Ergonomia: Näin laitat työasennon ja työskentelytavat kuntoon

Kotona työskentelevällä ei ehkä ole samanlaisia työvälineitä, mitä toimistolla. Lue tästä vinkit siihen, kuinka työasennon saa laitettua kuntoon myös kotona.

Hyvä ergonomia on tärkeää tietokoneen ääressä työskentelevälle. Turhat käynnit fysioterapeutilla ovat vältettävissä, kun pitää työasennosta huolta ja käyttää oikeita välineitä oikein tavoin.

Oikeiden välineiden lisäksi on tärkeää pitää huolta myös työn oikeasta rytmityksestä.

Oman työpisteen parantaminen kannattaa aloittaa tuolista. Tuolin pitäisi mahdollistaa hyvä työskentelyasento selkä suorana ja jalat lattialla tuettuna. Ristiselän olisi hyvä olla tuettuna. Kyynärnojien pitäisi antaa hartioiden olla tuettuna, mutta rentoina. Kyynärpäihin pitäisi saada 90 asteen kulma, jolloin kädet ovat rentona näppäimistöllä.

Hyvä perusasento on tärkeää, mutta lähes yhtä tärkeää on pitää taukoja ja liikkua tarpeeksi myös tietokoneella työskennellessä. Noin kerran tunnissa olisi hyvä nousta ylös ja aktivoida kehoa kunnolla. Ja noin vartin välein kannattaisi hieman aktivoida hartioita ja korjata asentoa.

Oheislaitteet myös kuntoon

Oheislaitteilla on iso osa ergonomiassa. Kannettavan äärellä kyyristely ei tee hyvää, vaan pöydälle kannattaa hankkia erillinen näppäimistö ja hiiri. Myös näyttö on hyvä päivittää erilliseen isompaan ruutuun, jota voi säädellä paljon paremmin kuin pelkkää kannettavan ruutua.

Näytön tulisi olla sellaisella korkeudella, että sen yläreuna on katseen tasolla. Näin katse on normaalisti suunnattuna hieman alaviistoon. Jos näytön oman jalan säädöt eivät riitä, VESA-standardin kiinnityksellä toimivat lisäjalat tai näyttötelineet auttavat hyvän asennon löytämisessä.

Hiirelle on oheislaitteista kaikista eniten ergonomisia vaihtoehtoja. Pystyhiiri pitää ranteen neutraalissa asennossa ja on tämän takia tavallista hiirtä ergonomisempi. Pallohiiri taas mahdollistaa ranteen pitämisen paikallaan, kun kursori liikkuu peukalolla ohjailtavalla pallolla.

Jutun taustaksi on haastateltu Työterveyslaitoksen erityisasiantuntijaa Elina Östringiä.

Lue myös:
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa
CES 2021: HP esitteli oheislaitteita kotitoimistolle
CES 2021: HP esitteli uusia kannettavia ensisjaisesti etä- ja monipaikkatyöskentelyyn
CES 2021: Lenovo julkaisi liudan ThinkBook-kannettavia