiuttimen ollessa linkitettynä soivaan musiikkiin, ne säätävät vain master-laitteen äänenvoimakkuutta varsinaisen yleisvoimakkuuden sijasta.

Sovelluksessa on siis vielä hieman parantamisen varaa siellä täällä, mutta kaikki huomaamamme ongelmat ovat hyvin pieniä ja todennäköisesti korjattavissa ohjelmistopäivityksillä. Pääosin hienosti toimiva MusicCast-sovellus yhdistettynä Yamahan ammattiosaamiseen erilaisten äänentoistojärjestelmien valmistamisessa luovat joka tapauksessa todella vakuuttavan kokonaisuuden. Mikäli kotiin halutaan siis rakentaa multiroom-äänentoistojärjestelmää tai jopa langatonta kotiteatterijärjestelmää, Yamaha MusicCast -kaiutinmallisto sovelluksineen on tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.