CES 2021: AMD esitteli uudet suorittimet kannettaviin

AMD esitteli toimitusjohtajansa Lisa Sun johdolla pitkän listan uusia Ryzen 5000 -sarjan suoritinratkaisuja erilaisille kannettaville tietokoneille.

AMD tuo uusien suoritinratkaisujen myötä pöytäkonemarkkinoilla viime syksyllä säväyttäneen Zen 3 -prosessoriarkkitehtuurin saataville myös kannettaviin. Yhtiö on saavuttanut aiempia vuosia paljon tasapäisemmän aseman kilpailevan suoritinvalmistajan Intelin kanssa myös kannettavien markkinoilla. Uusia suorittimia nähdään yhä useammissa kannettavissa ja monissa hintaluokissa.

Koko mobiiliprosessorien kattaus on tällä tietoa yhteensä 13 eri suoritinvaihtoehtoa. Tehokkaimpia 35 ja yli 45 watin TDP-arvon malleja kuuluu Ryzen 9 -sarjaan neljä.

AMD:n CES 2021 -tapahtumassa esittelemät suorittimet
Kuvassa taulukko AMD:n CES 2021 -tapahtumassa julkistamista prosessoreista.

Näistä tehokkain on 4,8 gigahertsiin yltävä Ryzen 9 5980HX. Kyseessä on pelikannettaviin ja muihin erittäihin tehokkaisiin kannettaviin tarkoitettu kerroinlukoton prosessori. Tätä prosessoria voisi siis ylikellottaa kannettavan jäähdytyksen niin salliessa. Kaikki Ryzen 9 -sarjan prosessori ovat myös H-päätteisiä ja siten kuuluvat tehokkaimpaan prosessoriluokkaan. Kaikissa on yhteneväisesti kahdeksan prosessoriydintä ja 16 säiettä.

H-luokaan kuuluu myös kaksi muuta kahdeksanydinprosessoria, jotka ovat osa Ryzen 7 -sarjaa. Näille ilmoitetaan enintään 4,4 gigahertsin kellotaajuus. H-luokituksen pienitehoisimmat vaihtoehdot ovat kaksi Ryzen 5 -sarjan vaihtoehtoa, joissa on kuusi ydintä ja 12 säiettä. Myös kellotaajuus on muuta luokkaa alhaisempi 4,2 gigahertsiä. Mainitut kellotaajuudet ovat AMD:n ilmoittamia Boost-kellotaajuuksia.

Myös virtapihejä vaihtoehtoja

Virta- ja lämpöpihiin U-luokitteluun kuuluu viisi eri prosessoria. Näillä kaikilla on 15 watin TDP-arvo. Näin ollen nämä prosessorit ovat soveltuvia käytettäväksi ohuemmissa ja pienemmissä kannettavissa.

Tarjolla on kaksi kahdeksanydinprosessoria Ryzen 7 -sarjaan, kaksi kuusiydinprosessoria Ryzen 5 -sarjaan ja yksi neliydinprosessori Ryzen 3 -sarjaan.

AMD kertoo U-luokituksen prosessorien yhden ytimen suorituskyvyn kasvaneen parhaimmillaan 16 prosenttia edellisestä sukupolvesta ja kaikkien ytimien suorituskyvyn kasvaneen 14 prosenttia.

AMD:n kannettavien portfolio ja Lisa Su
AMD aikoo saada markkinoille yhä enemmän kannettavia yhtiön suorittimilla.

AMD:n uusia suorittimia sisältävät kannettavat tulevat myyntiin aikaisintaan helmikuussa. AMD:n mukaan luvassa on ainakin 150 eri mallia eri valmistajilta.

Lue myös:
CES 2021: Intel esitteli uusien mobiiliprosessoriensa suorituskykyä: Suunnitelmissa uudenlaiset ultrakevyet pelikannettavat
Lenovo julkisti IdeaPad 5G -läppärin, P11-tabletin ja muita uutuuksia
Lenovo julkisti ThinkReality A3 Smart Glasses -älylasit – voivat esittää jopa viisi virtuaalinäyttöä
Lenovo julkaisi ensimmäisen taittuvan kannettavan: Thinkpad X1 Fold
Testi: Lenovo Thinkpad T15G Gen1: Tehokannettava töihin ja vapaalle

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta