Testi: JBL Reflect Flow Pro – kestävät ja monipuoliset napit

Syyskuussa julkaistut JBL Reflect Flow Pro -kuulokkeet tuovat omaa rauhaa treenaamiseen ja arkeen loistavalla vastamelutekniikallaan.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Ajoittaisia Bluetooth-paritusongelmia

JBL uutisoi syyskuussa uusien JBL Reflect Flow Pro -kuulokkeidensa julkaisusta yhdessä muutaman muun mallin kanssa. Vajaan kuukauden myöhemmin kauppojen hyllyihin ennättäneitä Flow Pro -kuulokkeita JBL ylisti muun muassa niiden IP68-luokituksen, jopa 30:n tunnin käyttöajan sekä puheluita selkeyttävien kuuden eri mikrofonin johdosta.

Flow Pro with case

Reflect-mallisarjan kuulokkeet ovatkin tarkoitettu pääasiassa urheillessa käytettäväksi. Näin ollen yllä mainittujen ominaisuuksien pieni hehkuttaminen on täysin oikeutettua. Niiden lisäksi Flow Pro -kuulokkeet tarjoavat käyttäjälleen paranneltua korviin istuvuutta, tukea Google Assistantille ja Amazon Alexalle sekä neljää eri värivaihtoehtoa. Lähtöhinnaksi Flow Pro -kuulokkeille JBL julisti kyseisessä tiedotteessaan 179 euroa.

Saadaksemme paremman käsityksen Flow Pro -kuulokkeista, niiden ominaisuuksista ja ennen kaikkea niiden hinta-laatusuhteestaan, saimme Teknaville kyseiset kuulokkeet testattavaksi.

Helppoa sovittaa korviin

Flow Pro -kuulokkeiden pakkauksesta voidaan itse kuulokkeiden lisäksi löytää latauskotelo sekä -johto. Myös kuulokkeiden pehmusteita sekä tukia löytyy pakkauksesta kattava valikoima; pehmusteita on kolmea eri kokoa ja tukia neljää eri kokoa. Tällaisilla varusteilla on vaikeaa löytää sellaista yhdistelmää, jolla Flow Pro -kuulokkeet eivät sopisi kenen tahansa korvaan. Mikäli taas oikeanlaisia pehmusteita ja tukia ei käytetä, voi kuulokkeiden käyttäminen tuntua epämukavalta, ja ne saattavat jopa pudota käyttäjän korvista todella herkästi. Tästä syystä oikeanlaisen pehmusteiden ja tukien yhdistelmän löytämiseen kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa ja vaivaa.

Flow Pro -kuulokkeet eivät juurikaan vaadi varsinaista käyttöönottoa, sillä monien muidenkin Bluetooth-kuulokkeiden tavoin ne voidaan yhdistää älylaitteeseen heti, kun ne otetaan ulos pakkauksestaan. JBL on kehittänyt kuitenkin sovelluksen, jonka kautta kyseisten kuulokkeiden käyttöönottoon löytyy tarvittaessa myös apua. JBL Headphones -sovellus tarjoaa muun muassa kuulokkeiden käyttöönottoon sekä käyttöön liittyviä vinkkejä. Hyvä esimerkki tästä on aiemmin mainittuun oikeiden pehmusteiden ja tukien löytämiseen tarkoitettu Check my best fit -ominaisuus. Kyseinen testi soittaa kuulokkeista pienen pätkän musiikkia tarkistaakseen kuulokkeiden istuvuuden käyttäjän päähän, ja kertoo onko istuvuuden parantamiselle tarvetta.

Paras käyttökokemus sovelluksen kautta

Flow Pro -kuulokkeet sopivat erittäin mukavasti korviin, mikäli kullekin käyttäjälle oikeanlaiset pehmusteet sekä tuet ollaan löydetty ja kiinnitetty kuulokkeisiin. Tällöin kuulokkeet eivät paina korvia, eikä niitä saa putoamaan korvista ainakaan kovinkaan helposti.

Molempien kuulokkeiden ulkokuoreen on upotettu kosketuspainikkeet, joita painamalla käyttäjä voi hallita soitettavaa musiikkia sekä vaihtaa käytössä olevaa vastamelutilaa. Tällä tavoin vastamelutiloja voidaan vaihdella täyden melunpoiston, Talk Through -tilan ja Smart Ambient -tilan välillä, ja melunpoisto voidaan myös kytkeä kokonaan pois päältä.

Flow Pro with case 2

Kuulokkeiden eri ominaisuuksien hallinta onnistuu JBL Headphones -sovelluksen kautta. Sovelluksessa voidaan esimerkiksi määrittää puhelimen ja kuulokkeiden välisen Bluetooth-yhteyden tyyppi niiden käyttötavan mukaan; Video Mode varmistaa äänen ja videokuvan synkronoitumisen videosisältöä katseltaessa, kun taas Audio Mode tehostaa kuunneltavan musiikin äänenlaatua. Näiden lisäksi Bluetooth-yhteyden vakaus voidaan asettaa etusijalle, mistä on erityisesti hyötyä sellaisissa paikoissa, missä puhelimen ja kuulokkeiden välinen yhteys saattaisi pätkiä esimerkiksi suuren väenpaljouden tai langattomien signaalien häiriötekijöiden takia.

Toinen JBL Headphones -sovelluksesta löytyvä, todella hyödyllinen ominaisuus on Find My Buds. Tällä ominaisuudella esimerkiksi asuntoon hukkunut, irtonainen kuuloke voidaan löytää näppärästi äänen perusteella. Painamalla Find My Buds -valikossa jomman kumman kuulokkeen kuvaa kyseinen kuuloke toistaa kimeää ääntä kovalla äänenvoimakkuudella. Tämä ääni on helppo kuulla ainakin sisätiloissa jopa silloin, kun ääntä soittava kuuloke on esimerkiksi sohvalla tyynyn alla. 

JBL Headphones -sovelluksesta löytyy myös paljon vinkkejä kuulokkeiden käytettävyydestä sekä vaikuttava määrä räätälöintimahdollisuuksia muun muassa kuulokkeiden kosketuspainikkeille. Kosketuspainikkeiden toimintoja voidaan muuttaa yllä mainituista tehdasasetuksista esimerkiksi säätämään soitettavan musiikin äänenvoimakkuutta. Näin ollen Flow Pro -kuulokkeista on helppoa tehdä juuri itselle sopivat kuulokkeet myös käytettävyyden puolesta.

Monipuoliset vastameluominaisuudet

Flow Pro -kuulokkeiden aktiivinen melunpoisto toimii todella hyvin. Toki yleisesti ottaen nappikuulokkeiden niin kutsuttu passiivinen melunpoisto auttaa pitämään ylimääräiset hälyäänet poissa käyttäjän tärykalvoilta, mutta aktiivisen melunpoiston lisääminen nappikuulokkeisiin auttaa käyttäjää uppoamaan hiljaisuuteen aivan omalla tavallaan.

Täyden melunpoiston lisäksi Flow Pro -kuulokkeista löytyy myös kaksi muuta vastamelutilaa. Toinen näistä on Smart Ambient -tila, joka toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi Sonyn vastamelukuulokkeiden Ambient Sound -tila tai Bose QC45:n AWARE-tila. Smart Ambient -tilassa Flow Pro -kuulokkeet aktivoivat kuulokkeiden ulkopuolella olevat mikrofonit päästääkseen läpi tietynlaiset ympäristön äänet, kuten esimerkiksi autojen ja muun liikenteen aiheuttamat sellaiset. Tällöin esimerkiksi kaupungilla liikuttaessa käyttäjä pysyy tietoisena ympäristöstään, mutta tarpeeton taustamelu pysyy silti poissa kuunneltavan musiikin tieltä.

JBL Headphones screenshot2

Toinen vastamelutila Smart Ambient -tilan lisäksi on niin kutsuttu Talk Through -tila, joka korostaa käyttäjän ympäriltä kuuluvaa puheääntä. Talk Through -tilan ansiosta esimerkiksi kaupan kassalla asioiminen ei vaadi kuulokkeiden poistamista korvilta, sillä se myös hiljentää automaattisesti soivan musiikin sellaiselle äänenvoimakkuudelle, että keskustelu muiden kanssa onnistuu.

Helsingin keskustassa kokeiltuna Smart Ambient -tila toimi juuri kuten pitääkin. Raitiovaunujen sekä autojen äänet kuuluivat tarpeeksi selkeästi, että niiden varominen tietä ylitettäessä onnistui moitteetta. Tästä huolimatta musiikin kuuntelu onnistui suhteellisen pienilläkin äänenvoimakkuuksilla siten, että äänen laatu pysyi miellyttävänä. Talk Through -tila teki myös niin ikään tehtävänsä, joskin kaupan kassalla myyjän puheäänen kuuleminen vaati hieman keskittymistä muun ympäröivän melun takia. Hiljaisemmissa ympäristöissä Talk Through -tila toimii kuitenkin käytännössä moitteettomasti, ja keskustelu sujuu lähes yhtä hyvin, kuin jos korvissa ei olisi kuulokkeita ollenkaan.

Ääni: ei täydellinen, mutta hyvin muokattavissa

Flow Pro -kuulokkeiden äänimaailma tuntuu korostavan niiden taajuusvasteen ääripäitä. Toisin sanoen, sekä basso- että diskanttitaajuuksien äänet tuntuvat kuuluvan keskitaajuuksien ääntä voimakkaammin. Tällaista äänimaailmaa tulee kuultua paljon myös halvemmissa kuulokemalleissa.

Halvempiin kuulokkeisiin verrattuna Flow Pro -kuulokkeet eivät kuitenkaan tunnu korostavan näitä taajuuksia läheskään yhtä radikaalisti. Vaikka keskitaajuuksien äänet eivät olekaan aivan tasapainossa korkeimpien ja matalampien äänten voimakkuuden kanssa, niiden välistä eroa ei voi millään lailla haukkua häiritseväksi. Flow Pro -kuulokkeiden äänimaailma on siis melko hyvin tasapainotettu, vaikka ylikorostuneisuutta tietyillä taajuuksilla voidaankin havaita. Toisaalta, koska Flow Pro -kuulokkeiden ei olekaan tarkoitus olla äänenlaadullisesti markkinoiden johtavien hifi-kuulokkeiden tasolla, näinkin tasapainoista äänimaailmaa voidaan pitää positiivisena yllätyksenä.

Mikäli tämä äänimaailma ei kuitenkaan miellytä, JBL Headphones -sovelluksesta voidaan säätää sitä sopivammaksi taajuuskorjaimen avulla. Käyttäjä voi halutessaan valita yhden kolmesta esiasetetusta taajuuskorjaimen säädöstä itselleen mieluisan, tai jopa tehdä omia säätöjään vielä kullekin sopivampaa äänentoistoa varten. Taajuuskorjaimen säätäminen onnistuu vieläpä todella tarkasti, mikäli tiettyjen taajuuksien äänenvoimakkuuksia halutaan viilata lähemmäksi täydellisyyttä.

Sopii käytännössä kenelle tahansa

JBL Reflect Flow Pro -kuulokkeet ovat hintaansa nähden todella monipuoliset kuulokkeet. JBL Headphones -sovelluksen avulla niistä voidaan räätälöidä kullekin käyttäjälle sopivat toimintojensa ja käyttökokemuksensa puolesta, ja tästä syystä niitä on helppo suositella kenelle tahansa, käyttötavasta ja -tottumuksista riippumatta. Etenkin urheillessa käytettäväksi ne soveltuvat erinomaisen hyvin istuvuutensa ja IP68-luokituksensa puolesta.

Flow Pro -kuulokkeiden vastameluominaisuudet estävät hälyäänien pääsyä käyttäjän tärykalvoille erittäin tehokkaasti, jopa nappikuulokkeiden mittapuulla. Tämän lisäksi niiden eri vastamelutilat toimivat juuri kuten pitääkin, ja vastamelutilojen vaihtaminen on tehty helpoksi kuulokkeiden kosketuspainikkeiden avulla. Nämäkin asiat parantavat kuulokkeiden käytettävyyttä entisestään, sillä kuhunkin tilanteeseen sopiva vastamelutila on jatkuvasti käyttäjän saatavilla.

Flow Pro case

Äänenlaadullisesti Flow Pro:t yllättävät positiivisesti. Tehdasasetuksilla kuulokkeiden äänimaailma ei ole juurikaan erityinen, mutta JBL Headphones -sovelluksen taajuuskorjaimella niistä saadaan paljon enemmän iloa irti musiikkia kuunnellessa. Oli käyttäjän mieltymyksenä sitten korostetut bassotaajuudet tai paremmin erottuvat lauluäänet, sovelluksen taajuuskorjaimen avulla Flow Pro -kuulokkeet suoriutuvat musiikin toistamisesta todella hyvin.

Flow Pro -kuulokkeet eivät todellakaan ole markkinoiden halvimmat nappikuulokkeet, mutta ne antavat 179:n euron hinnalleen hyvin vastinetta. Kyseessä ovat kuitenkin hyvin toimivat sekä kestävät langattomat kuulokkeet, joista on hankalaa keksiä pahaa sanottavaa.

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 179 euroa (fi.jbl.com)
 • Värivaihtoehdot:
  • Musta
  • Pinkki
  • Sininen
  • Valkoinen
 • Elementtien koko: 6,8 mm
 • Dynaaminen taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Bluetooth-versio: 5.0
 • Akku:
  • Musiikintoisto (ilman melunpoistoa): 10 h
  • Musiikintoisto (melunpoiston kanssa): 8 h
  • Latausaika: 2 h
 • IP-luokitus: IP68
 • Puheavustajat: Google Assistant, Alexa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: Bose QC45 – erinomaiset kuulokkeet, muttei kaikille
Testi: Galaxy Buds2 -nappikuulokkeet – Buds Pro -kuulokkeiden ominaisuuksia edullisemmin ja kevyessä paketissa
Testi: OnePlus Buds Pro -kuulokkeet: Ei valittamista
Testi: Oura Ring – älysormus hyvinvoinnin tueksi