Autoesittely ilman autoa - Kia hyödynsi suomalaista AR-teknologiaa tilaisuudessaan

Kia järjesti uutuusmallinsa EV9 esittelyn AR-laseilla. Suomalainen Varjo tarjoaa markkinoiden parhaan teknologian.

Syyskuun alussa Kia esitteli tulevaa EV9 sähköautoaan Hilton Helsinki Airport -hotellin tiloissa. Tilaisuudelle perinteiseen tapaan, yleisö pääsi ihastelemaan syksyllä tulevaa mallia eri puolilta ja jopa istumaan sen sisälle. Poikkeuksellista oli, ettei auto ollut fyysisesti paikalla.

Kian muotoilupuoli hyödyntää työssään suomalaisen Varjo -startup-yrityksen teknologiaa ja nyt se haluttiin ottaa käyttöön myös tuotejulkistuksessa. Varjo on johtava tehostetun todellisuuden virtuaalilasien valmistaja markkinoilla.

-VR-lasit sulkevat käyttäjän digitaaliseen maailmaan. AR-lasit näkevät ympärillään todellisen maailman ja siihen tulee digitaalinen maailma mukaan, kuten Kia EV9, Kim Härkönen Varjolta tiivistää teknologian perusidean.

AR-tekniikan käytöllä ei ole rajoja

Kia Europe on tehnyt pidemmän aikaa yhteistyötä Varjon kanssa. AR-tekniikkaa hyödynnetään autojen suunnitteluvaiheessa.

-Ennen kuin tehdään fyysistä autoa, pystytään digitaalisella mallilla katsomaan miltä se näyttää ja miten ergonomia toimii. Voimme tehdä viilauksia pelkän digitaalisen mallin avulla. Sillä säästetään merkittävästi työaikaa ja sitä kautta rahaa, Mikko Autio astara Finlandilta kertoo.

Teknologia on käytettävissä laajemmallakin. 

-Samalla tavalla tehdään design reviewta vaikka arkkitehtuurisuunnitelmiin tai keittiöihin. Kun vähän lisätään  toiminnallisuutta niin ollaan hävittäjäkoulutuksessa. Oikeastaan teknologian käytettävyydellä ei ole rajana kuin mielikuvitus, Kim Härkönen sanoo.

Isolta areenalta yksityiskäyttöön

Onko Varjon AR-lasit vain hieno laite autonäyttelyssä, vai voisiko niillä olla käyttöä kotikäytössä? Härkösen mukaan niille on jo oma käyttäjäkuntansa kotikäyttäjissäkin.

-Prosumer, tällaiset ihmiset, jotka ovat sijoittaneet rahaa omaan auto- tai lentokonesimulaattoriin. Heillä on käytännössä mahdollisuus hyödyntää uniikkia resoluutiota.

Pelkät lasit eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös tietokone käyttämään niitä. Härkönen ei aseta liian korkeita vaatimuksia kotikoneelle.

-Riittävästi tehoa on sellainen hyvä pelikannettava 2080 Ti -näytönohjaimella. Tämä riippuu siitä, mitä ohjelmistoa pyöritetään.

Kohti äärettömyyttä

Härkönen uskoo AR-teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tutkimuksissa voidaan seurata silmien liikettä ja verrata miten sanat ja katse kohtaavat. Lasien avulla voidaan muun muassa tehostaa koulutusta ja ihmisten tapoja tehdä töitä, kun lopputulos nähdään ennen kuin mitään on konkreettisesti aloitettu. 

-Ihmismieltä on helppo huijata, joten ei taivaskaan ole rajana vaan jokin kosminen äärettömyys.

Lue Teknavin toimittaja Pasi Mäenpään ensikokemuksista Varjon AR-lasien kanssa.

Lue myös
Testaamalla sähköauton akun säännöllisesti, voit vaikuttaa akun kestoon

Valokuituverkon rakentaminen on monivaiheinen projekti

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.