Suomen edustaja lasiasentajien MM-kisoihin on valittu

Carglass Finland valitsi edustajansa lasinasentajien epävirallisiin maailmanmestaruuskisoihin. Autonlasi on turvalaitteiden lisääntymisen myötä entistä tärkeämmässä roolissa.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Best of Finland -kilpailu valitsi Suomen edustajan kansainvälisiin Best of Belron -kisoihin. Ensi kesäkuussa Lissabonissa järjestettävät kisat mittaavat alan huippuosaajien tasoa niin tuulilasin korjauksessa ja vaihdossa, kuin myös sivu- ja takalasien vaihdossa sekä kuljettajaa avustavien ADAS-turvajärjestelmien kalibroinnissa. Kisoissa nähdään myös vaihtuvia mysteeritehtäviä, joista ei ole tietoa saatavilla ennen kilpailutilannetta.

-Ne ovat epäviralliset maailmanmestaruuskilpailut lasiasentajille. Best of Finland ovat Suomen karsintakilpailut ja tässä katsotaan, kuka on oikeasti suomen paras lasiasentaja. Hänet lähetetään sitten kansainvälisiin kilpailuihin Best of Belroniin, Jussi Kovasiipi, Carglass Finland Oy:n kaupallinen johtaja kertoo.

Tuulilasi on aseteltuna telineeseen vaihdon ajaksi

Väärin kalibroitu tuulilasi on riski

Tänä vuonna voimaan tullut liikennettä koskeva yleinen turvallisuusasetus edellyttää, että kaikissa uusissa EU:ssa myytävissä autoissa tulee olla pakollisina turvallisuusvarusteina vähintäänkin automaattinen hätäjarrujärjestelmä, kaistalla pysymisen avustin sekä älykäs nopeusavustin, jotka kaikki perustuvat auton kameroiden ja sensoreiden toimintaan. Tämän lähes poikkeuksetta tuulilasiin liitetyn teknologian, kameroiden ja muiden sähköisten laitteiden yleistyminen tarkoittaa myös sitä, että yksikin kiveniskemä voi pahimmillaan johtaa tuulilasin vaihtoon. Tätä kautta myös auton kuljettajaa avustavien ADAS-järjestelmien kalibroinnista tulee entistä tärkeämpää, jotta niiden oikeanlainen toiminta voidaan taata myös jos tuulilasi vaihdetaan. Kalibroimaton tai väärin kalibroitu järjestelmä voi olla iso riski liikenteessä.

-Kun turvatekniikka lisääntyy koko ajan, se tekee näistä kisojen tehtävistä haastavampia ja vaikeampia. Asentajan pitää osata koko ajan uusinta tekniikkaa ja jatkuva kouluttaminen on koko alan a ja o, Kovasiipi kertoo.

Tuulilasi vaatii rutiinia

Korjausprosessit noudattavat ohjeellista käsikirjoitusta, jossa jokaiselle työlle on tietyt vaiheet. Näiden tunteminen on rutiinia ja on tärkeää pysyä rauhallisena niitä suoritettaessa. Kilpailun tuomarit seuraavat, kuinka hyvin kisaajat noudattavat Belronin ohjeistusta.

-Työterveys ja turvallisuus ovat iso asia, koska haluamme yhtiömme olevan turvallinen teknikolle ja asiakkaille. Heidän täytyy noudattaa tiettyjä laadunvarmistuksia, jotka ovat hyvin tärkeitä prosesseissa. Jos et noudata näitä askeleita, menetät enemmän pisteitä, kuin esimerkiksi imuroimattomista lattiamatoista, Willy Flourin, Best of Finland -kisojen kansainvälinen päätuomari kertoo.

Martin Madsen, Best of Finland -kisojen toinen kansainvälinen päätuomari kertoo kisojen voittamisen edellytyksen.

-Kilpailijoilla on yhteensä yli tuhat askelta, jotka heidän tulee muistaa. Ne täytyy tulla selkärangasta.

Huolellisuus auttoi voittoon

Ensimmäisen Best of Finland 2024 -kilpailun voittajaksi selvisi lopulta Emma Tenhunen selkeällä piste-erolla. Voittaja kertoi jännittäneensä ja hieman yllättyneensäkin sijoituksestaan.

-Ajattelin, että minulla meni huonosti, mutta ei sitten mennytkään. Ihan kiva fiilis. Se varmaan ratkaisi, että olen todella huolellinen työssäni, joka näkyy myös tekemisessäni.

Valmistautuminen tuleviin Lissabonin kisoihin jatkuu Tenhusella heti käytännön harjoittelulla työn parissa sekä suunnitelmissa on harjoitella johdonmukaisesti mentorin kanssa, jotta pystytään valmistautumaan MM-kisoihin parhaalla mahdollisella tavalla.

Best of Finland 2024 -kilpailun voittaja Emma Tenhunen.

Lue lisää osoitteessa www.carglass.fi

Lue myös
Auto Bassadone antaa kokeilla autoa vuoden ennen ostamista

Koeajo: Alfa Romeo Tonale avaa Vauhtikaksikon kauden

Tuulilasin vaihtaminen sisältää entistä enemmän lisävarusteiden huomioimista

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.