Koeajo: Alfa Romeo Tonale avaa Vauhtikaksikon kauden

Italialaisen muotoilun malliyksilöllä on tuttu pohjalevy. Alfa Romeo Tonalen neliveto sen sijaan on tulkinnallinen merkintä.

Teknavin Vauhtikaksikko, Markku Alén ja Marko Terva-Aho, käynnistävät uuden kauden komeissa hiihtolomamaisemissa Ruotsin Lapissa. Ulkoisten puitteiden ollessa kunnossa, pitää vielä saada mukavuutta, tilaa ja ajettavuutta myös menopelin muodossa. Sitä herroille tarjoaa Alfa Romeo Tonalen lataushybridiversio.

-Tyyliltään tämä on varsin urheilullinen ja erottuva. Kokoluokkansa upeimpia, vaan onko Tonalesta nyt italialaisen autotuotannon kulmakiveksi, Terva-Aho esittää heti suuria kysymyksiä.

-Alfa Romeo joutuu nyt taistelemaan olemassaolostaan tosi kovaa. Heille on nyt tärkeää, miten porukka löytää heidät. Onhan se hieno brändi edelleen. Ja tämä on todella hieno matka-auto, Alén kuvailee.

Alfa Romeo Tonale edestä
Alfa Romeo Tonale takaa
Alfa Romeo Tonale sisältä

Perusrakenteessa yhtäläisyyksiä

Taka-akselille sijoitetun sähkömoottorin ansiosta, Alfa Romeo Tonale on aina nelivetoinen. Etupyörien voimanlähteenä on 1,3-litrainen turboahdettu nelisylinterinen bensiinimoottori. Yhteistehoa kun on mukavat 280 hevosvoimaa. Voimalinjan täydentää kuusiportainen automaattivaihteisto.

Monikansallisen Stellantis-konsernin sisältä on löytynyt myös ratkaisu Alfa Romeo Tonalen perusrakenteelle. Pohjana on sama levy, kuin Jeep Compassissa. Autoyhtiöiden lyöttäytyminen yhteen nähtiin aikanaan tarpeelliseksi sähköautojen kehittämiskulujen vuoksi.

-On jo niin monta automerkkiä samalla pohjalevyllä. Kun on yksi pohjalevy, niin siihen tehdään viisi, kuusi, jopa seitsemän eri auto mallia. Eri merkkisiä, mutta kaikki saman mallisia, Alén ynnää.

-Kustannuksia siinä säästetään. Mutta ratkaisut alkaa olla kaikilla automerkeillä hyvin samanlaiset. Kyllä näistä alkaa puuttua se omaleimaisuus, Terva-Aho tiivistää.

Alfa Romeo Tonale on mallimerkinnältään neliveto. Sähköllä liikutaan pelkällä takavedolla ja polttomoottorilla pelkällä etuvedolla. Neliveto on hyvä apu, esimerkiksi auton mahdollisesti joutuessa luisuun. Hyvä matka-auto saa pienen parannusehdotuksen kuskilta.

-Se minkä mä olisin tähän malliin tehnyt on, että kun ajetaan polttomoottorilla, olisi myös neliveto päällä. Helpottaisi hommaa, Alén tekee loppupäätelmiään.

Alfa Romeo Tonale tekniset tiedot

Lue myös
Auto Bassadone Suomella jo 16 automerkkiä

Suomen edustaja lasiasentajien MM-kisoihin on valittu

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.