Uusi verkkokauppa Teknavi.com

"Apple ottaa ensi vuonna ensimmäisen askeleen kohti iPhonen korvaamista" - VR- ja AR-laseihin tulossa Mac-tason tehot

Apple on laajentumassa uuteen tuotekategoriaan vuoden 2022 aikana.

Apple-tietäjänä osuvien paljastustensa ansiosta tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on julkaissut jälleen uuden raportin liittyen Applen ensimmäiseen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteeseen.

Huhuja Applen virtuaalilaseista on liikkunut jo pitkään ja yleisesti niitä on viime aikoina odotettu markkinoille vuoden 2022 aikana. Myös Kuo toistaa nyt tämän aikataulutiedon tuoreimmassa raportissaan, josta on kertonut muun muassa 9to5Mac-sivusto. Tarkemmin lasien pitäisi tulla markkinoille vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Mielenkiintoisesti Kuo toteaa, että Applen VR- ja AR-laite tulee sisältämään suorittimen, joka tarjoaa saman laskentatehon Macien kanssa ja tehokkaamman suorituskyvyn järjestelmäpiiri onkin Apple-lasien merkittävin erottava tekijä kilpailijoistaan.

Applen virtuaalilasien osalta huhumyllyssä on aiemminkin kuultu raportteja siitä, miten lasit tukeutuvat muihin Apple-laitteisiin esimerkiksi Maciin tai iPhoneen. Aiemmissa raporteissa on kerrottu, että vaativimmissa ja eniten laskentatehoa edellyttävissä tehtävissä lasit toimisivat yhdessä esimerkiksi Macin tai iPhonen kanssa, mutta nyt Kuo kertoo, että lasit voivat toimia itsenäisesti ilman tarvetta tukeutua Maciin tai iPhoneen.

Tehokkaan, jopa Macien M1:tä vastaavan pääsuorittimen lisäksi Apple-laseissa on vähävirtainen suoritin, joka vastaa esimerkiksi antureiden toiminnasta.

Aiempien raporttiensa jatkoksi Kuo toteaa myös Applen ensimmäisten lasien voivan olla varustettu kahdella Sonyn 4K-tarkkuuden micro-OLED-näytöllä. Aiemmin on ollut puhetta jopa 8K-tarkkuuden näytöistä kummallekin silmälle, joten tältä osin ennusteet näyttävät vaihtuneen vaatimattomammiksi – ja samalla astetta realistisimmiksi.

Tuoreimman raporttinsa yhteydessä Kuo luo katsauksen myös pidemmälle, ja toteaa Applen tavoittelevan jopa iPhonen korvaamista varsinaisilla lisätyn todellisuuden kevyemmillä laseilla seuraavan 10 vuoden aikana. ”Tällä hetkellä iPhonella on yli miljardi aktiivista käyttäjää. Jos Applen tavoite on korvata iPhone AR:llä kymmenessä vuodessa, se tarkoittaa Applen myyvän vähintään miljardi AR-laitetta kymmenessä vuodessa”, Kuo myös toteaa.

Vuoden 2022 esiteltävät virtuaalilasit, jotka tarjoavat myös lisätyn todellisuuden kokemuksia kameroiden kautta, ovat ensimmäinen askel kohti tätä tavoitetta.

Aiemmin edellisessä raportissaan lokakuussa Kuo kertoi, että Applen virtuaalitodellisuuslaite on kohdannut tuotantoviivästyksiä johtuen sen monimutkaisesta designista sekä Applen tältä osin selvästi kilpailevia tuotteita korkeammista vaatimuksista.

Lisäksi Kuon mukaan Apple haluaa, että lanseerauksen yhteydessä valmiina on ekosysteemi, joka rakentuu laitteen lisäksi ohjelmistosta ja palveluista.

Applen virtuaalitodellisuuslaitteen hinnan on arvioitu olevan korkea. Aiemmin on puhuttu niin 1 000 dollarista, 2 000 dollarista kuin myös 3 000 dollarista, eikä lopullisesta hintatasosta ole vielä yksityiskohtaista tietoa.

Suuren yleisön sijaan Applen ensimmäinen virtuaalitodellisuuslaite onkin ajateltu esimerkiksi sovelluskehittäjille ja yrityksille. Samanaikaisesti kehittyneemmän tekniikan ja sovelluskehittäjäkiinnostuksen myötä se saattaa kuitenkin räjäyttää virtuaalitodellisuuslaitteiden markkinat kasvuun samalla tavalla kuin, mitä Apple on aiemmin tehnyt älypuhelimille, tableteille ja älykelloille.

Tarkkojen näyttöjen ohella Applen virtuaalilaseihin on odotettu yhteensä jopa 15 kameraa, joista osa voi olla LiDAR-laser-skannereita. Ne ovat osaltaan mahdollistamassa virtuaalitodellisuuslaitteen laajempia tosimaailman kanssa sekoittuvia lisätyn todellisuuden toimintoja.

Mikäli Apple haluaa luoda virtuaalitodellisuuslaitteensa ympärille laajan sovellusvalikoiman lanseerauksen yhteyteen, täytyy Applen esitellä tuotteensa ainakin jollakin tavalla tovin aikaa ennen myyntiintuloa. Ainakin jollakin tasolla esittely osana perinteisesti kesäkuussa järjestettävää WWDC-kehittäjätapahtumaa vaikuttaa edelleen mahdolliselta.

Alla yhteenveto aiempien Ming-chi Kuon, Bloombergin ja The Informationin raporttien paljastamista Applen suunnitelmista virtuaalitodellisuuslaitteesta.

VR-laite/lasit, laitekoodi N301

 • Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat osittaisessa roolissa
 • Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
 • Todennäköisesti 4K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä micro-OLED-näyttöpaneeleja. Edistynyt silmien katseen seuranta ja mahdollisesti iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
 • Ulkoiset kamerat käsien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa 15 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
 • Perustana Applen itse kehittämiä piirejä. Osan testatuista piireistä on kerrottu peittoavan suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa tapahtuisi eniten laskentatehoa vaativa laskenta. Tukeutuminen paritettuun laitteeseen, kuten iPhoneen, voi kuitenkin liittyä myös yhteyksiin – virtuaalilaseissa lienee vain Wi-Fi-yhteys, ei mobiiliverkkoyhteyttä.
 • Varustettu mahdollisesti pyörivällä tuulettimella
 • Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
 • Paino lopulta voi olla alle 150 grammaa
 • Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
 • Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
 • Ulkopinta kangasta
 • ”rOS”-käyttöjärjestelmä ja oma sovelluskauppa. Lisäksi Apple räätälöi todennäköisesti palvelujaan, kuten Apple TV+ ja Apple Arcade, laitteelle.
 • Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
 • Ainakin osa toiminnoista voi toimia yhteyden toiseen laitteeseen, kuten iPhoneen.
 • Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi, esimerkiksi 1 000 dollarin tai jopa 3 000 dollarin tasolla. Hinnasta raportit ovat vielä erimielisiä.
The Informationin prototyyppikuvien perusteella luoma piirroskuva Applen virtuaalitodellisuuslaitteesta.
The Informationin prototyyppikuvien perusteella luoma piirroskuva Applen virtuaalitodellisuuslaitteesta.