Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Raportti: Tällaista uudenlaista mobiililaitetta Microsoft kehittää

Microsoftin on tiedetty suunnittelevan paluuta mobiililaitemarkkinoilla uudenlaisella laitteella. Nyt Windows Central -sivusto on jälleen taustoittanut lähteidensä perusteella, mitä Microsoftilla oikein on kehitteillä.

Tavallisten älypuhelinten markkinoilta Microsoft on poistunut. Lumioiden myynti on ajettu alas pikku hiljaa viimeisen vuoden aikana, samoin kuin myös Windows 10 Mobilen kehitystyö – sille on luvassa enää virhekorjauksia ja muita pieniä yhteensopivuuspäivityksiä, mutta ei merkittäviä uusia toimintoja.

Näin ei ole yllättävää, että Microsoftin tuleva mobiililaitekaan ei tule perustumaan Windows 10 Mobilelle, vaan uudelle versiolle täydestä Windows 10 -käyttöjärjestelmästä. Windows Centralin mukaan Microsoftin laite voisi hyödyntää Windows Core OS -ydintä sekä uutta CShelliä, joka mahdollistaa mukautuvan käyttöliittymän erilaisiin – ja mahdollisesti muuntautuviin laitteisiin.

Muuntautuminen olisikin yksi Microsoftin kehittämän laitteen avainominaisuus. Lähteiden mukaan Andromeda-nimellä tunnettu prototyyppilaite olisi taittuvaa mallia: kiinni taitettuna se mahtuisi taskuun ja avaamalla siitä tulisi muistikirjamainen tabletti. Tosin Windows Centralin lähteet eivät ole vielä pystyneet paljastamaan, onko laitteessa kaksi erillistä vai yksi taipuva näyttö. Muista laitevalmistajista esimerkiksi ZTE esitteli hiljattain oman Android-käyttöjärjestelmällä ja kahdella näytöllä varustetun taittuvan Axon M -laitteensa. Microsoftin laite voisi muistuttaa sen aikanaan esittelemää Courier-konseptia.

Microsoftin laitteessa erityistä huomiota oltaisiin kiinnitetty kynätoimintoihin sekä Windows Ink -piirtotoimintoihin. Laite toimisi myös puhelimena, mutta se ei Windows Centralin mukaan olisi keskeinen painopiste laitteessa. Kaiken kaikkiaan Microsoft todennäköisesti pyrkii asemoimaan uutuutensa muuten kuin suoraksi älypuhelinten kilpailijaksi. Älypuhelimen sijaan laite voisi olla ennemminkin ”digitaalinen taskumuistikirja”.

Varmaa Microsoftin kehittämän uuden laitteen markkinoilletulo ei vielä ole. Lisäksi myös sen yksityiskohdat ovat vielä säilyneet hämärän peitossa. Toistaiseksi ei vielä tiedetä laitteen nimeä, hintaa, tarkkaa kokoa ja ulkonäköä eikä teknisiä ominaisuuksia. Laitteen pitäisi kuitenkin perustua ARM-suorittimelle eli sisältää todennäköisesti Qualcommin tuleva huippujärjestelmäpiiri.

Microsoftin aikatauluksi laitteelle kerrotaan ”joskus vuoden 2018 aikana”, jos laite nyt lopulta markkinoille tulee.