Testi: JBL Flip 6 – taskuunmenevä, mutta tehokas kaiutin

JBL Flip 6 on pienestä koostaan huolimatta luotettava tunnelmannostattaja, joka kulkee kätevästi mukana käytännössä minne vain.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Keskitaajuuksien äänissä pieniä ongelmia

Muun muassa Bluetooth-kaiuttimien osa-alueella JBL on epäilemättä monille tuttu valmistaja. Samoin JBL:n Flip-mallisarjan kaiuttimet eivät juurikaan esittelyjä kaipaa, sillä kyseisen mallisia Bluetooth-kaiuttimia JBL on valmistanut jo monta vuotta. Tänä vuonna julkaistu Flip 6 jatkaa kyseistä mallistoa.

Eroja edeltävään malliinsa Flip 6 tarjoaa päältäpäin katsottuna melko vähän; laitteen ulkonäköön ainoa päivitys näkyy kaiuttimeen lätkäistyn JBL-logon koossa. Pintaa syvemmälle katsottaessa eroja on kuitenkin paljon tätä enemmän.

Flip 6:n äänentoistoa on paranneltu lisäämällä erilliset diskanttikaiuttimet sekä pari passiivielementtiä. Lisäksi Flip 6:n IP-luokitus pistää Flip 5:ä paremmaksi, sillä vesitiiviyden lisäksi Flip 6 on myös täysin pölytiivis. Kuten olettaa saattaa, Flip 6 tukee myös uudempaa versiota Bluetoothista, eli Bluetooth 5.1:ä.

Ottaaksemme selvää, kuinka nämä muutokset vaikuttavat kaiuttimen äänimaailmaan ja käytettävyyteen, saimme tilaisuuden testata Flip 6 -kaiutinta.

Flip 6 front

Jämäkkä rakenne, laadukas ensivaikutelma

Kuten sanottu, Flip 6:n ulkoinen olemus ei juurikaan eroa sitä edeltävästä mallista. Flip-mallien lisäksi muistakin JBL:n Bluetooth-kaiuttimista tuttu, lieriömäinen design on siirretty tämänkin mallin ulkonäköön, ja hyvä niin. Kädessä Flip 6 tuntuu yllättävänkin painavalta ja vankkarakenteiselta, mikä antaa kaiuttimesta laadukkaan ensivaikutelman.

Itse kaiuttimesta voidaan löytää kutakuinkin samat painikkeet, kuin muistakin JBL:n samankaltaisista tekeleistä. Äänenvoimakkuuden säätäminen, Bluetooth-paritus, virrankatkaisu sekä PartyBoost-toiminnon linkitys ovat selkeästi jaoteltu omiin painikkeisiinsa. Lisäksi kaiuttimessa on monitoimipainike, jolla voidaan muun muassa asettaa soitettava musiikki tauolle tai selailla kappaleita eteenpäin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kaiuttimen ulkokuoressa on se, että sen latausliitintä ei olla suojattu yhtikäs millään. Flip 6 on JBL:n mukaan varustettu USB-lataussuojauksella, joka varoittaa käyttäjää latausporttiin päässeestä vedestä, suolasta tai muista kemikaaleista. Tästäkin huolimatta latausportti voisi olla syytä suojata jonkinlaisella tulpalla, jotta latausporttiin ei pääsisi käytön aikana esimerkiksi pölyä tai hiekkaa. USB-C-liittimillä on kuitenkin yleisesti ottaen taipumusta erinäköisen lian keräämiseen, ja tämä liittimeen kerääntynyt lika voi silloin tällöin vaikeuttaa latausjohdon kytkemistä laitteeseen.

Vaikeaa saada rikki, varsinkaan vahingossa

Flip 6, kuten monet muutkin JBL:n Bluetooth-kaiuttimet, helpottaa käyttäjänsä elämää kaiuttimeen integroiduilla painikkeilla. Näillä ylläkin mainituilla painikkeilla voidaan hallita soivan musiikin äänenvoimakkuutta sekä vaihtaa soivaa kappaletta ilman, että kaiuttimeen kytkettyyn puhelimeen tarvitsee koskea ollenkaan. Niin pieneltä kuin tämä yksityiskohta kuulostaakin, on kieltämättä helpompaa esimerkiksi vaihtaa kappaletta käden ulottuvilla soivan kaiuttimen omista painikkeista, kuin esimerkiksi taskussa tai laukun pohjalla olevasta puhelimesta.

Vankan rakenteensa ansiosta Flip 6 antaa itsestään kestävän vaikutelman, ja kestävyyttä parantamassa ovat myös sen veden- ja pölynkestävyys. Tätä kaiutinta voidaan siis kantaa mukana käytännössä missä tahansa ilman huolta sen vaurioitumisesta tai rikkoutumisesta. Kaiuttimen teho mahdollistaa puolestaan musiikin kuuluvuuden myös ulkoilmassa, joskin esimerkiksi liikenteestä aiheutuvat äänet voivat hukuttaa kaiuttimen soittaman musiikin alleen hetkittäin.

Flip 6 buttons
Flip 6:n painikkeet ovat aiemmista Flip-malleista tuttuja.

Flip 6:n käyttämisestä saadaan hieman monipuolisempaa JBL Portable -sovelluksen kautta. JBL Portable on, kuten arvata saattaa, JBL:n kehittämä sovellus nimenomaan kannettavien Bluetooth-kaiuttimien käyttökokemuksen parantamiseksi. Flip 6:n kohdalla tämä sovellus ei kuitenkaan tarjoa kovinkaan paljoa lisäominaisuuksia, mutta sen kautta voidaan ainakin säätää kaiuttimen äänimaailmaa sovelluksen taajuuskorjaimen avulla.

JBL Portable Flip 6 homescreen

Äänenlaatunsa puolesta positiivinen yllätys

JBL Portable -sovelluksen taajuuskorjain, ainakin Flip 6:n kohdalla, tarjoaa melko suppeat mahdollisuudet muokata kaiuttimen äänimaailmaa ja sen toistamien taajuuksien äänenvoimakkuuksia. Tarkemmin sanottuna, sillä voidaan säätää taajuuksien äänenvoimakkuuksia kolmella eri asteella; basso-, keski- ja ylätaajuuksien kohdalla. Tästä syystä onkin hyvä asia, että Flip 6:n äänentoisto on suhteellisen tasapainoinen ja miellyttävä jo tehdasasetuksillakin.

Flip 6 suuntaa ääntään melko selkeästi kaiuttimessa olevan JBL-logon suuntaan. Lisäksi kaiuttimen vieressä olevat pinnat, kuten seinät, vaikuttavat äänenlaatuun tuntuvasti sen sivuille osoittavien bassoelementtien johdosta. Kaiuttimen ollessa lähellä seinää sen bassotaajuuksien äänet tuntuvat korostuvan entisestään. Näin ollen Flip 6:n äänentoiston laatu riippuu paljolti sen ympäristöstä.

Flip 6 side

Kovemmilla äänenvoimakkuuksilla kuunneltaessa Flip 6:n äänessä on havaittavissa pientä keskiäänten rajoittuvuutta, mikä ilmenee eräänlaisena äänen säröilynä. Todettakoon kuitenkin, että kyseisen ongelman esiintymiseen vaaditaan kaiuttimelta sellaista äänenvoimakkuutta, jota ainakaan sisätiloissa tuskin tullaan monestikaan käyttämään. Tällaista äänenvoimakkuutta saatetaan korkeintaan tarvita käytettäessä kaiutinta ulkona, missä ympäristön hälyäänet puolestaan voivat hyvinkin peittää äänen säröytyvyyden allensa. Näin ollen, kyseistä epäkohtaa ei välttämättä tule vastaan niin kutsutussa normaalikäytössä. Lisäksi, ottaen huomioon kaiuttimen ja sen elementtien fyysinen koko, pieni säröily äänentoistossa on odotettavissa kovemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Kaiken kaikkiaan Flip 6:n äänentoiston laatu on positiivinen yllätys niille, joille JBL:n Bluetooth-kaiuttimet eivät ole ennestään tuttuja. Niille, jotka kyseisenlaisia Bluetooth-kaiuttimia ovat nähneet ja kuulleet ennenkin, ne ovat paljolti tasaista JBL-laatua. JBL Portable -sovelluksen taajuuskorjaimella Flip 6:n äänenlaatua voidaan säätää vielä kullekin käyttäjälle sopivammaksi, mikäli tehdasasetuksien tarjoama äänenlaatu ei aivan miellytä korvaa. Ei kuitenkaan liene aivan älytöntä väittää, että Flip 6:n äänenlaatu on tehdasasetuksillaankin tämän hintaiselle kaiuttimelle erittäin miellyttävä ainakin suurimmalle osalle sen käyttäjäkunnasta.

Bluetooth-kaiuttimien jokapaikan höylä

Flip 6 tarjoaa hintaisekseen kaiuttimeksi paljon hyviä puolia. Helppokäyttöisyytensä lisäksi se on tehty erittäin kestäväksi niin iskuja, kuin pölyä ja vettäkin vastaan. Juuri kestävyytensä ja pienen kokonsa takia se onkin loistava kaveri otettavaksi mukaan esimerkiksi kevyelle vaellukselle, puistoon tai vaikkapa rannalle.

Flip 6 hanging

Ulkoilmassa käytettäessä Flip 6 toimii paitsi kestävyytensä, myös äänen tehonsa puolesta. Esimerkiksi satunnaiset liikenteen äänet eivät hukuta kaiuttimen ääntä alleen, vaan Flip 6:sta saadaan juuri tarpeeksi ääntä kuulumaan myös kaupungin hälinän yli. Tällöin kaiuttimen ääni saattaa kuitenkin hieman säröillä, ja etenkin keskitaajuuksien äänet saattavat kuulostaa hieman “purkkimaisilta” ja kompressoiduilta. Pääasia kuitenkin tässä tapauksessa lienee se, että musiikki ylipäänsä kuuluu hälyisemmilläkin paikoilla.

Flip 6 on erinomainen Bluetooth-kaiutin satunnaiselle musiikin kuuntelijalle. Pitkähkön akunkestonsa, kestävyytensä ja pienen kokonsa ansiosta sen tarjoamat musiikinkuunteluhetket eivät juurikaan katso aikaa eivätkä paikkaa. Lisäksi sen tarjoama äänenlaatu miellyttää varmasti monenkin kuuntelijan korvaa.

Tekniset tiedot

 • Hinta: 139 euroa (hinta.fi)
 • Mitat:
  • Syvyys: 6,80 cm
  • Leveys: 7,20 cm
  • Korkeus: 17,80 cm
 • Akunkesto: 12 h
 • Akun kapasiteetti: 4 800 mAh
 • Teho: 20 W
 • IP67-luokitus
 • PartyBoost-yhteensopiva
 • USB-C-lataus
 • Värit
  • Sininen
  • Punainen
  • Musta
  • Harmaa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testi: JBL Reflect Flow Pro – kestävät ja monipuoliset napit
Testi: Bose QC45 – erinomaiset kuulokkeet, muttei kaikille
Testi: Oura Ring – älysormus hyvinvoinnin tueksi
Teknavin joululahjavinkit – kodinelektroniikkaa joka lähtöön