Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhu: iPhone 8:n suurin uudistus paljastui jo?

Apple on patentoinut yhden tekniikan ominaisuudelle, josta odotetaan yhtä seuraavan iPhonen keskeisimmistä uudistuksista: osana näyttöä toimiva sormenjälkitunnistin.

Useampien aiempien vahvojen huhujen mukaan Apple olisi tulevassa iPhone 8:ssa (tai mitä se lopulta saakaan nimekseen) ottamassa käyttöön OLED-näyttöteknologian, näytön samalla vallatessa koko laitteen etupuolen. Tämän on raportoitu tarkoittavan myös sormenjälkitunnistimen integroitumista näyttöön.

Applelle tänään myönnetty, jo syyskuussa 2014 haettu ja AppleInsiderin ensimmäisenä huomaama patentti käsittää tekniikan, jolla sormen tunnistus onnistuu näytön läpi.Applen patentin otsikko mainitsee ”kapasitiivisen sormenjälkianturin elektrostaattisella linssillä”.

Apple käyttää elektostaattisia linssejä vähentämään sormenjäljestä tunnistettavien jälkien puuroutumista, kun sormen ja lukijan välissä on etäisyyttä. Nämä Applen elektrostaattiset linssit ovat käytännössä yksi tai useampia kerros kuvioituja, sähköä johtavia kerroksia. Toimiessaan nämä linssikerrokset voivat muodostaa tai taittaa sormenjäljestä tulevaakuvaa, niin että se pysyy terävänä sormenjälkilukijan tunnistettavaksi kulkiessaan näytön läpi.

Periaatteessa on mahdollista, että Apple hyödyntäisi patentin kuvailemaa teknologiaa jo nykyisinkin Touch ID -kotipainikkeissaan tunnistuksen parantamiseksi, mutta patenttihakemuksessa mainitaan erityisesti elektrostaattisten linssien käyttö korjaamaan näytön häiritsemää sormenjäljen välittymistä.

Mitä todennäköisimmin Applen tuleva sormenjälkitunnistin tulee vaatimaan myös useita muita teknisiä ratkaisuja nyt esillä olevan yhden osa-alueenlisäksi.

Ainakin tässä patenttihakemuksessa mukana on vielä Applen jo nykyisin käyttämä tunnistuksen aktivoivan ja sormelle sähköä välittävän renkaan tarve tunnistimen ympärillä. Sen huomaamattomammaksi tekeminen osana näyttöä olevaa sormenjälkitunnistinta vaatinee vielä myös uutta tekniikkaa, arvellaan myös AppleInsiderilla.