Asus Zenbook UX325JA - Nopea ja luotettava työläppäri

Asus jatkaa Zenbook-mallistoaan 13-tuumaisella UX325-mallilla. Kyseessä on käytännössä UX425-malli pienemmässä koossa, eli toisin sanoen luotettava ja kevyt kannettava tietokone, jossa on panostettu mm. akunkestoon.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Ei sormenjälkitunnistinta
  • USB-liitäntöjen määrä ja muoto

Asus on jo vuosikaudet valmistanut Zenbook-mallistossaan markkinoiden ohuimpia ja kevyimpiä kannettavia tietokoneita, eikä UX325 ole poikkeus. Tämä uudenkarhea läppäri painaa kevyimmillään vain 1,07 kg ja on paksuudeltaan vain 1,39 cm. Valmistajansa mukaan tämä tekee UX325:sta maailman ohuimman kannettavan tietokoneen, jossa on täysi sarja I/O-liitäntöjä. Tietokone on siis helppo kantaa mukana kutakuinkin mihin tahansa ilman, että sen olemassaoloa edes välttämättä huomaa.

Itse liitäntöjen puolesta voidaan sanoa, että UX325:stä löytyy kutakuinkin kaikki tarpeellinen, muttei juuri muuta. Toki suurempi määrä liitäntöjä tarkoittaisi sitä, että UX325:stä ei saataisi rakennettua näin ohutta. Plussapisteitä tämä tietokone kerää kuitenkin HDMI-liitännästä sekä MicroSD-kortinlukijasta. Näiden lisäksi UX325:stä löytyy myös perinteinen USB-A-liitin sekä kaksi USB-C-liittimet, joista toisessa on myös Thunderbolt 3 -tuki. Kuulokeliitäntää tietokoneessa ei ole, mutta Asus tarjoaa tietokoneen mukana USB-C-liittimeen kytkettävää adapteria, jonka toisessa päässä tämäkin liitäntä löytyy. Edellä mainittujen liitäntöjen lisäksi UX325:stä löytyy myös Bluetooth 5.0 sekä Wi-Fi 6 (802.11ax) langattomien liitäntämahdollisuuksien saralla.

Painonsa ja mittojensa lisäksi myös UX325:n akku on aika lailla omaa luokkaansa; Asus lupaa tälle mallille jopa 22 h akunkestoa. Toki akku kuluu nopeammin esimerkiksi verkkoa selaillessa, mutta UX325:n kanssa ei missään tapauksessa tarvitse olla jatkuvasti huolehtimassa siitä, mistä lähin verkkovirtapistoke tietokoneen akun lataamista varten milloinkin löytyy. Sitä paitsi, mikäli akun varaus laskee epämukavalle tasolle, ei sen lataamiseenkaan tarvitse kuluttaa paljoa aikaa. Asus nimittäin lupaa, että UX325:n akun lataaminen nollasta 60:een prosenttiin kestää vain 49 minuuttia. Nopeallakin latauksella akkuun saa siis tarpeeksi virtaa pariksi tunniksi.

Käytön helpottamiseksi UX325-malliin on rakennettu mukaan taustavalaistu näppäimistö ja valmistajansa lanseeraama Ergolift-sarana. Ergolift-saranan ansiosta UX325:n näppäimistö kohoaa hieman tietokoneen näytön puolelta, kun tietokoneen avaa käytettäväksi. Näppäimistö itsessään on litteähkö, mutta painallukset tuntuvat silti selkeiltä ja tasapainoisilta verrattuna esimerkiksi Applen pienempiin Macbook-tietokoneisiin. Painikkeet ovat tosin hieman pienempiä verrattuna 14-tuumaisiin Zenbook-malleihin, mikä on toki loogista ottaen huomioon UX325:n pienempi pinta-ala. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että näppäimistö vaatii joiltakin käyttäjiltä hieman totuttelua, ennen kuin kirjoittaminen sujuu nopeasti ja intuitiivisesti.

Nopeaa toimintaa päivittäisessä käytössä

UX325-malleja on saatavilla erilaisilla ominaisuuksilla. Testaamassamme laitteessa jylläsi sisällä tehokkain prosessori, joka kyseiseen mallistoon on saatavilla (Intel core i7-1065G7). Vaihtoehtoina i7:lle ovat saman valmistajan i5-1035G7 sekä i3-1005G1. Intel Core i7:n taajuus on standardina 1,30 GHz, ja siitä saa maksimissaan 3,90 GHz irti ns. Turbo Boost -ominaisuudella. Tämä yhdistettynä 16 Gb:n RAM-muistiin (LPDDR4X 3200MHz) varmisti, että tiedostojen avaaminen, netin selaaminen ja muut perusaskareet tietokoneella hoituivat erittäin vikkelästi, eikä turhaa odottelua tarvinnut juuri kestää. Säilömuistiakin testaamastamme mallista löytyi teratavun verran, ja vieläpä NVMe 3.0 M.2 SSD -tyyppisenä. Tämän ansiosta esimerkiksi tietokoneen käynnistyminen ei myöskään kestänyt kauaa. Säilömuistia kyseiseen mallistoon on saatavilla jopa kahden teratavun verran.

Muita hyviä ominaisuuksia tietokoneessa ovat mm. aktiivinen jäähdytys, infrapunakamera kasvojen tunnistamista varten, sekä Harman/kardonin sertifioima äänentoisto. Aktiivisen jäähdytyksen ansiosta tietokoneen elinikä pitenee ja luonnollisesti myös tietokoneen ylikuumentuminen on epätodennäköisempää, mikä lisää myös käyttömukavuutta sekä yhtäjaksoista käyttöaikaa. Tuuletin ei kuitenkaan pitänyt juurikaan ääntä normaalissa käytössä, vaan vasta noin kymmenen HD-tasoisen videon toistaminen samaan aikaan sai sen pyörimään tarpeeksi äänekkäästi, että sen saattoi kuulla normaalissa toimistoympäristössä.

UX325:n infrapunakameran ansiosta Windowsiin kirjautuminen on helppoa, sillä kyseinen kamera toimii kasvojen tunnistajana, mikä voidaan määrittää yhtenä kirjautumismenetelmänä Windows Hello -tuen ansiosta. Entistäkin hyödyllisemmän tästä ominaisuudesta tekee se, ettei UX325:ssa ole sormenjälkitunnistinta, joka voisi myös toimia Windows Hello -tuen kautta kirjautumisvaihtoehtona Windowsiin.

UX325:n näytössä on FullHD-tarkkuus sekä anti-glare-pinta, jonka ansiosta erilaisista valonlähteistä aiheutuvat heijastukset eivät juurikaan haittaa tietokoneen käyttöä. Näytössä on myös laaja katselukulma, ja sen reunat ovat hämmästyttävän ohuet. Tämä antaa näytöstä jo itsessään laadukkaan vaikutelman, ja se lisää käyttömukavuutta entisestään. Näytön kirkkaus on valmistajan mukaan 300 nittiä, mikä mahdollistaa mukavan käytettävyyden myös vahvemmin valaistuissa ympäristöissä. Mikäli tämä ei kuitenkaan tunnu riittävän, kyseistä mallia saa myös 450:n nitin kirkkaudella varustetulla 1W-näytöllä.

UX325:ssa ei ole erillistä näytönohjainta, vaan visuaalisesta suorituskyvystä vastaa Intel Iris Plus Graphics, eli prosessoriin integroitu näytönohjain. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että UX325-mallit eivät juurikaan pysty pyörittämään varsinkaan raskaita tai visuaalisesti vaativia pelejä tai videoeditointiohjelmia. Toisaalta tämä tuskin onkaan ollut valmistajan tarkoitus, sillä näissä malleissa tärkeimmät keskittymisen kohteet ovat selkeästi olleet muualla, kuin peli- tai videoeditointikäytössä.

Kenelle?

Asus Zenbook UX325, kuten monet muutkin Asuksen Zenbook-mallit, on tarkoitettu kevyehköön työ- ja kotikäyttöön, mutta suoriutuu saamistaan tehtävistä erittäin vikkelästi. Nämä mallit ovat siis luotuja käyttäjälle, joka kuljettaa tietokonetta mukanaan ja tarvitsee nopean sekä luotettavan tietokoneen työkaluksi päivittäisiin tehtäviinsä, ja miksei vapaa-ajallekin esimerkiksi videoiden katselemiseen tai kevyeeseen pelaamiseen. UX325:ä ei voi kuitenkaan suositella raskaampaan multimediakäyttöön, kuten pelikoneeksi tai ammattitason kuvan- tai videonkäsittelyyn.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.