Testissä 279 euron Huawei P Smart Z -älypuhelin – erikoisuutena esiin nouseva etukamera

Huawein P Smart -älypuhelimet ovat olleet Suomessa hyvin suosittuja viime vuosina. Etenkin vuoden 2018 P Smart menestyi täällä oivallisesti, ja myös P Smart 2019 on löytänyt tiensä monen suomalaisen taskuun.

Sarjan menestystä jatkamaan pyrkii Huawei P Smart Z, jonka myyntivaltteja ovat muun muassa kookas näyttö ja akku sekä alle 300 euron hintaluokassa perin harvinainen esiin nouseva etukamera. Puhelin tuli myyntiin Suomessa 15. heinäkuuta alkaen 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna 279 euron suositushinnalla.

Huawei P Smart Z:n värivaihtoehdot ovat sinertävä Sapphire Blue, musta Midnight Black sekä merellisen vihreä Emerald Green, jollainen arvostelukappaleemme on.

Huawei P Smart Z:n värivaihtoehdot.
Huawei P Smart Z:n värivaihtoehdot.

Huawei P Smart Z:n tekniset tiedot

  • Muovirakenne
  • 6,59 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (391 pikseliä tuumaa kohti)
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksi kameraa takana
    • 16 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
    • 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
  • Esiin nouseva 16 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Kirin 710F -järjestelmäpiiri
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin
  • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
  • 4 000 milliampeeritunnin akku (myyntipakkauksessa mukana 10 watin laturi)
  • Mitat 163,5 x 77,3 x 8,8 millimetriä
  • Paino 196,8 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio ja EMUI 9 -ohjelmisto

Hyvää Huawei P Smart Z:ssa

  • Monipuolinen älypuhelin. Huawei P Smart Z sisältää kaiken, mitä edulliselta älypuhelimelta voi toivoa. Mukana on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, suuri ja loveton näyttö, esiin mekaanisesti nouseva etukamera, USB-C-liitäntä ja NFC-yhteydet vaikkapa lähimaksua varten. Puhelimeen on ympätty valtavasti ominaisuuksia, joten kyseessä on monipuolinen paketti.
  • Loistava akku. Kyseessä ei ole tehokkain älypuhelin, ja vaikka näyttö onkin varsin kookas, riittää 4 000 milliampeeritunnin akku helposti aamusta iltaan. Omalla peruskäytölläni kaksikin vuorokautta oli vielä mahdollisuuksien rajoissa, minkä lisäksi puhelin latautuu nopeasti vajaassa kahdessa tunnissa.

Huonoa Huawei P Smart Z:ssa

  • Laatutuntuman puutteet. Huawei P Smart Z on kauttaaltaan muovinen, toki näyttölasia lukuun ottamatta. Rakenne ei vakuuta täysin, sillä esimerkiksi takakuori painuu hieman sisään sormella painettaessa, minkä lisäksi muovipinta kerää todella helposti sormenjälkiä. Esiin nouseva etukamera sen sijaan vaikuttaa lyhyen testin perusteella kestävältä.
  • Heikko hämäräkuvaus. Hämäräkuvaus ei missään tapauksessa ole Huawei P Smart Z:n ominta alaa. Kuvista tulee helposti todella pehmeitä, jopa maalausmaisia, eivätkä kuvat vakuuta edes puhelimen alle 300 euron hintaluokka huomioiden. Kamera on muutenkin ailahtelevainen kokonaisuus.

Monipuolisesti kaikkea

Huawei P Smart Z:n takaosassa on kaksi erisävyistä osiota.
Huawei P Smart Z:n takaosassa on kaksi erisävyistä osiota.

Huawein tavoitteena P Smart Z:n kanssa vaikuttaa olleen varmistuminen siitä, että puhelimessa varmasti on jotakin jokaiselle. Tavoitteessa on myös onnistuttu, mukana kun on niin runsaasti erilaisia ominaisuuksia, että hintaluokassaan P Smart Z:aa monipuolisempaa puhelinta ei löydä, vaikka muutama haastaja rinnalle yltääkin.

Ulkoisesti P Smart Z on etenkin vihreänä hieno. Sen rakenne on näyttöä lukuun ottamatta kokonaan muovia, mikä yhtäältä rokottaa laatutuntumaa hieman, mutta toisaalta tarkoittaa sitä, että puhelin pysyy mukavasti kädessä liukumatta eikä ole herkkä särkymään lasin tavoin. Pääosin muovisuus ei ole mitenkään häiritsevää, mutta takakuori painuu kaikesta huolimatta hieman alas painettaessa. P Smart Z:n muotoilu puolestaan miellyttää silmää, ja etenkin takakuoren kaksi erisävyistä osiota luovat hienon yksityiskohdan muuten hyvin perinteisessä nykyajan älypuhelimessa.

Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat oikealla kyljellä.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat oikealla kyljellä.
Alhaalla ovat kuulokeliitäntä, USB-C-liitäntä ja perusvarma kaiutin.
Alhaalla ovat kuulokeliitäntä, USB-C-liitäntä ja perusvarma kaiutin.
SIM-korttipaikka ja esiin nouseva etukamera ovat ylälaidassa.
SIM-korttipaikka ja esiin nouseva etukamera ovat ylälaidassa.

Huawei P Smart Z on varustettu perin kookkaalla 6,59 tuuman IPS LCD -näytöllä, jonka tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä. Vaikka kuvaruutu iso onkin, ei puhelin tunnu kädessä valtavan suurelta ohuiden näytönreunusten ansiosta. Myös näytön tarkkuus on kohdallaan, eikä värintoistossa ja katselukulmissakaan ole enempää valittamista. Enimmäiskirkkaus ei riitä aurinkoisimpina päivinä, mutta toisaalta vähimmäiskirkkaus laskee todella alas, mistä on suuresti iloa etenkin iltaisin ja öisin. Näyttö on perushyvä, muttei erityinen myyntivaltti. Selviä puutteitakaan siinä ei kuitenkaan ole.

Huawei P Smart Z:n näyttö ajaa asiansa, ja reunukset ovat kapeat.
Huawei P Smart Z:n näyttö ajaa asiansa, ja reunukset ovat kapeat.

Pääosin hyvin tehtävistään suoriutuva kookas näyttö lupailee hyvää multimediakokemusta, ja videoiden ja suoratoistopalveluiden käyttö P Smart Z:lla onkin mukavaa. Huawein oma HiSilicon Kirin 710F -järjestelmäpiiri, tukenaan 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, takaa sen, että myös pelit pyörivät pääosin mallikkaasti.

Kirin 710 riittää suorituskyvyltään vielä kohtuullisen hyvin myös pelaamiseen. Myös muu käyttö on pääosin sujuvaa, joskin sovellusten moniajo aiheutti toisinaan tökkimistä. Kaikeksi onneksi P Smart Z ei kuumene käytössä, vaikka latauksen aikana puhelimen pinta alkaakin lämmetä.

Kuvakaappauksia P Smart Z:n EMUI 9 -käyttöliittymästä.
Kuvakaappauksia P Smart Z:n EMUI 9 -käyttöliittymästä.

Huawei P Smart Z julkaistiin luonnollisesti Android 9 Pie -ohjelmistolla ja Huawein omalla EMUI-käyttöliittymällä, jonka malliversio on arvostelun julkaisun aikaan 9.0.1. EMUI ei sisällä suuria yllätyksiä, vaan on pitkälti sama kuin muissakin Huawein malleissa tänä vuonna. EMUI:n vahvuuksia ovat parhaimmillaan erinomainen, tekoälyyn perustuva virransäästö sekä kattavat muokkausmahdollisuudet. Täksi vuodeksi lisätty liukueleisiin perustuva ohjaus toimii sekin mallikkaasti.

Huawei P Smart Z:n valttikortteja on erinomainen akunkesto. Kiinteä 4 000 milliampeeritunnin akku latautuu ripeästi ja, mikä tärkeintä, myös kestää pitkään. Esimerkiksi pelikäytössä virtaa riittää pidempiinkin sessioihin, eikä laturia varmasti tarvitse kantaa mukanaan kouluun tai töihin. Mukana toimitetaan teholtaan 10 watin laturi (5V / 2A).

Myös puhelimen takaosassa sijaitseva sormenjälkilukija on hyvä, luotettava ja ripeä toiminnassaan.

Kahden takakameran kaksijakoinen kuvauskokemus

Huawei P Smart Z:ssa on takana kaksi kameraa.
Huawei P Smart Z:ssa on takana kaksi kameraa.

Huawei P Smart Z sisältää takana viime vuosilta varsin tutun oloisen kaksoiskameran 16 megapikselin pääkameralla (f/1,8-aukko) ja 2 megapikselin syvyyskameralla (f/2,4-aukko), joka on mukana ainoastaan taustan sumennusta eli boke-efektiä luomassa. Tarvittaessa esiin nouseva etukamera puolestaan on kiinnostavampi ja tarkkuudeltaan 16 megapikseliä (f/2,0-aukko).

Liikkuvat osat ovat aina mahdollinen riskitekijä, mutta P Smart Z:n tapauksessa eihetta huoleen ei näyttäisi olevan. Huawein mukaan etukamera kestää vähintään 100 000 käyttökertaa ja jopa 12 kilon vääntövoiman, ja vakuutteluun on helppo uskoa. Käytännön testailussa etukameran kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia, eikä sen rakennekaan aiheuttanut ainakaan lyhyemmällä testijaksolla aihetta huoleen.

Etukamera ilmestyy tarvittaessa P Smart Z:n yläosasta.
Etukamera ilmestyy tarvittaessa P Smart Z:n yläosasta.

On selvää, ettei P Smart Z:n pääasiallinen painopiste ole valokuvauksessa. Kuvanlaatu puhelimen taka- ja etukameralla on pääasiassa hyvää, etenkin sopivassa valossa, mutta pienikin hämäryys laskee nopeasti tasoa. Tarina on alle 300 euron hintaluokassa varsin tuttu.

Parhaimmillaan kuvissa on riittävästi yksityiskohtia, ja boke-efekti toimii mukavanlaisesti. Kuvat kuitenkin harvoin onnistuvat ensi yrittämällä, ja etenkin dynamiikka on silloin tällöin hakoteillä. Kamera ei ole varsinaisesti huono, mutta kenties hienoinen pettymys, Huawei kun tunnetaan muun muassa laadukkaista kameroistaan.

P Smart Z:n kamera menettelee pääosin, mutta ei pärjää heikommissa olosuhteissa.
P Smart Z:n kamera menettelee pääosin, mutta ei pärjää heikommissa olosuhteissa.

Myös etukameran tarina on kaksijakoinen. Kameran paras ominaisuus on sen edelleen katseita kääntävä esiin nouseva rakenne, mutta itse valokuvat eivät häikäise. Varsinkin hitusenkaan haastavissa olosuhteissa yksityiskohdista tulee helposti pehmeitä, ja esimerkiksi vastavalossa hatarasti toimiva valotus tekee kuvien taustasta turhan vaaleita. Sosiaalisen median käyttöön kuvat ovat kuitenkin tarpeeksi korkeatasoisia, niin etu- kuin takakameralla.

Kameran käyttöliittymä on monipuolinen ja kuvaustiloja on runsaasti.
Kameran käyttöliittymä on monipuolinen ja kuvaustiloja on runsaasti.

Ei Huawei P Smart Z kamerana huono ole, muttei erityisen hyväkään. Kyseessä on osa-alue, jolla P Smart Z ei menetä peliä kilpailijoitaan vastaan, mutta ei varsinaisesti saavuta etulyöntiasemaakaan. Hintaluokassa on myös monipuolisempia vaihtoehtoja.

Huawei P Smart Z – hintansa arvoinen hankinta?

Vihertävä Emerald Green -väri on kiehtova.
Vihertävä Emerald Green -väri on kiehtova.

Huawei P Smart on nyt saatavilla 279 euron hintaan, mutta jo syksyn aikana hinta mitä luultavimmin laskee hiukan, ainakin mikäli aikaisempien mallien hintakehityksestä voi mitään päätellä.

Kyseessä on hienoinen päivitys aiempaan P Smart 2019 -malliin. Järjestelmäpiiri on hieman tehokkaampi, akku kookkaampi ja näyttö huomattavasti suurempi, mutta kameraan olisi toivonut lisäksi esimerkiksi ultralaajakulmakameraa, jonka monet kilpailijat jo sisältävät.

Kovimpia haastajia Huawei P Smart Z:lle ovat muun muassa noin 290 euron Nokia 7.1, 250 euron Samsung Galaxy A40 ja 299 euron Galaxy A50 AMOLED-näyttöineen sekä Huawein sisarbrändi Honorin 299 euron Honor 20 Lite.

Huawei P Smart Z:n suurin valttikortti tällä hetkellä on sen suuri 6,59-tuumainen näyttö yhdistettynä silti mainioon akunkestoon. Valokuvaus taas ei ole P Smart Z:n vahvin osa-alue, ja ailahtelevan kuvanlaadun lisäksi laajakulmakameran puute saattaa harmittaa monia.

Pitkälti kyse on jälleen mielipiteistä. Alle 300 euron hintaluokassa joutuu luonnollisesti karsimaan jollakin osa-alueella, ja tämä on tosiasia myös monipuolisesti varustellussa Huawei P Smart Z:ssa. Esimerkiksi runsaasti mobiilipelaamista harrastavalle multimediakäyttäjälle kyseessä on kuitenkin kelpo valinta.

Alla esimerkkikuvia Huawei P Smart Z:lla ja automaattiasetuksilla.