Vuoden Auto Suomessa 2021 on Skoda Octavia – näillä eväillä titteli varmistui

Autoilun sähköistyminen näkyi vahvasti tämän vuoden VAS-finalisteissa. Voittajan mallistosta löytyy hybridiversion lisäksi vaihtoehtoja monenlaisiin tarpeisiin.

Vuoden Auto Suomessa, tuttavallisemmin VAS, on valittu yhtäjaksoisesti Auto- ja liikennetoimittajat ry:n toimesta vuodesta 2014 lähtien. Tuomaristona toimivat yhdistyksen jäsenet, jotka pääsevät ensin tutustumaan kaikkiin vuoden aikana markkinoille tulleisiin uutuuksiin. Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailussa oli kaikkiaan mukana 27 autouutuutta.

vas2021_finalistit_marko_makinen
Vuoden Auto Suomessa 2021 finalistit. Kuva: Marko Mäkinen

Finaalikierrokselle selvisivät Peugeot 2008Porsche TaycanRenault CapturSkoda OctaviaToyota Yaris ja Volkswagen ID.3. Näistä Porsche ja Volkswagen ovat täyssähköautoja, ja Peugeotista on tarjolla polttomoottoreiden lisäksi pelkällä sähköllä kulkeva versio. Renaultin ja Skodan mallivalikoimasta puolestaan löytyy polttomoottorimallien rinnalta lataushybridit. Toyota Yaris on tarjolla polttomoottorin lisäksi täyshybridinä.

Voittajan vahvat eväät

Toisella äänestyskierroksella jokaisella tuomariston jäsenellä on käytettävissään 15 pistettä. Yhdelle autolle pystyi antamaan enimmillään kuusi pistettä ja yksi auto oli nostettava voittajaksi. Tärkein pisteytykseen vaikuttava peruste äänestyksessä on rahalle saatava vastine, eli ei siis auton absoluuttinen hinta. Pisteytyksessä annetaan arvoa myös auton tekniselle edistyksellisyydelle, turvallisuudelle, ympäristöystävällisyydelle, mukavuudelle, tiloille ja ajo-ominaisuuksille.

Tämän kriteeristön valossa Skoda Octavian valintaa on varsin helppo perustella. Uusi neljännen sukupolven Octavia tarjoaa erittäin monipuolisen malliston, modernit varustelumahdollisuudet ja kuljettajaa avustavat järjestelmät sekä merkille ominaiseen tapaan erittäin hyvät tilat. Perinteisten bensiini- ja dieselvaihtoehtojen lisäksi Octavian keulalle on tarjolle kaasua käyttävä vaihtoehto sekä ladattava hybridi. Korimalleja on tuttuun tapaan kaksi, viistoperä sekä farmari. Näiden lisäksi mallistosta löytyy urheilulliseen makuun maustettu RS, sekä maastohenkisyydestä pitäville korotetulla maavaralla varustettu Scout.

Vuoden Auto Suomessa 2021 tulokset

  1. Skoda Octavia (172 p.)
  2. Volkswagen ID.3 (146 p.)
  3. Toyota Yaris (121 p.)
  4. Peugeot 2008 (95 p.)
  5. Porsche Taycan (90 p.)
  6. Renault Captur (81 p.)

Aikaisempien vuosien voittajat ovat Volkswagen Passat (2015), Opel Astra (2016), Volvo S90/V90 (2017), Seat Ibiza (2018), Ford Focus (2019) ja Skoda Kamiq (2020).

Kuvat: Mikko Autio ja Marko Mäkinen

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.