Nyt on halvin kuukausi tehdä kodin hankintoja – nyt saa halvalla muun muassa robottiruohonleikkureita ja kahvinkeittimiä

Kuva Pixel-Shot / Adobe Stock

Ajoittamalla kodin hankinnat oikeille kuukausille voi säästää jopa satoja euroja – eivätkä suuret alennusmyyntikuukaudet välttämättä ole kaikkein edullisimpia aikoja tehdä hankintoja. Esimerkiksi pizzauunit ovat edullisimmillaan toukokuussa ja painepesurit heinäkuussa.

Suomen kattavin hintavertailupalvelu Hintaopas selvitti, missä kuussa keskihinnat olivat alimmillaan 26 suomalaisten keskuudessa suositussa tuoteryhmässä vuonna 2023. Tuoteryhmästä riippuen voi olla viisasta ajoittaa hankinnat tiettyyn kuukauteen. Esimerkiksi grillien tuotekategorian keskihinta oli alimmillaan joulukuussa, pelikonsolit marraskuussa ja älykellot tammikuussa. Keittiön hankinnat, kuten pizzauuni ja espressokone, kannatti ajoittaa kevään ja alkukesän kuukausille.

Maaliskuu kaikkein edullisin, tableteissa hintaerot kuukausien välillä pieniä

Keskimääräisesti kaikissa kategorioissa edullisin kuukausi tehdä hankintoja oli maaliskuu. Maaliskuussa edullisia olivat erityisesti erilaiset kengät juoksukengistä vaelluskenkiin.

“Vaikka perinteiset alennusmyyntikuukaudet, kuten marraskuu ja joulukuu, ovat hyviä ajankohtia hankkia airfryerien ja robottipölynimurien kaltaisia suosittuja elektroniikkatuotteita, kannattaa hintoja seurata ympäri vuoden. Viime vuoden maaliskuussa edullisimmillaan olivat esimerkiksi suurta kiinnostusta herättäneet robottiruohonleikkurit, joiden hinnassa saattoi säästää kalleimpaan kuukauteen verrattuna lähes 40 prosenttia,”, muistuttaa Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Erityisen hyviä säästöjä oli mahdollista saavuttaa muun muassa grillien, älykellojen ja seksilelujen kategorioissa. Puolestaan tablettien ja älypuhelimien kategorioissa ei viime vuonna todennäköisesti löytänyt edes 10 % hinnanalennuksia. 

Helmikuu ja lokakuu olivat Hintaoppaan datan perusteella puolestaan kalleimmat kuukaudet. Viime vuonna ensimmäistä kertaa voimassa ollut alennusmyyntilaki velvoitti kauppoja ilmoittamaan tarjoustuotteiden hintalapuissa alimman hinnan, jolla tuotetta on markkinoitu edeltäneiden 30 päivän aikana. Lokakuu oli viime vuonna kallis kuukausi tehdä hankintoja, koska kaupat nostivat lokakuussa hintojaan Black Friday-alennusmyyntejä ajatellen.

Kuluttajan kannattaa olla tietoinen kauppojen hinnoittelustrategioista

Sesonkihinnoittelu näkyy monessa kategoriassa. Älykellot ja hajuvedet ovat suosittuja joululahjoja, ja kyseisten kategorioiden keskihinnat olivatkin viime vuonna korkeimmillaan joulukuussa. Joulukuussa kalleimmillaan olivat myös juoksukengät, tennarit, robottiruohonleikkurit ja hiustenmuotoilijat. Grillit olivat puolestaan viime vuonna kalleimmillaan kevään korvilla maaliskuussa.

“Kysyntä ja tarjonta ohjaavat luonnollisesti kauppojen hinnoittelua, ja kuluttajien tarve tietyille tuotteille herää usein sesonkiluonteisesti. Kauppojen hinnoittelustrategia ei kuitenkaan ole aina näin yksinkertainen. Myös sesongissa olevien tuotteiden hinnat voivat tippua merkittävästi suurten alennusmyyntien, kuten Black Fridayn aikaan. Lisäksi kausiluontoisten tuotteiden tarjonta on luonnollisesti korkeammalla sesongin aikaan. Esimerkiksi polkupyörissä on enemmän malleja myynnissä keväällä kuin talvella, jolloin tarjonnan lisääntyessä myyntiin tulee enemmän myös edullisia malleja, mikä vaikuttaa kuukauden keskihintaan”, huomauttaa Matinvesi-Bassett.

Eri kategorioiden keskihintoihin vaikuttavat kysynnän lisäksi myös muun muassa eri kuukausille ajoittuvat tuotejulkistukset – esimerkiksi älypuhelimet olivat kalleimmillaan syyskuussa, jolloin julkaistiin uusi iPhone 15.

“Viime vuosien data osoittaa, että esimerkiksi uuden iPhone -mallin ilmestyessä kannattaa odottaa pari kuukautta, koska pienellä odotuksella hinnassa voi säästää noin 10 %. Sen lisäksi, että suunnittelee hankinnat etukäteen ja ostaa tuotteita sesongin ulkopuolella, voi asettaa tuotteelle hintavahdin, joka ilmoittaa kun tuotteen hinta laskee tai alittaa tietyn hintarajan”, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Milloin eri tuotekategorioita kannattaa ostaa?

Jokaisella tuotteelle oma kuukausi, milloin kannattaa ostaa
KuukausiTuotekategoriaHalvin keskihinta €**Kallein kuukausi & säästö % 
TammikuuÄlykellot247 €Joulukuu, -34,48 %
HelmikuuTabletit497 €Heinäkuu, -7,45 %
MaaliskuuJuoksukengätLasten tennaritTennarit ja sneakeritRobottiruohonleikkuritKahvinkeittimetVaelluskengät104 €49 €72 €1 359 €159 €140 €Joulukuu, -18,11 %Joulukuu, -32,88 %Joulukuu, -30,77 %Joulukuu, -36,97 %Huhtikuu, -23,92 %Marraskuu, -14,64 %
HuhtikuuKuulokkeetSeksilelutPolkupyörät166 €79 €325 €Lokakuu, -12,17 %Elokuu, -39,23 %Tammikuu, -66,67 %
ToukokuuPizzauunit344 €Elokuu, -25,54 %
KesäkuuEspressokoneetHiustenmuotoilijat502 €68 €Lokakuu, -26,07 %Joulukuu, -19,05 %
HeinäkuuHajuvedetPainepesurit67 €246 €Joulukuu, -12,99 %Marraskuu, -30,51 %
ElokuuÄlypuhelimet623 €Syyskuu, -8,35 %
SyyskuuSähköhammasharjat123 €Elokuu, -10,22 %
LokakuuParranajokoneet116 €Heinäkuu, -21,62 %
MarraskuuPelikonsolitNäytötUrheilukellotRobottipölynimurit430 €504 €378 €559 €Tammikuu, -18,71 %Toukokuu, -13,70 %Maaliskuu, -12,09 %Heinäkuu, -18,87 €
JoulukuuAirfryeritMurtomaasuksetGrillit162 €278 €239 €Heinäkuu, -16,06 %Toukokuu, -32,03 % Maaliskuu, -56,31 %

Hintaopas selvitti, missä kuussa 26 suositulla tuotekategorialla oli alhaisin keskihinta vuonna 2023. Tämän jälkeen on laskettu, kuinka paljon voi näinä kuukausina säästää verrattuna kuukauteen, jolloin tuotekategorian keskihinta oli korkeimmillaan. Näin saadaan osviittaa siitä, kuinka paljon kuluttaja voi säästää ostamalla tuotteet oikeaan aikaan. Hintatrendit voivat vaihdella vuonna 2024 esimerkiksi sen mukaan, onko tietyn kuukauden aikana suuria tuotelanseerauksia. Selvitystä kannattaa tulkita viitteenä, joka osoittaa, että valveutunut kuluttaja voi säästää merkittävästi ajoittamalla ostokset oikein.

Lue myös
Koeajo: Kia EV9 tarjoaa Vauhtikaksikon vuodelle mielettömän lopetuksen

Tuulilasin vaihtaminen sisältää entistä enemmän lisävarusteiden huomioimista

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta