Kokoomuslaiset kansanedustajat haluavat kieltää TikTokin Suomessa

Joukko kokoomuslaisia kansanedustajia on tehnyt toimenpidealoitteen, jolla ehdotetaan TikTokin kieltämistä Suomessa.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat jättäneet tänään toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin TikTokin kieltämiseksi Suomessa.

Toimenpidealoitteessa mukana ovat kokoomuksen kansanedustajat Pauli Aalto-Setälä, Heikki Autto, Markku Eestilä, Noora Fagerström, Timo Heinonen, Juha Hänninen, Janne Jukkola, Atte Kaleva, Ville Kaunisto, Mari Kaunistola, Pihla Keto-Huovinen, Aleksi Jäntti, Marko Kilpi, Teemu Kinnari, Pauli Kiuru, Jukka Kopra, Terhi Koulumies, Millan Lahdenperä, Mia Laiho, Jarno Limnéll, Karoliina Partanen, Susanne Päivärinta, Tere Sammallahti, Sari Sarkomaa, Saara-Sofia Sirén, Mari-Leena Talvitie, Heikki Vestman, Oskari Valtola, Sofia Vikman ja Ville Väyrynen.

Kansanedustajien mukaan sovellukseen liittyvät turvallisuusriskit sekä sen haitalliset vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat ilmeisiä. Väkivaltainen, ahdistava, koukuttava tai vaaraa aiheuttava sisältö eivät edustajien mukaan kuulu lasten ruuduille.

TikTokin virallinen ikäraja on 13 vuotta, mutta käytännössä muiden sovellusten tavoin minkäänlaista iän varmistusjärjestelmää ei ole käytössä.

”Tiktokissa leviää huomattava määrä vaarallista ja väkivaltaista sisältöä, ja se on omiaan levittämään haitallisia haasteita ja ilmiöitä alaikäisten keskuudessa. Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi materiaalia onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille”, toimenpidealoitteessa sanotaan.

Lisäksi kokoomuksen kansanedustajat korostavat TikTokissa leviävän paljon myös väärää ja harhaanjohtavaa materiaalia, jota lapset eivät osaa tunnistaa. Lisäksi TikTokin algoritmi on suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Edustajat näkevät sovelluksen käytön voivan aiheuttaa voimakasta riippuvuutta vahingoittaen nuorten keskittymiskykyä ja kehitystä.

Kiinalaisomisteisen sovelluksen aiheuttamista turvallisuusriskeistä on aiemmin varoittanut esimerkiksi Suomen suojelupoliisi. Suojelupolisiin mukaan TikTok kerää valtavia määriä tietoja niin laitteesta kuin käyttäjistä, jotka voivat päätyä Kiinan tiedusteluviranomaisille.

Myös tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo on varoittanut TikTokin oleva tehokas ja vaarallinen kybersodankäynnin, infosodankäynnin ja psykologisten operaatioiden kanava.

Samankaltaisista syistä kuin edellä mainittu, allekirjoitti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden viime viikolla aiemmin kongressin ja senaatin hyväksymän lain, jonka myötä kiinalaisen ByteDancen on myytävä pois TikTokin liiketoiminta Yhdysvalloissa tai muuten edessä on palvelun kieltäminen.

Lain mukaan ByteDancella on enimmillään vuosi aikaa TikTokin myymiseen ennen sen kieltämistä. Laissa on annettu myynnille suoraan yhdeksän kuukautta aikaa, minkä lisäksi presidentti voi päätöksellään pidentää aikaa vielä kolmella kuukaudella, jos kaupat näyttäisivät olevan toteutumassa.

Kuten on monesti todettu, lain toimeenpano on oma kysymyksensä. ByteDance ja TikTok ovat viestineet vievänsä asian oikeuden ratkaistavaksi eri perustein, vedoten muun muassa Yhdysvaltojen perustuslakiin.

Syynä Yhdysvaltojen lakiin ovat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.