Toyotan suosittu pikkuauto siirtyy seuraavaan sukupolveen – lisää tilaa ja tyyliä

Toyotan menestys rekisteröintitilastoissa on jakautunut monelle mallille. Yksi menestysmalleista on vuodesta 1998 markkinoilla ollut Toyota Yaris.

Toyota esitteli uuden pikkuauton syksyllä 1998 Pariisin autonäyttelyssä. Kolmen sukupolven aikana tätä mallia on myyty maailmalla lähes 9 miljoona kappaletta, joten tänä vuonna markkinoille tulevalla neljännellä sukupolvella on tärkeä tehtävä edessään. Vastatakseen jatkuvasti kiristyvään kilpailuun Toyota on laittanut Yariksen täysin uusiksi.

Neljännen sukupolven Yaris perustuu Toyotan monissa autoissa nähdylle TNGA-pohjalevylle, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa B-segmentin autossa. Uuden alustarakenteen ansiosta akseliväli sekä leveys ovat kasvaneet viisi senttiä, mutta kokonaispituus on lyhentynyt muutamalla millillä ja korkeutta on leikattu neljällä sentillä. Uusi Yaris istuu siis aikaisempaa jämäkämmän näköisesti tiessä ja se on luokassaan harvinaisesti edelleen alle neljä metriä pitkä.

Uudet mittasuhteet ovat tarjonneet hyvät lähtökohdat myös aiempaa tyylikkäämmälle muotoilulle. Yariksen muotoilussa on uutta linjakkuutta heti keulan ja ajovalojen muodoista lähtien. Sivuprofiilissa huomio kiinnittyy etenkin ajovaloista alas kaartuvaan pokkaukseen sekä vahvaan takapyöränkaaren korostukseen. Tavavalot erottuvat selkeästi jo sivuprofiilin puolella ja niitä yhdistävällä mustalla palkilla korostetaan kasvanutta leveyttä. Sisätiloissa on havaittavissa tuttua tyyliä muista Toyotan nykymalleista ja tilojen lisäksi myös laatuvaikutelmaan on panostettu.

Valmistaja on kertonut toistaiseksi eniten tietoa Yariksen uudesta hybridivoimalinjasta. Toyotan neljännen sukupolven hybriditeknologiaan perustuva paketti sisältää kahden sähkömoottorin lisäksi edeltäjän tapaan 1,5-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin, mutta sylintereitä siinä on uusimmassa sovellutuksessa enää kolme kappaletta. Polttomoottorin termiseksi hyötysuhteeksi valmistaja ilmoittaa korkean 40 prosenttia, teholukema on kasvanut 15 prosentilla ja kulutus on 20 prosenttia aiempaa alhaisempi. Voimalinja tarjoaa siis tehoa 85 kW (116 hv).

Uusi neljännen sukupolven Toyota Yaris tulee markkinoille syksyllä 2020. Tarkemmat varustelutiedot ja hinnat julkaistaan lähempänä julkistusta.

Kuvat: Toyota

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.