Testaamalla sähköauton akun säännöllisesti, voit vaikuttaa akun kestoon

Korkeajänniteakku on sähköauton kallein yksittäinen komponentti. Akun kuntoa kannattaa seurata, sillä se määrittää auton jälleenmyyntiarvon.

Sähköautojen osuus Suomen liikenteestä kasvaa koko ajan. Myös käytettyjen sähköautojen kauppa on käynnistynyt. Käytettyä sähköautoa ostettaessa, avainkysymykseksi nousee akun kunto.

Korkeajänniteakku on sähköauton kallein yksittäinen komponentti. Akun kunto määrittelee käytetyn auton hinnoittelun. Korkeajänniteakusta voidaan lukea erilaisia parametreja akunhallinnan ohjainlaitteella, mutta yksittäiset parametrit eivät anna luotettavaa kuvaa akun kunnosta.

-Akun ikääntyneisyys voidaan selvittää suorittamalla akulle Aviloo premium -testi, jossa mitataan korkeajänniteakun todellinen kapasiteetti. Mittalaite kytketään ajoneuvon diagnostiikkapistokkeeseen, jonka jälkeen varaus puretaan täydestä 100 prosentista noin 10 prosenttiin. Näiden parametrien perusteella määritetään akun kuntotila, kertoo Miska Penttinen Diagno Finland Oy:stä.

Testi kertoo korkeajänniteakun todellisen kapasiteetin, eli kuinka paljon akkuun voidaan varata energiaa, siis kuinka paljon sillä voi ajaa. Tulokset saadaan kennokohtaisesti. Jos kennostossa on yksittäinen heikko kenno, koko akkua ei välttämättä tarvitse vaihtaa. 

-Sähköauton akku kannattaa testata vuoden, kahden välein. Testaamisella pystytään seuraamaan, miten korkeajänniteakku ikääntyy. Ikääntymiseen vaikuttavat monet eri asiat ja kuluttaja voi vaikuttaa omaan käyttäytymiseensä, jotta akku kestäisi paremmin. Kapasiteetin mittaamisen lisäksi kennojen jännite-eroja kannattaa seurata. Akun voi balansoida tarvittaessa, Penttinen sanoo.

Turvallisuuteen vaikuttavat viat on hyvä havaita ajoissa ja huoltaa. 

-Akkukoteloon kondensoitunut vesi saattaa aiheuttaa hapettumaa ja sitä kautta eristysvastusta ja aiheuttaa turvallisuusriskin ja nämä on hyvä havaita ajoissa.

Aviloo Premium -testin voi tilata Diagno Finland Oy:n e-Expert-verkkokaupasta. Testin voi myös suorittaa e-Expert-korjamoissa kautta maan.

Lue myös
Autoesittely ilman autoa – Kia hyödynsi suomalaista AR-teknologiaa tilaisuudessaan

Auton omistaminen ei ole ainoa tapa liikkua

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.