IPhone 7 vai Galaxy S7? Näin teet valinnan kahden huippupuhelimen välillä

Applen eilen esittelemän iPhone 7:n yksi pahimmista kilpailijoista on Samsungin lippulaivapuhelin Galaxy S7. Molemmat puhelimet tavoittelevat ostajia, jotka eivät tyydy edullisempiin malleihin. Valmistajien lippulaivapuhelimissa on pyritty tuomaan käyttäjälle kaikki uusimmat innovaatiot, nopea prosessoritekniikka ja tarkimmat mahdolliset näytöt.

Tämä vertailu on vasta alusta, koska emme ole vielä päässeet kokeilemaan uutta iPhonea käytännössä.

Erä 1: Muotoilu

Apple ja Samsung ovat tunnistettavasti erilaisia. Samsungin muotoilu muuttui runsas vuosi sitten, kun valmistaja esitteli Galaxy S6:n. Muovisuus poistui ja tilalle tuli lasia ja metallia.

Kauneus on katsojan silmässä. IPhone 7:n kalleimman mallin kiiltävä musta erottaa iPhonen monesta muusta puhelimesta. IPhonen muotoilu on säilynyt kuitenkin pitkälti kuutosmallin näköisenä lukuun ottamatta kadonnutta kuulokeliitäntää.

Muotoilullisesti Samsung Galaxy S7 on mielestämme aavistuksen kauniimpi ja kädessä vähemmän liukas kuin iPhone. Erä menee silti tasan.

Voittaja: Tasapeli

Erä 2: Näyttö

Samsungia on vaikea päihittää sen vahvimmalla alueella eli näytöissä. IPhone 6s jäi pahasti jälkeen lähes kaikkia kilpailijoitaan näytön tarkkuudessa. Galaxy S7:n 5,1-tuumaisen näytön tarkkuus on peräti 2560 x 1440 pikseliä. Puhelimessä on Always on -toiminto, joka näyttää ilmoitukset näytöllä ilman näyttölukituksen avaamista.

IPhone 7 ei tuo suurta helpotusta puhelimen näytön tarkkuuteen. Laitteen 4,7-tuumaisen näytön tarkkuus on "vain" 1334 x 720 pikseliä ja pikselitiheys on verrattain vaatimaton, joten erä menee kirkkaasti Samsungille.

Voittaja: Samsung

Erä 3: Prosessori ja muistin määrä

Samsung käyttää Galaxy S7:ssä omaa Exynos-prosessoria (Euroopassa myytävät mallit). Puhelimessa on 4 gigatavua keskusmuistia ja sisäistä 32 gigatavun tallennustilaa voi kasvattaa 256 gigatavun muistikortilla.

Apple käyttää iPhone 7:ssä omaa A10 Fusion -prosessoria, joka on valmistajan mukaan 40 prosenttia nopeampi kuin iPhone 6s-mallissa.

IPhonen etuna on ollut aina iso fyysinen tallennusmuisti. Nyt sitä saa enimmillään 256 gigatavua.

Vaikka Samsungin prosessori todennäköisesti voittaa Applen prosessorin paperilla, se ei tarkoita että Galaxy S7 olisi nopeampi käytössä. Applen sovellukset on optimoitu käyttämään iPhonen suorituskykyä mahdollisimman tehokkaasti, joten iPhone menestyy yleensä hyvin sovellusten latausnopeutta mittaamissa testeissä. Tämän vuoksi julistamme erän tasapeliksi. 

Voittaja: Tasapeli

Erä 4: Kamera

Tämä erä on tiukka, koska iPhonen kamera on sen ohjelmistollisesta yksinkertaisuudestaan huolimatta ollut aina erinomainen. Samsung Galaxy S7 on yksi markkinoiden parhaista, kun puhutaan kuvauksesta vähäisessä valaistuksessa. Samsung käyttää kaksoispikseliteknologiaa (dual pixel), jonka ansiosta kennon pienemmällä koolla saavutetaan kilpailijoita parempi kuvan laatu. Samsung Galaxy S7 tallentaa videokuvaa 4K-tarkkuudella ja laitteessa on optinen kuvanvakaaja, josta on hyötyä kuvattaessa hämärässä.

IPhone 7:n kameraa on parannettu edeltäjästään. Harmillista on se, että paras kamera löytyy malliston kalleimmasta iPhone 7 Plus -mallista. Siinä on kaksi 12 megapikselin kamerakennoa, joista toisella voi kuvata laajakulmakuvia. Toisessa kamerassa on 2-kertainen optinen zoom ja vakuuttava f/2,8 aukkosuhde. Telelinssin avulla kuviin saadaan lisää syvyysvaikutelmaa, mikä puolestaan vie mobiilikuvausta asteen enemmän kohti järjestelmäkameroita.

IPhone 7:n kaikissa malleissa on nyt optinen kuvanvakaaja, mikä parantaa entisestään vakuuttavan kameran kuvanlaatua. 

Kameravertailun tuloksen julistaminen on vielä mahdotonta, koska emme ole päässeet kokeilemaan iPhonea käytännössä. Ominaisuuksien perusteella iPhone 7 Plus on vahvoilla. Jos vertailukohteena on iPhone 7:n perusmalli, taisto on tasainen. Mielenkiintoa iPhonen kuvausominaisuuksia kohtaan lisää myös laitteen 7 megapikselin selfie-kamera.

Voittaja: Ratkaisematon

Erä 5: Akku

Apple ei ole koskaan pärjännyt erityisen hyvin iPhonen akun kestoa mittaavissa vertailuissa. Sony ja Samsung ovat vieneet niissä pidemmän korren. Edellisen iPhone 6s:n akku oli varsin vaatimattoman kokoinen kilpailijoihinsa nähden. Android-puhelimet ovat tarjonneet myös tehokkaampia virransäästöominaisuuksia.

Galaxy S7:n akun koko on 3000 milliampeerituntia. Apple ei ole kertonut iPhone 7:n akun kokoa mutta on luvannut, että siinä riittää potkua yli tunnin pidempään käyttöön. Tällöin akun koko on arviolta noin 2000 milliampeerituntia. On oletettavaa, ettei Galaxy S7:n ja iPhone 7:n akun kestossa ole käytössä merkittävää eroa.

Voittaja: Tasapeli

Erä 6: Hinta

IPhone 7 on kaikkea muuta kuin edullinen puhelin. Sen hinta Suomessa on alkaen 779 euroa (32 Gt). Kallein 256 gigan malli maksaa 999 euroa.

Galaxy S7:n hinta on selvästi edullisempi. Laitteen saa tällä hetkellä noin 700 eurolla.

Lopputulos

Paperilla Galaxy S7:n ominaisuudet näyttävät iPhonea paremmilta, mutta se ei kerro koko totuutta. Jos näytön tarkkuutta ei oteta lukuun, laitteet ovat varsin tasaväkisiä. Pitkälti ostopäätöksen ratkaisee se, kummasta käyttöliittymästä pitää enemmän. Joitakin käyttäjiä voi häiritä se, ettei iPhone 7:ssä ole enää perinteistä kuulokeliitäntää.